23/4/13

Προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος NER300

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ενημερώνει όλους τους ενδιαφερομένους για την έναρξη της Β’ φάσης υποβολής προτάσεων του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος ΝΕR300. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα Πληροφόρησης την Τρίτη, 30 Απριλίου στις 9 π.μ. – 11 π.μ., στην αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Τμήματος Γεωργίας για ενημέρωση γενικά για το πρόγραμμα NER300. Δηλώσεις συμμετοχής διατίθενται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος http://www.moa.gov.cy .

Το "NER300" είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που το διαχειρίζονται από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ για το Σύστημα Εμπορίας των Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, στην Οδηγία προβλέπεται η διάθεση 300 εκ. δικαιωμάτων από το απόθεμα για τους νεοεισερχομένους (New Entrants Reserve-NER), τα έσοδα των οποίων θα συμβάλουν στην κατασκευή και λειτουργία συγκεκριμένων καινοτόμων ευρωπαϊκών έργων επίδειξης, με απώτερο σκοπό την πορεία προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Απόφασή της με αριθμό 2010/670/ΕU ημερομηνίας 3/11/2010 καθόρισε τη διαδικασία επιλογής, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των πιλοτικών έργων επίδειξης σε εμπορική κλίμακα σε συγκεκριμένες τεχνολογίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην περιβαλλοντικά ασφαλή δέσμευση και γεωλογική αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Σύμφωνα με την Απόφαση, επιλέγονται τουλάχιστον ένα και όχι περισσότερα από τρία έργα ανά κατηγορία έργων και χρηματοδοτούνται τουλάχιστον ένα και όχι περισσότερα από τρία έργα στο ίδιο κράτος μέλος. Η απόφαση καθορίζει, επίσης, ότι θα γίνουν δύο προκηρύξεις υποβολής προτάσεων.
Η Α’ Φάση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων NER300 δημοσιεύθηκε στις 9/11/2010 και η Απόφαση Κατακύρωσης της Επιτροπής ανακοινώθηκε στις 18/12/2012, C(2012) 9432. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης NER300 θα διατεθούν 1,2 δις ευρώ για 23 ιδιαίτερα καινοτόμα ευρωπαϊκά έργα επίδειξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ: βιοενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων), συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, αιολική ενέργεια, ωκεάνια ενέργεια και διαχείριση κατανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έξυπνα δίκτυα).

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την Β’ Φάση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3/4/2013. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η 3η Ιουλίου 2013 ενώ για την υποβολή προτάσεων από τους αιτητές προς την αρμόδια Αρχή είναι η 5η Ιουνίου 2013. Πληροφορίες για την πρόσκληση, τις διαδικασίες, καθώς και οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τον τρόπο υποβολής προτάσεων διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://ec.europa.eu/clima/funding/ner300/index_en.htm.