4/2/13

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


ΑΡ. 24/13                                                                                   ΗΜΕΡ.: 04.02.13

1.  Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης-Πολιτιστικού Κέντρου Πέρα Χωρίου Νήσου - 1.2.13
Είναι με προθυμία που απάντησα θετικά στην επιθυμία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου και Νήσου για να τελέσω τα εγκαίνια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτιστικού Κέντρου. Προσφέρει αισιοδοξία για το μέλλον να βλέπουμε τις κοινότητες μας να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν για το καλό της κοινότητας τους. Με στόχο την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των κοινοτήτων και του λαού μας γενικότερα.

Η Λαϊκή τέχνη είναι ότι πιο γνήσιο έχει να επιδείξει ο λαός μας.  Γιατί η λαϊκή τέχνη είναι βγαλμένη μέσα από τη φαντασία, την ιδιοσυγκρασία και την αγνότητα των απλών ανθρώπων.  Αποτελεί την πιο δημοκρατική μορφή τέχνης, αφού για τη διαμόρφωση της απαιτείται η εμπλοκή του συνόλου ή μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Η λαϊκή τέχνη πρέπει να προστατεύεται για να μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον λαό μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια Πέρα Χωρίου όπου η ιστορία της ευρύτερης περιοχής, ειδικότερα της κοινότητας του Πέρα Χωρίου, είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.  Αυτή την κληρονομιά να την κρατήσετε για πάντα ζωντανή, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να σας κάμπτουν οι δύσκολες συγκυρίες.  Οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την παρουσία τους σε αυτό τον κόσμο, είναι οι άνθρωποι που δεν παζαρεύουν ούτε πουλούν αξίες και ιδανικά, την ιστορία τους και την ιστορία των προγόνων τους.

Φίλες και φίλοι,

Οι καιροί είναι δύσκολοι.  Αυτό οφείλεται κύρια στην παγκόσμια οικονομική κρίση που σαν τσουνάμι έχει παρασύρει μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης σε περιπέτειες. Για την Κύπρο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και η εγκληματική αμέλεια της εποπτικής αρχής. Παρά την καθημερινή και συνειδητή προσπάθεια μετατόπισης των πραγματικών αιτίων, ο λαός μας έχει τον απαραίτητο κριτήριο για να μπορεί να διαχωρίζει τα προεκλογικά συνθήματα από τον μεστό και ώριμο πολιτικό λόγο. Τα υφιστάμενα προβλήματα της οικονομίας πρέπει να τα αντικρίσουμε στην πραγματική τους διάσταση ξεκινώντας από τις γενεσιουργές αιτίες και να δώσουμε λύσεις που δεν θα αποτελούν αντιγραφή των αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Αυτές οι λύσεις οδηγούν σε περισσότερη φτώχεια, ανεργία, ανέχεια και ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και των αγορών.

Ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι στη δεινή θέση που βρεθήκαμε η Κυβέρνηση αυτή έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγουμε το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι χθες αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος πολιτικών δυνάμεων εδώ στην Κύπρο, οι οποίες μας έλεγαν ότι "το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας" για να παρεμβαίνει στην κυπριακή οικονομία.  Εμείς δώσαμε μια μάχη που μας επέβαλε το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού.  Για το καλό των πολλών και όχι για το κέρδος των λίγων. Αποφύγαμε τις ρήτρες των αρχικών προτάσεων της Τρόικας που πρότειναν τις ιδιωτικοποιήσεις ως όρο του μνημονίου.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η απεγνωσμένη προσπάθεια να καταλογιστεί στην Κυβέρνηση δήθεν απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις. Γνωρίζουμε ότι αυτοί που διαδίδουν τέτοιες, να μου επιτρέψετε να πω διαστρεβλώσεις, είναι εκείνοι που διαχρονικά σχεδιάζουν και στοχεύουν στις ιδιωτικοποιήσεις. Ούτε μας εκπλήσσουν οι επιθέσεις από συντηρητικούς κύκλους του εξωτερικού κατά του Προέδρου και της Κυβέρνησης γιατί εμείς δεν αποδεχόμαστε το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.  Εμείς αντισταθήκαμε.  Ακόμη και όταν άλλοι μας εκβίαζαν για άμεση αποδοχή των βουλών της Τρόικας.  Μακάρι και η νέα Κυβέρνηση να συνεχίσει να υπερασπίζεται με τόση θέρμη τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Επειδή τις τελευταίες μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις πρώτες ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών γίνεται πολύς λόγος για την παρέμβαση της Ρωσίας και για το πιθανό δάνειο από τη Ρωσική Ομοσπονδία, θέλω να ξεκαθαρίσω, ανεξαρτήτως των κατηγοριών, που προέρχονταν από διάφορους χώρους, ότι δεν τρέχω προς την Τρόικα και το μηχανισμό στήριξης και τρέχω προς τους Ρώσους για να αποκτήσουμε δάνειο, ότι: Ναι, έτρεχα προς τους Ρώσους γιατί είναι φίλοι μας και γιατί οι άνθρωποι αυτοί εάν και εφόσον θα συνδράμουν δεν θα μας γονατίσουν και δεν θα μας ζητήσουν απαράδεκτες παραχωρήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν την οικονομία μας σε στασιμότητα 10-15 τόσα χρόνια. Παραχωρήσεις οι οποίες θα βάλουν χέρι και στους υδρογονάνθρακες, οι οποίες θα βάλουν χέρι στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, σε μία χώρα όπου και οι τρείς αυτοί κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν να διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο. Και η CYTA μαζί. Φανταστείτε την Κύπρο της ημικατοχής να είναι υποχρεωμένη  να πουλήσει την Αρχή Λιμένων και να γίνουμε έρμαιο στα χέρια των οποιωνδήποτε ιδιωτών αν θα μπαίνουν και θα βγαίνουν τα πλοία και θα γυρίζουν στα λιμάνια μας. Το ίδιο ισχύει και για την Αρχή Ηλεκτρισμού. Δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύτιμη για το κράτος σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας.

Κατά συνέπεια ναι, είχα προστρέξει στους φίλους μας. Και το θεωρώ και τιμή μου και καμάρι μου για τις σχέσεις μου με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Σοβιετική Ένωση προηγουμένως. Δεν το έκανα σε αντιπαράθεση προς την ΕΕ. Ασφαλώς όχι. Αλλά όταν ο Ρώσος Πρόεδρος, εδώ και πάνω από δέκα μήνες, σε επικοινωνίες που είχα μαζί του, μου υπόσχεται ότι «η Ρωσία θα βοηθήσει, αλλά είναι ανάγκη και η ΕΕ στην οποία είσαστε μέλος να δώσει το χέρι της», τι έκαναν οι κύκλοι της ΕΕ; Μας έβγαλαν και κλέφτες. Οτι ξεπλένουμε βρώμικο δήθεν χρήμα.

Ως πρόσφατα είχα δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Putin και του έγραψα και τρεις επιστολές. Σε καμία από αυτές δεν ήταν αρνητικός. Ανέμενε, όμως, την ΕΕ να ανταποκριθεί. Αντί ανταπόκρισης οι γνωστοί κύκλοι μας έβαλαν στο σκαμνί. Διαδίδοντας συκοφαντίες. Εδώ είναι το πρόβλημα. Η Κύπρος έχει τελειώσει με τα θέματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εδώ και μερικά χρόνια. Ήρθαν στην Κύπρο από το ΔΝΤ και έκαναν έρευνα. Από το Συμβούλιο της  Ευρώπης, από άλλο διεθνή οργανισμό υπεύθυνο για αυτά τα ζητήματα. Είναι στην Κεντρική Τράπεζα οι εκθέσεις αυτών των οργανισμών. Συγχαίρουν την Κύπρο για τα μέτρα που έχει πάρει, αλλά και για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Δυστυχώς οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, κάποιοι από αυτούς για να είμαι δίκαιος, μας έβαλαν στο στόχαστρο, και τον εθνικό μας πλούτο και εμάς τους ίδιους. Γιατί; Διότι εμείς θέλαμε και προσπαθούσαμε να κτίσουμε ένα φιλολαϊκό, κοινωνικό κράτος. Και δεν άρεσε σε πολλούς, και στην Ευρώπη. Γιατί ο εργαζόμενος θα διαδραμάτιζε όχι ρόλο δούλου, αλλά ρόλο ελεύθερου ανθρώπου με δικαιώματα. Δεν αρέσει αυτό σε εκείνους που έριξαν την ΕΕ στη δίνη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κατά εκατομμύρια είναι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι περίμεναν να έχουν αποκούμπι στην ΕΕ και αντί να το έχουν, στο τέλος της ημέρας οι συνειδήσεις τους απομακρύνονται από την Ένωση γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την οικονομική κρίση, και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος Rompuy και ο Πρόεδρος Barroso, αλλά και ο Πρόεδρος Schulz, με τους οποίους διατηρώ πάρα πολύ θερμές φιλικές θέσεις, προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να βοηθήσουν την Κύπρο. Γιʼ αυτό σε επικοινωνία που είχε ο κ. Barroso μαζί μου μού είπε ότι, κατόπιν παράκλησής μου, έθεσε και εκείνος το θέμα στον κ. Putin όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τις Βρυξέλλες, και ο Putin του απάντησε «εμείς είμαστε έτοιμοι, εσείς είσαστε;» Και αυτή τη στιγμή με πληροφόρησε ο κ. Putin ότι είναι σε στενή επαφή με την Επιτροπή ώστε να υπάρξει συντονισμός και εμπλοκή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον κ. Putin.

