14/3/13

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ 14/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες, επισκέφθηκε σήμερα τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στην ΕΕ (ΜΑΕΕ).

Απευθυνόμενος στους λειτουργούς της Μόνιμης Αντιπροσωπείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά δράττομαι της ευκαιρίας, με την παρουσία μου στις Βρυξέλλες, να έχω μια πρώτη επαφή με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της επιτυχίας της Κυπριακής Προεδρίας. Τα εύσημα που έχουμε πάρει οφείλονται κατά κύριο λόγο στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού, και αυτό δεν μπορεί κανείς ούτε να το παραγνωρίσει ούτε να το υποβαθμίσει. Βεβαιότατα και η κυβερνητική πολιτική και ο κυβερνητικός συντονισμός έχουν σημασία, αλλά αν δεν υπάρχουν οι εργάτες που θα υλοποιούν αποφάσεις, δεν υπάρχει και η περίπτωση επιτυχίας. Μόνοι τους οι στρατηγοί ποτέ δεν είναι δυνατόν να φέρουν εις πέρας με επιτυχία μια αποστολή.

Την ίδια ώρα θέλω να πω ότι οι προσανατολισμοί πλέον της χώρας μας θα είναι πιο αποφασιστικά ευρωπαϊκοί με έναν επαναπροσδιορισμό ή αναπροσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής, έτσι ώστε να συμμετέχουμε με πιο έντονο τρόπο σε όλους ανεξαίρετα τους πυλώνες της ΕΕ.

Θα εργαστούμε, επίσης, σκληρά έτσι ώστε το αίτημα για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη να γίνει πραγματικότητα. Χρειάζεται καλή προετοιμασία και συνεννόηση και είμαι βέβαιος ότι, και με τη βοήθειά σας εκεί και όπου πρέπει, θα το επιτύχουμε.

Αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε ίσως τις κρισιμότερες ώρες από το 1974. Δεν είναι μόνο η στασιμότητα του Κυπριακού και τα τετελεσμένα που ως αποτέλεσμα της μη λύσης δημιουργούνται, αλλά είναι και η οικονομική κρίση, μια βαθιά οικονομική κρίση η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενδέχεται να υποθηκεύσει ακόμη και τη δυνατότητα του επιδιωκομένου διαλόγου προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση παραδεκτή, ή αποδεκτή αν θέλετε, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων.


Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί κατά τρόπον που θα τον διακρίνει ο σεβασμός στην αξιοκρατία. Είναι η αξία που θα μετρά και όχι η πολιτική ή κομματική ταυτότητα ή ο ιδεολογικός προσανατολισμός. Αρκεί οι «υπηρέτες», όχι της Κυβέρνησης αλλά του λαού, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν υπάρχει το περιθώριο για κανέναν είτε του εφησυχασμού είτε της εύνοιας λόγω της κομματικής του θέσης. Αυτό το έχω καταστήσει ξεκάθαρο μέσα από τις πολιτικές που έχω εξαγγείλει. Έχουν ετοιμαστεί τα νομοσχέδια έτσι ώστε να υπάρχει και νομική κατοχύρωση αυτών που λέμε. Είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη, αφού περάσουν και από τα διάφορα Υπουργεία αλλά και τη Γενική Εισαγγελία, διότι είναι έτοιμα αλλά χρειάζονται και την τελική διαμόρφωση ή και την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο, θα κατατεθούν και είμαι βέβαιος ότι συντομότατα θα περάσουν. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την αξιοκρατία, με κάθε τρόπο την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, με κάθε τρόπο να καταστήσουμε υπόλογες τις διορίζουσες επιτροπές αλλά και, αναγκαστικά πλέον, ή υποχρεωτικά αν θέλετε, εφαρμοστέες τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Είναι πολλά τα μέτρα, δεν θέλω να επεκταθώ. Αν έκαμα αναφορά είναι γιατί θέλω να ξέρετε ότι αυτό που για μας έχει σημασία είναι η κατά τρόπον αποτελεσματικό απόδοση των καθηκόντων που ο καθένας έχει αναλάβει.

Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου για τη μεγίστη συμβολή σας στην επιτυχία. Να ευχηθώ ό,τι καλύτερο και ιδιαίτερα να ευχηθώ να επιτύχουμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα αυτό που επιδιώκουμε: Την αντιμετώπιση μιας δανειακής σύμβασης που δεν αφορά πλέον - οι όροι τουλάχιστον που απομένουν και συζητούνται - αποκοπές ή περικοπές ωφελημάτων ή μισθών, αλλά το πώς μπορεί να γίνει το χρέος βιώσιμο μέσα από εναλλακτικές προτάσεις που το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει. Την ίδια ώρα θα δείτε και τις ευαισθησίες μας μέσα από μια σειρά μέτρων που θα εξαγγελθούν με τη δανειακή σύμβαση.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας. Εκφράζω τη χαρά μου και πάλι που είχα την ευκαιρία, την τύχη και την τιμή να σας γνωρίσω από κοντά».

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ κ. Κορνήλιος Κορνηλίου απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το προσωπικό.

Ο κ. Κορνηλίου ανέφερε, επίσης, τα εξής: «Επιτρέψτε μας να ερμηνεύσουμε την επίσκεψή σας ως αναγνώριση του έργου που επιτέλεσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και ταυτόχρονα ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ΜΑΕΕ, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κυβέρνησής σας εναποθέτει στους ώμους μας ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες και ευελπιστούμε ότι θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία των στόχων της νέας Κυβέρνησης».