8/4/13

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 08/04/2013

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 08/04/2013 09:56

1. Η Επιτροπή Οικονομικών ενημερώνεται το πρωί από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup, στις 26 Μαρτίου, επί ενός Μνημονίου καθώς και για το Σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών με την διυπουργική επιτροπή σε σχέση με το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα. Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των ΚΑ Σταύρος Σταύρου, στην εξ Υπουργών Επιτροπή αποστέλλονται σήμερα τα στοιχεία και οι διευκρινίσεις για τα σενάρια που αφορούν την εταιρεία ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με την κινεζική εταιρεία Beijing Yi Xiang Da Investments Co Ltd, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για εξαγορά της εταιρείας.
3. Αναχωρούν το απόγευμα για το Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης οι οποίοι θα έχουν επαφές για τα ενεργειακά ζητήματα, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα, στις 6-8 Μαΐου.
4. Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε σχέση με την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία έχει σχεδόν κερδίσει, όπως είπε, τον πόλεμο της προπαγάνδας. Υπέδειξε ακόμα πως η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας δεν είναι η σωστή λύση, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνικά.
5. Με τίτλο «Η πύλη στη δραστηριότητα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο», διοργανώνεται από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στη Λευκωσία, το Συνέδριο Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (ΣΑΑΜ), με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και ομιλητών από κορυφαίες επιχειρήσεις και τοπικές Κυβερνήσεις.
6. Την άμεση απομάκρυνση εκπαιδευτικού από το Ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός, προσάπτοντας εναντίον του συγκεκριμένου ατόμου σοβαρές - όπως αναφέρεται - κατηγορίες, ζητά με επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου. Άμεσα έδρασε το Υπουργείο, με την μετάθεση νέας διευθύντριας στο σχολείο και το διορισμό ερευνώντος λειτουργού, ο οποίος έχει οδηγίες να ολοκληρώσει την έρευνά του εντός μιας εβδομάδας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρος Νεοκλέους.
7. Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ανακοίνωσε ότι κέρδισε τον τρίτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, ωστόσο ο αντίπαλός του, Μίοντραγκ Λέκιτς, αμφισβήτησε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι αυτό που προηγείται στην εκλογική διαμάχη.
8. Στη σύλληψη 36χρονου από το Ζακάκι προέβη η Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση ανεύρεσης απανθρακωμένου πτώματος στην περιοχή Λέιντις Μάιλ στη Λεμεσό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας. Την υπόθεση διερευνά η Αστυνομία των Βάσεων.
9. Για «αδικαιολόγητες συμπεριφορές» μερίδας οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίες πρέπει να προβληματίσουν όλους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης σχολιάζοντας τα επεισόδια σε Λευκωσία και Λάρνακα, που σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια των ντέρμπι του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.
10. Την παραμονή της στην 2η κατηγορία του Davis Cup πανηγύρισε η Εθνική Κύπρου στο τένις, αφού κατάφερε έστω και δύσκολα να επικρατήσει με 3-2 στις νίκες επί του Μπενίν. Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής δεν αγωνίστηκε την Κυριακή, για προληπτικούς λόγους, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του δεξιού του ώμου.
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)