Όπως ξέρετε, όταν υπάρχουν προβλήματα δεν υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη γιʼ αυτά τα προβλήματα. Όταν υπάρχουν επιτυχίες, πατέρες της επιτυχίας είναι μέχρι και ιερωμένοι. Όποιος βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος, αλλά εκείνο που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να αφιερώνεις τον εαυτό σου με τόση αγωνία και τόσο ζήλο να πείσεις τους φίλους μας ότι είναι ανάγκη να βοηθήσουν και στο τέλος να είσαι και αποδιοπομπαίος τράγος. Αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο.

Εύχομαι ειλικρινά οι προσπάθειες που γίνονται σύντομα να καρποφορήσουν για το καλό αυτού του λαού. Είναι κρίμα ο κόσμος μας. Το λέω και συγκινούμαι διότι εκείνος που πληρώνει τη νύφη είναι ο απλός άνθρωπος. Δεν είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Καλή τους ώρα και αυτούς, αυτό είναι το σύστημα. Αλλά στο τέλος της ημέρας χρειάζεται και αλληλοκατανόηση. Να μη βρίσκουν την ευκαιρία ορισμένοι τώρα να πατήσουν στο λαιμό τους εργαζόμενους. Όπως γίνεται με τους οικοδόμους. Και θέλω να εκφράσω από αυτό το βήμα την πλήρη αλληλεγγύη μου με τους οικοδόμους.

Φίλες και φίλοι,

Η Κοινότητα του Πέρα Χωρίου Νήσου ήταν πάντα μια φιλοπρόοδη κοινότητα η οποία διαφύλαξε με αφοσίωση και αγάπη την ιστορία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειες της κυπριακής γης. Σήμερα προχωρεί ακόμη ένα βήμα μπροστά με τη δημιουργία αυτού του παραδοσιακού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.

Το Μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα στεγάζεται στην πολύ αξιόλογη αυτή οικοδομή που αποτελεί παλιά κατοικία παραδοσιακού χαρακτήρα η οποία έχει αποκατασταθεί. Το κτήριο αυτό εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή αρχιτεκτονική της αρχής του περασμένου αιώνα. Το κτήριο είναι τόσο αξιόλογο που έχει ανακηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαίο μνημείο, βάσει των περί αρχαιοτήτων νόμων.

Στο Μουσείο θα εκτίθενται αντικείμενα του παραδοσιακού κυπριακού νοικοκυριού, γεωργικά αντικείμενα και εργαλεία καθημερινής χρήσης. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της πλούσιας λαϊκής κυπριακής παράδοσης. Υπήρξαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης στην αγροτική οικονομία του τόπου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα δεν θα είναι μόνο μουσειακός. Περιλαμβάνει και άλλους χώρους με όλες τις σύγχρονες υποδομές για τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων της κοινότητας.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία να δημιουργήσουν έναν χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η φιλοπρόοδη σας κοινότητα συνεχίζει να πρωτοπορεί. Πρέπει να ευχαριστήσω επίσης όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο έργο αυτό. Δυστυχώς λόγω της οικονομικής στενότητας δεν υπήρξε η οικονομική ευχέρεια για υλοποίηση όλων εκείνων των αξιόλογων έργων που αφορούν τις τοπικές κοινότητες της περιοχής. Και αυτό παρά τις επίμονες, έντονες και διαχρονικές προσπάθειες του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου του Πέρα Χωρίου Νήσου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά σταθήκαμε δίπλα στη κοινότητα του Πέρα Χωρίου Νήσου και στις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής.

Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζουμε σήμερα το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της κοινότητας, ένα πραγματικό στολίδι λαϊκής τέχνης και παράδοσης.  Να το χαίρεστε.

2.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την έκθεση της PIMCO για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - 3.2.13
Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα σενάρια που κατέθεσε στην έκθεσή της η PIMCO, αλλά ορισμένοι δεν παραλείπουν να κάνουν δηλώσεις και να αναπτύσσουν τρομοκρατικά σενάρια στη βάση εικοτολογιών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι τα σενάρια που κατέθεσε στην έκθεσή της η PIMCO, αλλά δεν παραλείπουν να κάνουν δηλώσεις και να αναπτύσσουν τρομοκρατικά σενάρια στη βάση πληροφοριών και εικοτολογιών. Αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι ούτε σοβαρές ούτε και υπεύθυνες. Πολύ περισσότερο δε που δυσκολεύουν τις προσπάθειές μας για να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας.

Πρέπει με σύνεση και ψυχραιμία να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες προκλήσεις που η Κύπρος αντιμετωπίζει. Η Κυβέρνηση, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα, έχουν σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η άποψή μας είναι ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο και γιʼ αυτό προσπαθούμε να πείσουμε. Απάντηση και εναλλακτική λύση προτείνουμε αν οι Ευρωπαίοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το δημόσιο χρέος μας είναι μη βιώσιμο. Εμείς με συγκεκριμένο τρόπο υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Κύπρου. Αν ορισμένοι επιμένουν και αυτό το θέμα να το εντάσσουν στις προεκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες, το μόνο που κάνουν είναι να πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου».

Απαντώντας σε σημερινή αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος διερωτήθηκε για το «πώς κατάντησε έτσι η Κύπρος», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «προφανώς ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλει να βλέπει τι γίνεται στην Ευρώπη και αλλού. Στην Ευρώπη της κρίσης, της λιτότητας και της ανεργίας που οδήγησαν οι πολιτικές στις οποίες πιστεύει ο κ. Αναστασιάδης και οι πολιτικές που πιστεύει είναι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνει πίσω του ερείπια, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ευτυχώς που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και όχι ο Νίκος Αναστασιάδης, διότι οι πολιτικές που οδήγησαν την Ευρώπη και τον κόσμο όλο στην οικονομική κρίση, στην ανεργία, στη λιτότητα και στις διαδηλώσεις που γίνονται καθημερινά σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης και του κόσμου είναι οι πολιτικές στις οποίες πιστεύει και τις οποίες πρεσβεύει ο κ. Αναστασιάδης. Είναι οι πολιτικές τις οποίες θέλει να επιβάλει η Τρόικα και που ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να επιβληθούν πιο γρήγορα, γι’ αυτό και επέμενε να υπογραφεί άρον-άρον το Μνημόνιο».

3.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον διορισμό Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου - 3.2.13
Η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αντισυνταγματικές ενέργειες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στον διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι καθόλα συνταγματικός και νόμιμος. Η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αντισυνταγματικές ενέργειες, όπως κάνει ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος σήμερα άφησε αιχμές περί αντισυνταγματικότητας.

Ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.  

Ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους όπως:

1.     Η Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον περισσότερες ευθύνες και περισσότερες αρμοδιότητες τις οποίες απέκτησε μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη. Οι ευθύνες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλαπλασιαστεί και σε σχέση με τη συμμετοχή του στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία συμμετέχει δύο φορές το μήνα.

2.     Οι ευθύνες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο επειδή από τον Ιούνιο η εποπτεία του συνεργατικού-πιστωτικού τομέα θα περάσει στην Κεντρική Τράπεζα.

3.     Οι ευθύνες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου η οποία προβλέπεται στο Μνημόνιο της Τρόικας και είναι εξαιρετικά σημαντική για το παρόν και το μέλλον των κυπριακών τραπεζών και της οικονομίας μας.

4.     Αυξημένος είναι και ο όγκος των καθημερινών ζητημάτων των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση που βρέθηκαν ποτέ από το 1974, κατάσταση που διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα.

