11/3/13

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας 11/03/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ,

Μετά τη συνάντηση οι Πρόεδροι Ελλάδας και Κύπρου προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Ο Πρόεδρος της Ελλάδας, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε:

«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για εμάς υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι, όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή ημέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τα εξής: «Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε, και από την επίσημη πια ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας είναι τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας. Κανένας δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχουν αδελφοί Έλληνες που άφησαν και το αίμα αλλά και τα κόκκαλά τους στην Κύπρο για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που προσβλέπουμε είναι να υπάρξει μέσα από τον ειρηνικό διάλογο επιτέλους μια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτύχουμε με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή.

Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση, εκτός της Ελλάδας που είναι δεδομένη, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρη βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου, είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών. Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατό να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη