8/3/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Σλοβακίας 08/03/2013


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με την Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο κα Anna Tureničova, εν όψει της αποχώρησής της από την Κύπρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Ο κ. Φωτίου και η κα Tureničova συζήτησαν θέματα γενικού ενδιαφέροντος και επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την κα Tureničova για ακόμη μια φορά, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, για το ενδιαφέρον που επέδειξε όλο αυτό το διάστημα εμπλουτίζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Η εμπλοκή της Σλοβακίας και της ιδίας προσωπικά, είπε, αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Φωτίου ανέφερε στην Πρέσβειρα ότι μέσα στις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, είναι η υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια της Σλοβακίας στην προσπάθεια αυτή.

Η Πρέσβειρα, από την πλευρά της, συνεχάρη τον κ. Υπουργό για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και του ευχήθηκε καλή δουλειά στα δύσκολα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Συγκινημένη του ανέφερε ότι αποχωρεί με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα καθήκοντά της ως Πρέσβειρας στην Κύπρο και ευχαρίστησε για την καλή υποδοχή και τη φιλοξενία της οποίας έτυχε στο νησί. Όσον αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει πρόοδος λέγοντας ότι η χώρα της θα συνεχίσει να δίνει την πλήρη στήριξή της στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Φωτίου, απονέμοντάς της τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, την αποχαιρέτισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών θα τύχουν περαιτέρω αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα.

Η κα Tureničova τον ευχαρίστησε απευθύνοντάς του επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα της το συντομότερο δυνατόν με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών στον αμυντικό τομέα.