28/5/13

Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας κας Αίγλης Παντελάκη εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ με τίτλο ΚΑΛΧΑΣ-«Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης για την αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών», στο ξενοδοχείο SEMELI, στη Λευκωσία

Τρίτη, 28/5/2013
Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας κας Αίγλης Παντελάκη
εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων
και Περιβάλλοντος στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ με τίτλο ΚΑΛΧΑΣ-«Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης για την αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών», στο ξενοδοχείο SEMELI, στη Λευκωσία


-----------------------------------------------------------------------------------------
Εκλεκτοί φίλοι από το εξωτερικό,
Κυρίες και Κύριοι,
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου για την πρόσκληση να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση που γίνεται με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος ΚΑΛΧΑΣ. Το πρόγραμμα αυτό ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην καθολική προσπάθεια που γίνεται για να επιτευχθεί η αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών μας.
Η πρωτοβουλία αυτή της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και όλων των φορέων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΚΑΛΧΑΣ, φανερώνει τον υψηλό βαθμό ευαισθησίας που σας διακατέχει αναφορικά με την διατήρηση και προστασία των δασών του νησιού μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στην προστασία των δασών μας αποτελεί επένδυση όχι μόνο για τη διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου αλλά και για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους των παραδασόβιων κοινοτήτων αλλά και όλων των πολιτών του τόπου.

Οι κλιματικές αλλαγές, που δυστυχώς παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, ευνοούν περισσότερο από ποτέ την πρόκληση και επέκταση των δασικών πυρκαγιών. Προβλέπεται ότι η συχνότητα και η σφοδρότητα των πυρκαγιών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι ζημιές που θα προκαλούνται να είναι πολύ πιο μεγάλες.

Το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση και προστασία των δασών, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στην ανάπτυξη, εφαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα ΚΑΛΧΑΣ, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης για την αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών του Γράμμου και του Τροόδους, ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου  συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών. 

Η οροσειρά του Τροόδους αποτελεί τη γεωλογική και μορφολογική στήλη της Κύπρου. Τα βουνά του Τροόδους καλύπτονται από δάση με μοναδική φυσική ομορφιά και φιλοξενούν βιότοπους εξαιρετικής σημασίας. Το Τρόοδος χαρακτηρίζεται ως  βοτανικός παράδεισος και κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς βιότοπους χλωρίδας στην Ευρώπη, αφού τα είδη των φυτών που συναντούμε στο πάρκο Τροόδους ξεπερνούν τα 750, αρκετά από τα οποία είναι ενδημικά. Επίσης, η πανίδα του Τροόδους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη οικολογική σημασία με διάφορα είδη θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και εντόμων. Η γεωλογία του Τροόδους παρουσιάζει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον ενώ από το δάσος Τροόδους πηγάζουν τα περισσότερα από τα μεγάλα ποτάμια του νησιού μας, όπως ο Κούρρης και ο Διαρίζος. Το δάσος Τρόοδους προσφέρει πολυάριθμες ευκαιρίες επιμόρφωσης, άθλησης, αναψυχής και τουρισμού με πληθώρα εκδρομικών και κατασκηνωτικών χώρων, μονοπατιών μελέτης της φύσης, με το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και τον βοτανικό κήπο. Παράλληλα, συμβάλλει ουσιαστικά στη διαβίωση και ευημερία των κατοίκων των  παραδασόβιων κοινοτήτων. Το άθροισμα όλων των πιο πάνω υποδηλώνει την τεράστια σημασία και αξία του δάσους Τροόδους και την ανάγκη για τη διατήρηση και προστασία του.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ, για ακόμη μια φορά, για την πρωτοβουλία σας αυτή που αποδεικνύει έμπρακτα τη θέλησή σας για να βοηθήσετε στην ενίσχυση της πυροπροστασίας στο δάσος Τροόδους.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής σας εκδήλωσης.