28/6/13

Η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου μίλησε στην ΚΣΣΕ για το θέμα των διακρίσεων 28/06/2013

Η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου, μίλησε στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), για το θέμα της καταπολέμησης των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου.
Εκφράζοντας την άποψη πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως διαφορετικότητας, έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και να τυγχάνουν σεβασμού και κατανόησης, χαιρέτισε τις θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό, όπως καταγράφονται από τον Εισηγητή της σχετικής έκθεσης, Νορβηγό Βουλευτή κ. Hagon Haugli. Ταυτόχρονα, όμως, η Κύπρια Βουλευτής επισήμανε πως επιβάλλεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να καταστεί η Ευρώπη ελεύθερη από κάθε μορφή διάκρισης.

Αναγνωρίζοντας πως αυτό δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι το εν λόγω θέμα πολλές φορές αντιμετωπίζεται με προκατάληψη, έλλειψη γνώσεων, ακόμη και φόβο, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως οι πολιτικοί θα πρέπει, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, να βοηθήσουν στην προώθηση του σεβασμού και της κατανόησης των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων.

Επισημαίνοντας αναφορά του Εισηγητή στο γεγονός ότι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να θεωρείται ποινικό αδίκημα είναι το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, η κα Κυριακίδου συμφώνησε με τη διαπίστωση του κ. Hαugli πως παρόλο που η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στα υπό κατοχή εδάφη της χώρας, πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία, υπό τον ντε φάκτο έλεγχο της οποίας βρίσκονται τα κατεχόμενα, για να υπάρξει αλλαγή στο θέμα αυτό.

Μέσα από το σχετικό Ψήφισμα με αριθμό 1948 (2013), που υιοθετήθηκε στη συνέχεια, η ολομέλεια της ΚΣΣΕ καλεί, μεταξύ άλλων, τις αρχές που ασκούν ντε φάκτο έλεγχο στο βόρειο μέρος της Κύπρου, να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Μοδινού και να διασφαλίσουν την αποποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ συναινούντων ενηλίκων του ίδιου φύλου, όπως στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται εξάλλου πως η κα Αθηνά Κυριακίδου ορίστηκε ομοφώνα από την Επιτροπή Ισότητας και κατά των Διακρίσεων της ΚΣΣΕ, Εισηγήτρια για το θέμα έρευνας που να εστιάζεται στους δράστες βίας κατά των γυναικών.