21/6/13

Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ 21/06/2013

Το Γραφείο Προγραμματισμού, ως η Διαχειριστική Αρχή των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, διοργάνωσε σήμερα την 7η ετήσια Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή», που συγχρηματοδοτούνται από τα συγκεκριμένα Ταμεία της ΕΕ την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.
Στην Επιτροπή συμμετείχαν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Συμμετείχαν επίσης, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Βασικός ρόλος της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ. Πρωταρχικός στόχος της εν λόγω Συνεδρίας ήταν η αξιολόγηση της επιτευχθείσας προόδου στην υλοποίηση του κάθε προγράμματος και η έγκριση των Ετήσιων Εκθέσεων Εκτέλεσης για το έτος 2012.
Στη Συνεδρία απηύθυνε χαιρετισμό, o Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, η κ. Γιώργος Γεωργίου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Γεωργίου επεσήμανε την ικανοποιητική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των Προγραμμάτων, αφού οι ελάχιστοι δεσμευτικοί χρηματοοικονομικοί στόχοι (στόχοι ν+3/ν+2) των Προγραμμάτων για το 2011 και 2012 έχουν επιτευχθεί και έχει αποφευχθεί η απώλεια πόρων.
Ο κ. Γεωργίου σημείωσε επίσης ότι η διαγραφόμενη προοπτική επίτευξης των δεσμευτικών στόχων απορρόφησης στο τέλος του 2013 είναι θετική και τόνισε ότι η προσπάθεια για έγκαιρη και πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Για τούτο, τόνισε, ότι είναι απαραίτητο και κρίσιμης σημασίας οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδράμουν αποτελεσματικά στο έργο της Διαχειριστικής Αρχής.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο που επιτεύχθηκε και παρότρυναν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των έργων. Τόνισαν την κρισιμότητα της φετινής χρονιάς όσον αφορά την τήρηση του κανόνα ν+2 και ν+3, αφού τα ποσά που πρέπει να πιστοποιηθούν εντός του 2013 είναι πολύ ψηλά. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ελαχιστοποίησης της χρονικής υστέρησης που παρατηρείται μεταξύ του χρόνου πραγματοποίησης και πιστοποίησης των δαπανών. Ανέφεραν επίσης ότι, τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αποτελούν σήμερα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν την ημερήσια διάταξη και τις αποφάσεις-συμπεράσματα της συνεδρίας της Επιτροπής που έγινε στις 20 Ιουνίου 2012. Ακολούθως, αφού παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης των Προγραμμάτων, τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα τις Ετήσιες Εκθέσεις Εκτέλεσης για το έτος 2012.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του έργου που αφορά στην «Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων των ΕΠ στην ισότητα των φύλων, στην ισότητα ευκαιριών πρόσβασης για όλους και στην ισότητα ευκαιριών πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες».
Παρουσιάστηκε επίσης το Έργο «Δημιουργία Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας» και πρόοδος υλοποίησης και προβλήθηκαν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις για τα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής 2007 – 2013.
Τέλος, παρουσιάστηκε η πρόοδος αναφορικά με την ετοιμασία των Προγραμματικών Εγγράφων για την αξιοποίηση των πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.
Κατά τη συνεδρία ανταλλάγηκαν απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης και υποβλήθηκαν εισηγήσεις για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Επίσης συζητήθηκαν οι προοπτικές συγχρηματοδότησης από τα Ταμεία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και πτυχές που αφορούν τη διαδικασία προετοιμασίας των προγραμματικών εγγράφων για την εν λόγω περίοδο.
Ολοκληρώνοντας τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για τη συμμετοχή τους και την συνεισφορά τους στη συζήτηση, καθώς και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φορέων του δημόσιου τομέα που συμμετέχουν στη Διαχείριση των Ταμείων.