28/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου κατά την τελετή απόλυσης οπλιτών 2011Β’ ΕΣΣΟ της XX ΤΘΤ (Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, Ώρα : 09:00 π.μ. Στρατόπεδο «Στ. Στυλιανίδη» στον Κόρνο)

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
κατά την τελετή απόλυσης οπλιτών 2011Β’ ΕΣΣΟ της XX ΤΘΤ
(Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, Ώρα : 09:00 π.μ.
Στρατόπεδο «Στ. Στυλιανίδη» στον Κόρνο)



Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί Εθνοφρουροί,
Κυρίες και κύριοι,

Στην αρχαία Ελλάδα, η στρατιωτική θητεία ήταν αλληλένδετη με την αγωγή και την εκπαίδευση των εφήβων. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της οδηγούσε στην απόδοση του τιμητικού τίτλου του «πολίτη» και παρείχε το δικαίωμα απόλαυσης όλων των πολιτικών δικαιωμάτων. Η στράτευση αποτελούσε ύψιστη τιμή για κάθε άρρενα, ο οποίος έθετε το συμφέρον και την ανάπτυξη του κράτους, υπεράνω προσωπικών φιλοδοξιών.

Το καλό της Πατρίδας θέσατε υπεράνω εαυτού και όλοι εσείς, που βρίσκεστε σήμερα εδώ παρατεταγμένοι, για να εισπράξετε τα εύσημα από την Πολιτεία για την ανιδιοτελή προσφορά σας. Τα εύγε των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών σας, των γονέων, των συγγενών και των φίλων σας. Τα συγχαρητήρια της κοινωνίας ολόκληρης, γιατί κλείσατε τα αυτιά σας στο άνανδρο κάλεσμα της φυγοστρατίας προ διετίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ προσωπικά τον καθένα σας, που αγωνίστηκε το δρόμο της αρετής και απέδειξε ότι θέλει και μπορεί. Ότι η υπηρεσία προς την Πατρίδα, δεν είναι χαμένος αλλά παραγωγικός χρόνος. Ότι αποτελεί χρέος και καθήκον κάθε νέου που διαθέτει αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια. Η υπομονή και η αποφασιστικότητα σας εμπνέει σε όλους μας αισιοδοξία και σιγουριά. Η Κυπριακή Δημοκρατία το γνωρίζει. Το ίδιο και οι εχθροί της.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσετε με το ίδιο σθένος να υπηρετείτε την Εθνική Φρουρά από κάθε θέση, με τα οποιαδήποτε ακαδημαϊκά ή τεχνικά προσόντα αποκτήσετε στο μέλλον. Η εφεδρεία και αργότερα η εθνοφυλακή, έχουν ανάγκη στελέχωσης από άξιους και ενεργούς πολίτες. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ευαισθητοποιημένα μέλη, με δικαιώματα που κερδίζονται μέσα από την ίδια την προσφορά τους.  

Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους ότι η θητεία είναι ένα μεταβατικό στάδιο, ένας σταθμός ενηλικίωσης. Μέσα από αυτή σφυρηλατείται ο χαρακτήρας, τίθενται σε δοκιμασία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και διαμορφώνεται ο κοινωνικός εαυτός των νέων μας. Διδάσκεται η αγωγή, η πειθαρχεία και ο αυτοέλεγχος. Δημιουργούνται φιλίες και ενισχύονται οι συναδελφικοί δεσμοί. Εμπειρία ζωής, ανεπανάληπτη. Προσωπικό όφελος, ανεκτίμητο.

Απευθυνόμενος στους γονείς, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες τις οποίες κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της θητείας των παιδιών τους. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της, οφείλεται εν πολλής και σε αυτούς. Στηρίξατε τα παιδιά σας, τα καθοδηγήσατε και τους διδάξατε από νωρίς την αρετή της φιλοπατρίας. Πολλοί από εσάς, συνεργαστήκατε με τους Διοικητές και τους εκπαιδευτές τους. Δημιουργήσατε συνθήκες πολυεπίπεδου υποστηρικτικού περιβάλλοντος με μοναδικό στόχο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες του παιδιού σας. Ξοδέψατε προσωπικό πολύτιμο χρόνο αλλά και οικογενειακούς πόρους. Αρκετές ήταν οι φορές που στεναχωρηθήκατε, ξενυχτήσατε και πικραθήκατε μαζί τους. Νιώσατε τις αγωνίες τους, τους προβληματισμούς τους. Ακούσατε με υπομονή τις εμπειρίες τους από τα πεδία των ασκήσεων και καμαρώσατε τον τρόπο αντίδρασης και τον χαρακτήρα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και κατά την εκτέλεσης της υπηρεσίας τους. Τώρα πια, είναι έτοιμοι. Ώριμοι νέοι, άνδρες που θα συνεχίσουν με περισσότερες ικανότητες και εφόδια τη ζωή τους. Η Πολιτεία σας τους παραδίδει υγιείς και ικανούς.

Αγαπητοί Εθνοφρουροί,

Το μέλλον σας ανήκει. Ζήστε τη ζωή σας με σύνεση, αγάπη προς τον συνάνθρωπο και προς την Πατρίδα. Τηρήστε τον όρκο που δώσατε ως νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και στον πολιτικό σας βίο. Πιστέψετε την και διαφυλάξτε τους νόμους της αλλά και την εδαφική της ακεραιότητα από κάθε επιβουλή. Γίνεται οι καλύτεροι πρεσβευτές της στο εξωτερικό όταν σε λίγους μήνες θα φοιτάτε σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά κέντρα. Διεκδικείστε ένα καλύτερο αύριο για σας, για τις οικογένειές σας, για την Κύπρο μας. Αποβάλετε όποια πίκρα, όποιο αρνητικό συναίσθημα και δεχτείτε το ως εκπαίδευση και προσωπική ενδυνάμωση. Κρατείστε μέσα σας το μεγαλείο της εθελοντικής προσφοράς, τα ιδανικά της φυλής μας, τις αρχαίες ελληνικές αξίες της στράτευσης και αναδείξτε τα. 

Σας συγχαίρω θερμά και εύχομαι σε όλους σας καλή συνέχεια, υγεία και κάθε επιτυχία στη ζωή σας.