27/2/13

 


ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ
Το «who is who» των νέων υπουργών



Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το 2005 μέχρι το 2008. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, η Κύπρος προετοίμασε και εισήγαγε με επιτυχία το Ευρώ ως εθνικό της νόμισμα.
Ο νέος ΥΠΟΙΚ ήταν επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας.
Ο Μιχάλης Σαρρής σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Wayne State University, από το οποίο απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική.
Το 1972 προσλήφθηκε στο Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Στις αρχές του 1974 προσλήφθηκε στην Τράπεζα Κύπρου για να εργαστεί στον προγραμματισμό και ανάλυση έργων
Από το 1975 ο Μιχάλης Σαρρής εργάστηκε στη Διεθνή Τράπεζα, όπου πριν αφυπηρετήσει κατέλαβε τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή.
Εκτός από την Ελληνική και Αγγλική, μιλά και τη Γαλλική, την Ισπανική και την Πορτογαλική γλώσσα.



Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Αυγούστου του 1948 και έχει υπηρετήσει στο ίδιο πόστο επί διακυβέρνησης Κληρίδη από το 1997 μέχρι το 2003. Ο κ. Κασουλίδης ήταν από τους πρωταγωνιστές της ενταξιακής πορείας της Κύπρου αφού ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Γνώστης των ευρωπαϊκών ζητημάτων αφού είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ από το 2004 και Αντιπρόεδρος της Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ).

Ο κ. Κασουλίδης είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Ο νέος ΥΠΕΞ είναι κάτοχος πτυχίου Ιατρικής με ειδίκευση στη Γηριατρική σε νοσοκομεία του Λονδίνου.

Διετέλεσε βουλευτής της Κυπριακής Βουλής από το Μάιο του 1991 μέχρι το Μάρτιο του 1993.
Στη συνέχεια ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το Μάρτιο του 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 1997.
Από το 1997 μέχρι το 2003 υπηρέτησε από το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών.
Ήταν υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους του ΔΗ.ΣΥ στις εκλογές Φεβρουαρίου 2008, απέναντι από τον Δημήτρη Χριστόφια.
Σημειώνεται ότι είναι ο ιδρυτής της D.D.K. Strategy and Public Affairs Limited (Σύμβουλοι Επικοινωνίας και Διαχείρισης Κρίσεων), που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2003.
Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα και τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (Ελληνική Δημοκρατία), τον Ταξιάρχη του Τάγματος Ξίρκα (Μάλτα), τον Ταξιάρχη του Τάγματος Κέδρος (Λίβανος), τον Ταξιάρχη του Τάγματος Ιπποτών Παναγίου Τάφου, το Παράσημο Βηθλεέμ 2000 της Παλαιστινιακής Αρχής και την Ανώτατη Διάκριση του Δήμου Αθηναίων.




Ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και εργάστηκε για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, από τη θέση του Εκπροσώπου τύπου. Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορες θέσεις και έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 30 Μαΐου του 1965. Είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας.

Είναι έγγαμος με την Κατερίνα Βάτη και έχει έχει ένα γιο και μία κόρη.

Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι επαγγελματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ.

Κοινοβουλευτική θητεία / δραστηριότητα:

Από το 2006 είναι βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗΣΥ.

Διετέλεσε Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Είναι Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Μέλος της Επιτροπής Επιλογής, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες. Είναι επίσης Μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

Από το 1978 μέχρι το 2000 ήταν Μέλος της Νεολαίας του ΔΗ.ΣΥ. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ)

Αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 1989 μέχρι το 1993.

Ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας από το 1989 μέχρι το 1993.

Διευθυντής Γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το 1993 έως το 1995.

Διευθυντής Γραφείου του προέδρου του ΔΗΣΥ από το 1997 μέχρι το 2005.

Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ από το 1999 μέχρι το 2008.

Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗ.ΣΥ.

Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ.





Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος διετέλεσε Υπουργός Άμυνας από 1999-2003, την περίοδο που στο προσκήνιο βρισκόταν το ζήτημα των S-300. Ο κ. Χάσικος ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας, μετά την παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος αντέδρασε στην απόφαση που λήφθηκε το 1998 για τη μη έλευση των S-300 στην Κύπρο.
Ο κ. Χάσικος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου 1956. Κατάγεται από το κατεχόμενο Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας. Διετέλεσε Υπουργός Άμυνας επί διακυβέρνησης Κληρίδη, από το 1999 μέχρι το 2003. Πρόκειται για την περίοδο που στο προσκήνιο το ζήτημα των S-300
Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι.
Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα.
Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΣΥ στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, αξίωμα το οποίο διατήρησε έως το 1999, οπότε διορίστηκε Υπουργός Άμυνας. Επανεξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.
Σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.
Υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και μέλος των Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Προσφύγων – Εγκλωβισμένων -Αγνοουμένων -Παθόντων.
Διετέλεσε Διευθυντής της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» και του συνδρομητικού καναλιού «ΑΛΦΑ».
Στις ενδοκομματικές εκλογές στο Δημοκρατικό Συναγερμό που έγιναν στις 25 Μαϊου 2003 εξελέγη Β΄ Αντιπρόεδρος.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
27/02/2013