30/4/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη 30/04/2013

Έκκληση η συμπεριφορά όλων να συνάδει με το ευρύτερο καλό έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι μετά τις εορτές του Πάσχα θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο στρατόπεδο “Στέλιου Στυλιανού”, στον Κόρνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να στείλει το μήνυμα του προς την ολομέλεια της Βουλής εν όψει της ψήφισης της δανειακής σύμβασης σήμερα, είπε: «Μια έκκληση: Η πατρίδα μας περνά κρίσιμες ώρες και απαιτείται η εθνική ευθύνη και η συμπεριφορά όλων κατά τρόπο που να συνάδει με το ευρύτερο καλό.

Γνωρίζω, και γνωρίζετε, και γνωρίζουν όλοι ότι θα απευχόμασταν να είμαστε στην παρούσα φάση. Όμως, και χωρίς καμιά διάθεση κριτικής, έχουμε βρεθεί εδώ που έχουμε βρεθεί είτε λόγω της διεθνούς κρίσης είτε λόγω λαθών και παραλείψεων είτε από πλευράς τραπεζών είτε από πλευράς των όποιων είχαν τη διαχείριση της οικονομίας.

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι να τιμήσουμε αυτό που αποφάσισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, εξ ανάγκης να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης. Αυτό που καλούμαστε σήμερα (να κάνουμε) δεν είναι παρά η υιοθέτηση μιας δανειακής σύμβασης που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας να ανασάνει και να μας δώσει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα μέσα από την κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μια έντονη εκστρατεία για να πειστεί ο κόσμος ότι είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και στην ΕΕ και ερωτηθείς αν θεωρεί ορατό τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Αυτό που παρακολουθώ είναι μια έντονη εκστρατεία να πεισθεί ο κόσμος ότι μπορούμε να επιβιώσουμε και χωρίς τη δανειακή σύμβαση.

Αυτό που αναμένω να ακούσω είναι τις υπαλλακτικές προτάσεις. Γι’ αυτό και αμέσως μετά το Πάσχα θα συγκληθεί, βεβαίως, το Εθνικό Συμβούλιο για να ασχοληθεί με τα θέματα οικονομίας και τις όποιες αντιπροτάσεις, όχι διότι πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα ακολουθώντας μια άγνωστη συνταγή, αλλά διότι θα πρέπει να ακουστούν οι όποιες απόψεις από όπου και αν διαμορφώνονται».

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στο αντικείμενο σημερινής σύσκεψης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εμπορίου και τον Υπουργό Άμυνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη επίσκεψη του στο Ισραήλ.