27/6/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού «Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» 27/06/2013


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τον φίλο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, για να απονέμουμε τα βραβεία στις ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών που διακρίθηκαν στον 5ο διαγωνισμό «Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση».


Αυτές τις μέρες που η Κύπρος καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να εξέλθει από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, είναι ελπιδοφόρο να διαπιστώνουμε την εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών σε μια συλλογική προσπάθεια που στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο.

Γνωρίζω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η διοργάνωση του διαγωνισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγικότητας, περισσότεροι από 2.000 μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την έννοια της παραγωγικότητας μέσα από πρακτικές δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου και να κατανοήσουν τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Πιο σημαντικό είναι ότι οι μαθητές υιοθετούν καλές πρακτικές και, κυρίως, επιζητούν συνεχώς βελτιώσεις. Μέσα από τη διαδικασία υλοποίησης των δραστηριοτήτων καλλιεργούνται πολλές χρήσιμες δεξιότητες οι οποίες αποτελούν σημαντικά εφόδια για τη μελλοντική σταδιοδρομία των μαθητών, όπως δεξιότητες έρευνας, αναλυτικής σκέψης, συνθετικής και κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Η παραγωγικότητα, η σχέση δηλαδή μεταξύ του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουμε ως χώρα και των πόρων που αναλώνουμε για την παραγωγή τους, είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία μας. Με τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου ρίχνουμε τον σπόρο για να μαζέψουμε τους καρπούς όταν οι σημερινοί μαθητές, ως εργαζόμενοι ή ως επιχειρηματίες/εργοδότες, θα είναι οι πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας.

Οι προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας γίνονται από το 2007 σε πολλά επίπεδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγικότητας, το οποίο είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, τους οποίους θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω θερμά.

Είμαι σίγουρη ότι και στη νέα στρατηγική που θα χαράξουμε για την περίοδο 2014–2020 οι δράσεις για καλλιέργεια κουλτούρας παραγωγικότητας και η εκπαίδευση θα είναι και πάλι το επίκεντρο. Με την εμπειρία που έχει ήδη συσσωρευθεί και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που ολοκληρώνεται σύντομα από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, πιστεύω, όπως σημείωσε και ο Διευθυντής του Κέντρου Παραγωγικότητας, ότι η προσπάθεια θα εμπλουτιστεί με νέες αξιόλογες δράσεις που θα προσφέρουν τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης επίδρασης στους μαθητές.

Η συνεργασία του Κέντρου Παραγωγικότητας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου ήταν και είναι υποδειγματική και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Διαβεβαιώνω όλους ότι από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η αγαστή συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Θα ήθελα, τέλος, να συγχαρώ θερμά και ειλικρινά τους μαθητές, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της σημερινής εκδήλωσης, καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τις προσπάθειες και τις επιδιώξεις των νέων μας. Τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου απευθύνω και στις ομάδες που διακρίθηκαν. Εύχομαι όλοι να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον τους για την παραγωγικότητα.