18/5/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100χρόνων από την ίδρυσή του, στο Αμφιθέατρο Δήμου Στροβόλου 18/05/2013

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.


Απονομή παράσημου 100χρονων του Σώματος Προσκόπων
στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να παραστώ στον επίσημο εορτασμό των 100 χρόνων ζωής και προσφοράς του Σώματος Προσκόπων Κύπρου. Με ακόμη όμως μεγαλύτερη συγκίνηση και τιμή αποδέχθηκα την πρότασή σας να θέσω το Σώμα Προσκόπων Κύπρου υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προσφορά του προσκοπισμού προς την πατρίδα και την κοινωνία είναι γνωστή και ως εκ τούτου αποτελεί καθήκον της πολιτείας να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, απτή απόδειξη τούτου, δε, είναι η από μέρους μου αποδοχή της εν λόγω πρότασης.

Ο κυπριακός προσκοπισμός εδώ και 100 χρόνια είναι παρών σε όλες τις σημαντικές στιγμές της πατρίδας μας. Οι πρόσκοποι της Κύπρου, πιστοί στις αγαθές αρχές που διέπουν τις δραστηριότητές τους, είναι πάντοτε έτοιμοι να προσφέρουν την κάθε βοήθεια προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη αλλά και προς το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα.

Το καθήκον, η τιμή, η προσφορά, η κοινωνία, ο συνάνθρωπος, η πατρίδα, ο Θεός είναι λέξεις που καθορίζουν την πορεία του κάθε προσκόπου μέσα στον χρόνο. Οι τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες που αποκτά μέσα από την εκπαίδευση του δεν είναι παρά εργαλεία, για να μπορέσει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί.

Οι καιροί που περνούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Η κοινωνική αλληλεγγύη, η σκέψη για τον συνάνθρωπο, η βοήθεια προς τον διπλανό έχουν πάψει να είναι θεωρητικές απόψεις, αλλά αποτελούν μια καθημερινή αναγκαιότητα. Η κοινωνία μας θα πρέπει να σκύψει με αγάπη πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο καθένας να δώσει το χέρι στον διπλανό του για να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά.

Να μου επιτρέψετε όμως να πω ότι ίσως απευθύνω την πρόσκληση αυτή στα πλέον ευήκοα ώτα: Στους προσκόπους, στα παιδιά και στους ενήλικες, που από τον καιρό που φόρεσαν το μαντήλι τους έχουν θέσει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συνόλου. Σ’ αυτούς που τον έκαναν τρόπο ζωής, σε μια κοινωνία που διακρίνεται από ατομικισμό, που μετρά την κάθε κίνηση με βάση το απώτερο όφελος. Έχουμε όλοι να μάθουμε πολλά από τον προσκοπικό τρόπο σκέψης και πρακτικής.

Ίσως όλοι θα πρέπει να δώσουμε την «υπόσχεσή» μας. Η πατρίδα μάς έχει ανάγκη σε ένα νέο δημιουργικό ρόλο. Όλοι μαζί και ο καθένας από το δικό του πόστο να βοηθήσει να φτάσουμε σε πιο ψηλά ανεβάσματα.

Αγαπητοί πρόσκοποι,

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου έχει συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής διότι στηρίχθηκε σε αξίες πανανθρώπινες, στην αγάπη προς τον Θεό και την πατρίδα, αλλά και διότι πέρασαν και υπηρετούν ακόμη στις τάξεις του άνθρωποι ικανοί και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να τηρήσουν την υπόσχεση τους για προσφορά. Αυτή η αφοσίωση στις αξίες έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς από αυτούς να διακριθούν σε πολλούς τομείς της κοινωνικής μας ζωής και να ξεχωρίζουν για το ήθος και την προσωπικότητά τους.

Σας καλώ να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό, δίνοντας μαθήματα προσφοράς και αλληλεγγύης, συμμετέχοντας στο ωραίο σας ταξίδι για τα επόμενα 100 χρόνια κυπριακού προσκοπισμού. Σας διαβεβαιώ ότι η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την αιωνόβια πλέον προσφορά του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, θα συνταξιδεύει μαζί σας.