30/3/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 30/03/2013 09:56

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 30/03/2013 09:56

1. Αναλγησία εταίρων  χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη συμπεριφορά χωρών του Eurogroup  προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος θα μείνει στο ευρώ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όσους διαχειρίζονταν την οικονομία και άφησαν την Λαϊκή Τράπεζα να απορροφήσει περισσότερη ρευστότητα από το δάνειο του κράτους να κάνουν αυτοκριτική και διαβεβαίωσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων θα φθάσει μέχρι τέλους.

2. Δεύτερο Διάταγμα με τροποποιήσεις στα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές δημοσιεύθηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, μέσω χρεωστικής ή/και πιστωτικής ή/και προπληρωμένης κάρτας, επιτρέπονται χωρίς περιορισμό. Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικών προσώπων σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος. Στο μεταξύ, ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν κατά τις συνήθεις εργάσιμες ώρες για να εξυπηρετούν τους πολίτες και να απαντούν σε ερωτήσεις για τα περιοριστικά μέτρα.
3. Να επισκεφθεί τη Μόσχα κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Παρασκευή. «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.  Η ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης θα διευθετηθεί διά της διπλωματικής οδού.
4. Προσωρινό διάταγμα που εξέδωσε την Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απαγορεύει το «κούρεμα» καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς καταβολή δίκαιης αποζημίωσης ή τον συμψηφισμό των καταθέσεων με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος και του περί Σύστασης και Λειτουργίας του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013 .
5. Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
6. Η Κύπρος, εβρισκόμενη στο ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του αραβικού κόσμου, της ΕΕ αλλά πάνω απ’ όλα η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου. Μιλώντας χθες μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Vyacheslav Shumskiy, είπε ότι η Κύπρος και η Ρωσία παραδοσιακά έχουν άριστες σχέσεις και συνεργασία σχεδόν σε όλους τους τομείς και η νέα Κυβέρνηση αυτές τις σχέσεις θέλει και επιθυμεί να τις εμβαθύνει περαιτέρω.
7. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα έχει τεθεί σε "κατάσταση πολέμου" κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει. Σοβαρά λαμβάνει την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ο Λευκός Οίκος.
8. Ασυμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας προέκυψε από τις σύντομες διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, χθες, με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το προεδρικό μέγαρο, ο Ναπολιτάνο θα αποφασίσει σήμερα για τις επόμενες κινήσεις του. Πιθανολογείται ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο πρόσωπο εκτός κομματικών μηχανισμών που θα επιλέξει ο ίδιος, ή ότι θα προκρίνει μια νέα προσφυγή στις κάλπες.
9. Σειρά έκτακτων μέτρων και ενεργειών για να βοηθήσει τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, έχει αποφασίσει η Cyta. Αποφάσισε τη δωρεάν παροχή όλων των εθνικών κλήσεων Σταθερής Τηλεφωνίας που θα διενεργηθούν εντός του δικτύου Cyta (προς Σταθερά και Κινητά τηλέφωνα Cyta), για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο προς όλους τους πελάτες της.
9. Ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο η Α’ φάση του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α` Κατηγορίας.  Σήμερα θα διεξαχθούν οι αγώνες Ένωση Νέων Παραλιμνίου-ΑΕΛ, ΑΕΠ-Ολυμπιακός, Ομόνοια-Νέα Σαλαμίνα και Αλκή-Εθνικός Άχνας. Όλοι οι αγώνες αρχίζουν στις 15.30.   Ο αγώνας στο "Αντώνης Παπαδόπουλος" μεταξύ της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ που θα διεξαχθεί την Κυριακή, θα καθορίσει την ομάδα η οποία θα τερματίσει στην πρώτη θέση με το τέλος της Α` φάσης του Πρωταθλήματος.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΗΦ/ΑΧΡ)