12/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τα Ηνωμένα Έθνη συγχαίρουν τον Πρόεδρο για την εκλογή του, ήταν μια αποφασιστική νίκη για αυτόν. (Ο Πρόεδρος) έχει τεράστιες προκλήσεις να αντιμετωπίσει στο οικονομικό πεδίο και υπάρχει κατανόηση από πλευράς μας για τις προκλήσεις που αυτός και ο κυπριακός λαός, ευρύτερα, έχουν να αντιμετωπίσουν».

«Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είχαμε μια καλή αρχική συζήτηση», είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί το απόγευμα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου και την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια αυξανόμενα ξεκάθαρη εικόνα για το πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να προχωρήσει τη διαδικασία. Κατανοούμε ότι έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις βραχυπρόθεσμα και πρέπει να χειριστεί αυτά τα θέματα. Είναι πολύ προσηλωμένος στη λύση του Κυπριακού και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε να χειριστεί αυτά τα θέματα», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

Ερωτηθείς αν έχει δώσει οποιαδήποτε έγγραφα στον Πρόεδρο σε σχέση με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν, ο κ. Ντάουνερ απάντησε «όχι σήμερα, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παράσχουμε στον Πρόεδρο οποιαδήποτε πληροφορία θέλει».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι θα επανέλθει στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι κατανοητό ότι ο νέος Πρόεδρος και η ομάδα του θέλουν να επικεντρωθούν στην οικονομία και πρέπει να γίνει αυτό. Δεν θα είναι ρεαλιστικό να θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί να κάνουν κάτι άλλο αυτή τη βδομάδα».

Ανέφερε ότι τον ερχόμενο μήνα όταν ο ίδιος έρθει ξανά στην Κύπρο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «θα δούμε τότε την κατάσταση και θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις. Θα συζητήσω επίσης με τους Τουρκοκύπριους, θα έχω συζητήσεις στη Νέα Υόρκη, θα μιλήσω με την ελληνική και με την τουρκική Κυβέρνηση επίσης. Θα υπάρχει ένας όγκος εργασίας που θα γίνει μέχρι να ξαναέλθω τον Απρίλη».

Ερωτηθείς πώς σκοπεύουν τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν τη διαδικασία και πότε, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «χρειάζεται να προχωρήσουμε τη διαδικασία, αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό στο σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι άποψή μου, και πιστεύω είναι ορθή, ότι οι Κύπριοι, και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος, χρειάζονται να ολοκληρώσουν τώρα τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Αυτά τα οικονομικά θέματα είναι μεγαλύτερα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι πλείστες χώρες. Αυτά τα οικονομικά θέματα πρέπει να τύχουν χειρισμού. Και αυτό μας αφήνει αρκετό χρόνο για να κάνουμε μια καλή προετοιμασία για να επανεκκινήσει η διαδικασία. Δεν θέτουμε οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες: οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου με την Τρόικα και οι προετοιμασίες οι δικές μας με συζητήσεις με ένα ευρύ φάσμα ατόμων».