3/6/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας 03/06/2013

Η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου για την ΕΕ, τα ευρωτουρκικά και οι διμερείς σχέσεις ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε σήμερα το απόγευμα στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Λωράν Φαμπιούς, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στο Παρίσι. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιφερειακά ζητήματα και θέματα ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και στο Μάλι.


Ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε στον ομόλογό του την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Κυβέρνησης στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Υπουργός τόνισε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και επίδειξης της αναγκαίας πολιτικής βούλησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Έγινε δε εκτενής ανασκόπηση θεμάτων που άπτονται στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), δεδομένης και της εξασφάλισης άδειας έρευνας από τη γαλλική εταιρία TOTAL. Για το θέμα αυτό ο Γάλλος Υπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στο δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Thierry Repentin κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που θα παραθέσει ο Γάλλος Υπουργός στον κ. Κασουλίδη, την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Εθνοσυνέλευσης κα Elisabeth Guigou, τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας κ. Abdou Diouf, με Κοινοβουλευτικούς παράγοντες, καθώς και με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου κ. Paul Jean-Ortiz. Ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει, εξάλλου, σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρέσβης της Κύπρου σε βουλευτές των Ομάδων Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης θα δώσει διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων IFRI (Institut Français des Relations Internationales), μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης της Γαλλίας, με θέμα «Γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, η κυπριακή προσέγγιση». Θα δώσει επίσης συνεντεύξεις σε γαλλικά ΜΜΕ.