27/4/13

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 28 Απριλίου 2013 27/04/2013

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθιερωθεί επίσης από τα Διεθνή Συνδικάτα ως ημέρα μνήμης των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Το θέμα της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το 2013» επικεντρώνεται στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

Οι επαγγελματικές ασθένειες είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να συσχετιστούν αιτιολογικά με τις συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας σε σύγκριση με τα εργατικά ατυχήματα, αν και ευθύνονται για τον θάνατο έξι φορές περισσότερων ατόμων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΟΕ, από τα 2,34 εκατομμύρια θανάτους ετησίως που σχετίζονται με την εργασία, τα 2,02 οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες. Επαγγελματικές ασθένειες όπως η πνευμοκονίαση εξακολουθούν να υφίστανται στις μέρες μας, ενώ σχετικά νέες επαγγελματικές ασθένειες όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις και το εργασιακό άγχος βρίσκονται σε άνοδο.

Η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών αποτελεί αναμφίβολα επιτακτική ανάγκη και για τον σκοπό αυτό απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση σχετικών εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων.

Με δεδομένη την έμπρακτη συνεργασία των Κοινωνικών Εταίρων και γενικά όλων των ενδιαφερομένων, είναι πεποίθηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας συνεχώς θα βελτιώνονται.