21/6/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση στην Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου 20/06/2013

Ευχαριστίες για το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο και τους πολίτες της που βιώνουν μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προς την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου, σε δεξίωση που παρέθεσε για τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μάθιου Κιντ.

Στο χαιρετισμό του ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μάθιου Κιντ είπε: «Η φετινή εκδήλωση εξυπηρετεί έναν ιδιαίτερο στόχο. Αφιερώνουμε την ετήσια μας γιορτή σε δύο κατηγορίες ανθρώπων για τη συμβολή τους στις δύσκολες μέρες που περνά η Κύπρος.
Πρώτα στους εθελοντές. Άνθρωποι, φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις που αφιερώνουν το χρόνο, τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τους συμπατριώτες τους. Όσο αυξάνονται οι ανάγκες τόσο αυξάνεται η αξία της προσφοράς τους. Αλλά οι ίδιοι οι εθελοντές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γενναιοδωρία άλλων ανθρώπων και χορηγών.
Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων που τιμούμε απόψε περιλαμβάνει άτομα, εταιρείες και ιδρύματα των οποίων το χρηματικό και το ψυχικό απόθεμα δίνει τόσες δυνάμεις στην Κύπρο.
Έτσι θέλαμε με την αποψινή μας εκδήλωση να τραβήξουμε την προσοχή προς τους εθελοντές με την ελπίδα ότι θα ενθαρρύνουμε άλλους να ακολουθήσουν και να στηρίξουν το έργο τους: Το πνεύμα της αλληλεγγύης και της δράσης. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το πνεύμα, αυτή η κυπριακή παράδοση της αλληλοβοήθειας θα αποτελέσει σημαντικό θεμέλιο για τις προσπάθειες της Κύπρου και του λαού της να εξέλθει σύντομα από τις σημερινές δυσκολίες».
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου για τα άπταιστα και άριστα ελληνικά του Ύπατου Αρμοστή Μάθιου Κιντ.
Ειλικρινά δεν νομίζω ότι θα υπήρχε καλύτερος συμβολισμός για τα γενέθλια της Βασίλισσας από αυτή την ενέργεια της Υπάτης Αρμοστείας να φιλοξενήσει απόψε και να δώσει έμφαση στο ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και όσοι στηρίζουν τις εθελοντικές οργανώσεις. Πραγματικά θέλω να σας συγχαρώ και αυτό είναι ένα πνεύμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο και τους πολίτες της που βιώνουν μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.
Θέλω να ευχαριστήσω και την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σημαντική συμβολή και συνδρομή που είχαμε τις κρίσιμες ώρες με τους εμπειρογνώμονες για διαχείριση κρίσεων που η Βρετανική Κυβέρνηση, χωρίς την όποια επιβάρυνση - προσωπικοί πάντα σύμβουλοι του Πρωθυπουργού – έστειλε εδώ και ήταν παρόντες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Θερμότατα σας ευχαριστώ και είναι γνωστό ότι προσπαθούμε αυτή την ώρα για μια άλλη εξίσου σημαντική συνεργασία που αφορά τον εκσυγχρονισμό και τη νέα δομή της διοίκησης. Όλοι το ομολογούμε, ανεξάρτητα από τις τότε υπάρχουσες συνθήκες, ότι αν ακόμα είμαστε περήφανοι για κάτι είναι για τη δημόσια υπηρεσία. Τη δομή και τη δουλειά, που βασίζεται, που είναι, οφείλω να πω, το αγγλικό σύστημα διοίκησης.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να έχουμε τη συμβολή, μαζί με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες για τις σύγχρονες ανάγκες του κυπριακού κράτους, των Βρετανών εμπειρογνωμόνων.
Θέλω να συγχαρώ του εθελοντές, να ευχαριστήσω θερμά όσους συνεισφέρουν για να ενισχύσουν το έργο και αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι θα τα καταφέρουμε διότι έχουμε πείσμα, διότι έχουμε περάσει δύσκολες συνθήκες, δύσκολες εποχές.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θέλω να πιστεύω ακόμα ότι η βοήθεια που θα τύχουμε από όλους τους φίλους στην Ευρώπη είναι μια συμβολή προς τη σωστή κατεύθυνση για να ξαναβρεθούμε μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και να ξανακάνουμε αυτή την πατρίδα χώρο και παράδεισο για όλους, μια ευρωπαϊκή σύγχρονη πατρίδα.
Να ευχηθώ τα βέλτιστα στην Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα και ό,τι καλύτερο στον Ύπατο Αρμοστή, ευχαριστώντας για τη φιλοξενία και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει».