11/3/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 11/03/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 11/03/2013 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι.
2. Tα τρέχοντα οικονομικά θέματα, μεταξύ των οποίων το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, τέθηκαν στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες, σε προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα οι Υπουργοί Οικονομικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Μιχάλης Σαρρής και Ιωάννης Στουρνάρας. Αρνητικά απάντησε ο κ. Σαρρής σε ερώτηση αν η Κύπρος ζητά κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών, συμπληρώνοντας ωστόσο πως χρειάζεται κάποιας μορφής αλληλεγγύη. 3. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Στρασβούργο για επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται  έπειτα να επιστρέψει στις Βρυξέλλες όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
4. Συνεχίζονται σήμερα σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι επαφές της Τρόικας στην Κύπρο. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο θέμα του εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών.
5. Οι αναφορές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο αποσκοπούν στο να εντείνουν απροσχημάτιστους εκβιασμούς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας που ισοδυναμούν με μεθόδους απόπειρας ταπείνωσης του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
6. Επιστολή του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο δημοσιεύουν οι Sunday Times, με την οποία απαντά σε παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφερόταν μεταξύ άλλων σε καταγγελίες περί καταθέσεων από Ρώσους «μαφιόζους» σε κυπριακές τράπεζες. Ο Αλέξανδρος Ζήνων τονίζει ότι η Κύπρος έχει αξιολογηθεί από τα πλέον ευυπόληπτα σώματα - την υπηρεσία Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - και έχει βρεθεί να συμμορφώνεται πλήρως με τα κριτήρια κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
7. Αυτοκτόνησε σήμερα στη φυλακή Τίχαρ, στο Νέο Δελχί, ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επέβαινε η νεαρή Ινδή, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και δολοφονήθηκε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
8. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των "Ελεύθερων Δημοκρατών", Ράινερ Μπρίντερλε, που ανήκει στο συνασπισμό της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ δήλωσε χθες σε συνέδριο του κόμματος ότι η Γερμανία δεν πρέπει να επιτρέψει στη Γαλλία να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος, και προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα για την αντιμετώπιση των ατελέσφορων εκλογών στην Ιταλία.
9. Υψηλή ποσότητα ραδιενεργού κέσιου 137, βρέθηκε στα σπλάχνα είκοσι επτά αγριογούρουνων, θήραμα των κυνηγών στην περιοχή Βαλσέζια της βορειοδυτικής Ιταλίας. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι ειδικοί, μέχρι αυτή την στιγμή, θεωρούν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αγριογούρουνα απορρόφησαν ραδιενέργεια που βρίσκεται στο υπόστρωμα του εδάφους, από την εποχή του ατυχήματος του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, το 1986.
10. Η ΑΕΚ υποδέχεται σήμερα την ΕΘΑ, στο δεύτερο μεταξύ τους αγώνα με στόχο την πρόκριση στον τελικό των play-off του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Ανδρών Α` κατηγορίας. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο αθλητικό κέντρο Κίτιον στη Λάρνακα και αρχίζει στις 19:00. Την Τρίτη το δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών ΑΠΟΕΛ και Κεραυνός συγκρούεται στο Λευκόθεο, με τους γαλαζοκίτρινους να διαθέτουν προβάδισμα στις νίκες, αφού κέρδισαν τον πρώτο αγώνα στο Στρόβολο με 74-65.


(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΗΦ/ΓΧΡ)