28/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 28/05/2013 10:00


1. Τον διορισμό του Χρήστου Σορώτου ως Ενδιάμεσου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την επιλογή του μετά και την απόφαση του Μιχάλη Κολακίδη να μην αποδεχθεί το διορισμό
. Μαζί με το προσωρινό ΔΣ ο κ. Σορώτος θα επιβλέψει την εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ενώ αναμένεται και η τελική αποτίμηση του ενεργητικού που θα καθορίσει το τελικό κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων. Η Τράπεζα αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης στις 31 Ιουλίου.
2. Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το δείπνο που θα παραθέσουν το βράδυ της Πέμπτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρολγου. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ντάουνερ θα συναντηθεί και με τον κ. Έρογλου.
3. Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 24 Μαΐου 2013 διόρισε τους  Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, Μιχάλη Σπανό και Στέλιο Κοιλιάρη ως νέα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για χρονική περίοδο πέντε ετών. Αντικαθιστούν τους Ανδρέα Μάτση, Χαράλαμπο Αχνιώτη και Λούη Χριστοφίδη οι οποίοι είχαν υποβάλει παραίτηση από το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Μετά το πλήρωση των θέσεων που παρέμεναν κενές, το ΔΣ της ΚΤΚ αναμένεται να επιλέξει τον οίκο που θα διενεργήσει την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου και ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.
4. Στήριξη στο μεγαλεπήβολο έργοVenus Rock Golf Resort που θα ανεγερθεί στην περιοχή Χα- Ποτάμι στην Πάφο, έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της εταιρείας China Glory National Investment η οποία επένδυσε στο έργο, το κόστος του οποίου αναμένεται να φτάσει το €1,5 δις, με τα έσοδα για το κράτος να αποτιμώνται στα 40 εκ. αρχικά με προοπτική να φτάνουν στα 400 εκ. μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
5. Ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ των τα περιστατικά βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας, που παρουσιάσθηκαν στην Κύπρο κατά τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Χθες σημειώθηκε το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας, το οποίο ο Υπουργός εντάσσει μέσα στα αναμενόμενα ποσοστά τέτοιων παθήσεων. Το Υπουργείο θεωρεί ότι τα κρούσματα δεν συνδέονται, ενώ αναμένονται να ληφθούν προληπτικά μέτρα, όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
6. Μπαράζ κλήσεων για κατάσβεση πυρκαγιών δέχθηκε χθες και σήμερα τα ξημερώματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή, η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 40 συνολικά κλήσεις, ενώ οι σοβαρότερες ήταν οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν η μια σε περιοχή  μεταξύ των χωριών Αγίας Βαρβάρας και Μαθιάτη και η άλλη στο χωριό Μοσφίλη.
7. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν χθες στο Παρίσι πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η διοργάνωση μίας ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Συρία. Σε μια άλλη εξέλιξη οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ, διατηρώντας παράλληλα όλες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του οποίου ηγείται ο Σύρος πρόεδρος.
8. Άνω των 135 τόνων τροφίμων συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της μεγάλης συναυλίας «Μαζί για τη Λάρνακα και το συνάνθρωπο» που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη από χιλιάδες κόσμου παραλία των Φοινικούδων, με τη συμμετοχή μεγάλων Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, με απώτερο στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τα κοινωνικά παντοπωλεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
9.Στη μάχη του 2ου γκραντ σλαμ της χρονιάς, του γαλλικού Ρολάν Γκαρός ρίχνεται σήμερα ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής. Ο Παγδατής, ο οποίος βρίσκεται στην 39η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αντιμετωπίζει σήμερα για τον 1ο γύρο του τουρνουά τον Γάλλο Μπενουά Περ, νούμερο 26 στην παγκόσμια κατάταξη.
10. Με ένα πανό που ανέγραφε "ευχαριστούμε Λουξεμβούργο", παρουσιάστηκαν οι Κύπριοι αθλητές στην χθεσινοβραδινή τελετή έναρξης των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την καθοριστική οικονομική συμβολή της κυβέρνησης της χώρας, για τη συμμετοχή της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες. Σήμερα ξεκινά το αγωνιστικό σκέλος όπου θα διεξαχθούν οκτώ τελικοί.
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)