18/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 18/04/2013 09:54

1. Η κυπριακή Κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού της μέσα στους επόμενους μήνες, μια απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

2. Εντονη κριτική για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο άσκησαν οι Ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κάνοντας λόγο μεταξύ πολλών άλλων για έλλειψη διαφάνειας και ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Απαντήσεις για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την Κύπρο κλήθηκε να δώσει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, εντούτοις υπερασπίστηκε την Επιτροπή, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει από το Νοέμβριο του 2011 την Κύπρο πως θα χρειαζόταν να λάβει βοήθεια.
3.Στη σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή/ και εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, θα συζητηθεί το θέμα της κατάθεσης στη Βουλή του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, για συζήτηση και ψηφοφορία, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους.
4. Με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις αναμένεται τα εγκριθεί από τη γερμανική βουλή το πακέτο στήριξης της Κύπρου. Αρχικά, ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διαβάσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού. Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και βουλευτές και στο τέλος θα γίνουν συνολικά πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες, τρεις για την Κύπρο κι άλλες δύο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
5. Η διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου, η οποία επικρίθηκε από διάφορες πλευρές, αποδεικνύεται επωφελής για τη Ρωσία, υποστήριξε  ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας πως οι μεγάλες ζημίες που επιβλήθηκαν στις ανασφάλιστες αποταμιεύσεις έπεισαν τους Ρώσους επενδυτές να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στη χώρα. Εξάλλου, ως ένδειξη συνεπούς στάσης και στήριξης απέναντι στην Κύπρο, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την τροπολογία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπό τον τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».
6. Σήμερα  εκδικάζεται η  ποινική υπόθεση  με αριθμό 18567/12 ενώπιον  του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου  που αφορά την προσφυγή πολίτη που θεωρεί ότι έχει εξαπατηθεί από την Λαϊκή τράπεζα για την υπόθεση των αξιογράφων . Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι οι κ.κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και Ευθύμιος Μπουλούτας στους οποίους έχουν επιδοθεί τα κατηγορητήρια . Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για συνομωσία προς καταδολίευση , απάτη , δόλο ανακριβείς δηλώσεις προς το σκοπό απόκτησης χρημάτων.
7. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει σε πλήρη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν με στόχο την επίτευξη ταχείας ολοκλήρωσης των συνομιλιών, παρότι κατανοούμε ότι η άμεση προτεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι αλλού." δήλωσε ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Στέφαν Φούλε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για την πρόοδο που ενδεχομένως παρουσιάζει η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία. Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδή υπουργός, Λουσίντα Κρέιντον, δήλωσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας της Τουρκίας με την Κύπρο είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη μέτρηση της προόδου της Τουρκίας στον ενταξιακό της δρόμο προς την ΕΕ.
8. Την βούλησή της να βοηθήσει και να προσφέρει όσον μπορεί, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αντιπροσωπεία της ΑΗΕΡΑ που επισκέπτεται τη Κύπρο. Ο Βασίλης Μωσαϊδης εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, ανέφερε ότι «μόλις έρθει από την Προεδρία το πρόγραμμα (μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας»,  θα το κοιτάξουμε ως οργάνωση να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε».
9. Περίπου 60 με 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουάκο του Τέξας, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX, που επικαλείται το διευθυντή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του Γουεστ, βορείως του Γουάκο, Τζορτζ Σμιθ.
10. Απόλλωνας και ΑΕΛ προκρίθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου ποδοσφαίρου. Με ισοπαλία 1-1 με την ΑΕΚ στο ΓΣΖ, ο Απόλλωνας πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, ενώ η  ΑΕΛ προκρίθηκε μετά τη νίκη της στο Τσίρειο Στάδιο επί της Ομόνοιας με 1 – 0.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)