12/3/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου για την Ημέρα Μνήμης Ηρώων Μαθητών (13η Μαρτίου)


Φίλοι και φίλες εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες

Μέσα από τους πολύχρονους αγώνες που η πατρίδα μας διεξήγαγε, η μαθητιώσα νεολαία είχε το δικό της σημαντικό μερίδιο προσφοράς. Μια προσφορά βγαλμένη μέσα από την ψυχή των τιμημένων νιάτων της Κύπρου μας. Μια προσφορά που μας ανυψώνει το φρόνημα και μας κληροδοτεί βαριά παρακαταθήκη να συνεχίσουμε εκείνο το δικό τους αγνό αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη. Δίκαια λοιπόν η 13η Μαρτίου έχει οριστεί ως Ημέρα Θύμησης. Ως Ημέρα Τιμής για τους Ήρωες Μαθητές της πατρίδας μας που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της πατρίδας μας έκαναν πράξη τον πόθο για ελευθερία που σιγόκαιγε στα στήθια τους, όρθωσαν το ανάστημά τους κι έγιναν μπροστάρηδες στον αντιαποικιακό αγώνα του λαού μας. Τα αμούστακα παλικάρια του 1955-59 έγιναν οδοδείκτες και πρότυπα για τις γενιές που ακολούθησαν. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Νίκος Ευαγόρου, ο Πετράκης Γιάλλουρος, ο Ανδρέας Παρασκευάς, ο Αριστείδης Χαραλάμπους και δεκάδες άλλοι νέοι δίδαξαν με τη θυσία τους πως «Το αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς». Παράλληλα, πολλοί ήταν και οι μαθητές εκείνοι που αγωνίστηκαν ενάντια στις επιβουλές του Τούρκου εισβολέα και που μέχρι σήμερα ακόμη τελούμε τους ενταφιασμούς των λειψάνων τους.

Μαθητές και μαθήτριες της Κύπρου,

Εσείς σήμερα δίνετε έναν ωραίο αγώνα. Τον αγώνα για κατάκτηση της γνώσης, που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της ζωής. Αντλήστε δύναμη και ψυχικό σθένος από το παράδειγμα των ηρώων μας, γεμίστε τη φαρέτρα σας με τα ακατανίκητα όπλα της πίστης και της ελευθερίας και πετάξτε ψηλά. Οι αγωνιστές μαθητές που σήμερα τιμούμε περπάτησαν τον ανηφορικό δρόμο της προσφοράς και της θυσίας. Διδαχθείτε από αυτούς πως η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει όρια. Αγωνιστείτε κι εσείς μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πολυβασανισμένης πατρίδας μας. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας.