11/3/13

Ο Βουλευτής Δ. Συλλούρης συμμετείχε στη Συνάντηση για τον ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ 11/03/2013

Άρχισαν και ολοκληρώνονται σήμερα στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της Συνάντησης, που διοργανώνει το Κοινοβούλιο της Δανίας, σχετικά με τον ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε ένα πιο ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό, δημοσιονομικό και οικονομικό πλαίσιο πολιτικής. Τη Βουλή εκπροσωπεί στη Συνάντηση ο βουλευτής κ. Δημήτρης Συλλούρης μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κρίση, η οποία, όπως ανέφερε, έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα στη δομή του πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ και κυρίως της ζώνης του Ευρώ, μια ελλειπή μακροοικονομική εποπτεία και έναν μη αποτελεσματικό ευρύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών της Ένωσης . Ο κ. Συλλούρης μίλησε για τη σημασία των μέτρων που λήφθηκαν από τις Κυβερνήσεις για την επίλυση του προβλήματος, καθώς και για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης και εφαρμογής του πλαισίου για ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της δημοκρατικής νομιμότητας και λογοδοσίας σε μια γνήσια Οικονομική Διακυβέρνηση και στην ανάγκη όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια αδράξουν την ευκαιρία να κτίσουν πάνω στις πρόνοιες του Άρθρου 13 της Συνθήκης Σταθερότητας, που διαλαμβάνει ότι τα Κοινοβούλια της Ένωσης θα πρέπει να καθορίσουν από κοινού την οργάνωση και προώθηση μιας διακοινοβουλευτικής διάσκεψης για ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές και σε άλλα συναφή θέματα. Αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Συλλούρης, θα διασφαλίσει δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία στο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο λήψης αποφάσεων. Το ερώτημα, είπε, είναι πώς θα αξιοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια τις διαθέσιμες ευκαιρίες, ώστε να προσδοθεί στο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης περισσότερη νομιμοποίηση και να καταστεί πιο προσιτό στους πολίτες.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε τέλος στη σημασία που θα έχουν για το υπό συζήτηση θέμα τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον προσεχή Απρίλιο. Η Διάσκεψη θα διοργανωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της κοινοβουλευτικής διάστασης της ολοκληρωθείσας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.