8/3/13

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 08/03/2013

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 08/03/2013

1. Συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας έχει το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης για συζήτηση θεμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα που αφορούν το κυπριακό μνημόνιο. Η αντιπροσωπεία της Τρόικας είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ στην Κεντρική Τράπεζα, όπου συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα που αφορούν την δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

2. Την κόκκινη γραμμή της Λευκωσίας να μην δεχθεί κούρεμα καταθέσεων διατύπωσε και στους επικεφαλής της Τρόικας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, Μιχάλης Σαρρής, μετά τη συνάντηση. Εξάλλου, η τρέχουσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, αλλά και οι συζητήσεις με την Τρόικα για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με οικονομικές προσωπικότητες επίσης χθες.
3. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε χθες βράδυ τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του ενώ ανασκόπησαν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.  Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία, χθες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι. 
4. Στην έγκριση τροποποιητικής νομοθεσίας που θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για τη δημιουργία έξι Υφυπουργείων προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο χθες ενώ το απόγευμα κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη δέσμη των εξαγγελθέντων προεκλογικά νομοσχεδίων που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, θεσμικές αλλαγές και πιο συγκεκριμένα την τροποποίηση του Συντάγματος και τη δημιουργία Υφυπουργείων.
5. Κανένα πρόβλημα δεν έχει εγερθεί μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου σε σχέση με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου – Αιγύπτου, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνει, η «Συμφωνία Οριοθέτησης των Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία υπεγράφη το 2003, έχει, ως γνωστό, επικυρωθεί και βρίσκεται σε ισχύ και στις δύο χώρες.
6. Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε χθες πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να καταστεί δυνατή η ψήφιση νομοθεσίας για έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτειακών αξιωματούχων για ευνόητους σκοπούς διαφάνειας στη δημόσια ζωή και καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, πήρε απόφαση να προχωρήσει στον εξορθολογισμό και τη μείωση του κόστους της δημόσιας υπηρεσίας, ειδικότερα από την εκπροσώπηση της Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι θα προωθηθεί το νομοσχέδιο συμβίωσης.
7. Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ως Διοικητή της Διεθνούς Τράπεζας για την Κύπρο, ως Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως για την Κύπρο και ως Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Κύπρο.
8. Πρώτοι στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να κάνουν χρήση της «Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών» κατατάσσονται οι Κύπριοι πολίτες, όπως και πρώτοι ανάμεσα στους «27» που ζητούν να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματά τους.
9. Με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου και της ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Προέδρου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο Ιωνάς Νικολάου απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου και τους εύχεται ευόδωση των προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών τους επιδιώξεων.
10. Στην πιο σημαντική τους διαδρομή θα μπουν αυτό το διήμερο οι τέσσερις ομάδες (Κεραυνός- ΕΘΑ, ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ) που μετέχουν στην ημιτελική φάση των πλέι-οφ του Πρωταθλήματος μπάσκετ Ανδρών Α΄ Κατηγορίας. Απόψε στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης η ΕΘΑ φιλοξενεί την ΑΕΚ και αύριο ο Κεραυνός τον ΑΠΟΕΛ.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)