5.     Πολύ σημαντικές ευθύνεςέχει επωμιστεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και για τα θέματα της διαχείρισης του διαγνωστικού ελέγχου των τραπεζών, τα οποία πρέπει να μπορεί απερίσπαστα να διαχειριστεί.
6.     Ο διορισμός Υποδιοικητή ενισχύει τον δημοκρατικό έλεγχο και την εταιρική διακυβέρνηση. Αν υπήρχε Υποδιοικητής προηγουμένως, ίσως ο έλεγχος να μην ήταν τόσο πλημμελής και να μην αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

7.     Υποδιοικητής θα διοριστεί ο κ. Σπύρος Σταυρινάκης, ο οποίος εργάζεται για πάρα πολλά χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα και έχει πλούσιες εμπειρίες, χρήσιμες για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας».

4.  Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε δημοσίευμα - 3.2.13
Η καταστροφή διαβαθμισμένων εγγράφων αφορά συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ότι έγγραφα καταστρέφονται σε φούρνο στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, είπε: «Αφού κάνουν τόσο διερευνητική δημοσιογραφία είναι δυνατόν να μην ξέρουν ότι έγγραφα καίγονται σε αυτό τον συγκεκριμένο φούρνο εδώ και δεκαετίες μέσα από μια συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία που ακολουθείται και που έχει να κάνει με την καταστροφή διαβαθμισμένων εγγράφων;

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές και κάποιοι θέλουν να βλέπουν πίσω από συνήθεις διαδικασίες ύποπτα πράγματα. Ο Θεός να βοηθήσει!».

5.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου - 3.2.13
Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμοστεί το βασικό σενάριο της PIMCO, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η ανεργία ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανεργία καλπάζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης και ανησυχεί ακόμα και χώρες που έχουν σήμερα χαμηλή ανεργία, όπως είναι η Γερμανία. Και δυστυχώς οι προοπτικές για το 2013 πανευρωπαϊκά, αλλά και στην Κύπρο δεν είναι καλές.

Πριν από πέντε χρόνια, λέει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είχαμε 3% και τώρα είμαστε στο 15%. Πριν από πέντε χρόνια βέβαια δεν υπήρχε οικονομική κρίση, της οποίας η διάρκεια, το βάθος και η οξύτητα είναι πρωτόγνωρα. Αυτό ο κ. Νεοφύτου σκόπιμα το παραβλέπει και το αποσιωπά.

Λέει, ο κ. Νεοφύτου, ότι η Υπουργός Εργασίας πριν από μερικά χρόνια καλούσε να μη μιλούμε για ανεργία και να κινδυνολογούμε. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ακόμα η κρίση βρισκόταν στην αρχή και οι εργοδοτικές οργανώσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος καλούσαν να τερματιστεί η κινδυνολογία, διότι καταστρέφεται η ψυχολογία που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία. Και αυτό το αποσιωπά ο κ. Νεοφύτου που απλώς περιοριζόταν στην κινδυνολογία.

Είναι σωστό ότι πρέπει να υπάρχει σύνεση και κοινή προσπάθεια, όπως λέει ο κ. Νεοφύτου, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία που όντως ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Ποια, όμως, ήταν η στάση του ΔΗΣΥ και του συνεργαζόμενου σήμερα ΔΗΚΟ όταν η Κυβέρνηση έστειλε Κανονισμούς στη Βουλή για τον έλεγχο του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ Κυπρίων και κοινοτικών εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία; ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ πολέμησαν αυτούς τους Κανονισμούς επειδή δήθεν θα φτιάχναμε αστυνομικό κράτος. Έτσι έλεγαν. Και σʼ αυτό το θέμα ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ υπερασπίστηκαν την εργοδοσία αντί τους εργαζόμενους και τους άνεργους που σήμερα όψιμα τους θυμούνται.  

Τα συνθήματα ότι ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν θα επιτρέψουν να χαθεί μια γενιά Ελληνοκυπρίων, που ρίχνει ο κ. Νεοφύτου, είναι κενά περιεχομένου. Η πράξη του ΔΗΣΥ αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο!

Η επίλυση του προβλήματος της ανεργίας θα επέλθει με το ξεπέρασμα της ύφεσης και την ύπαρξη ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό θα γίνει όταν η Κύπρος μέσα από τη δανειακή σύμβαση θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις τράπεζές της και θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Θυμίζουμε τα 0.5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη, τα τρία δις. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μέτρα για τον τουρισμό και για άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Θυμίζουμε τις πολιτικές που ανέπτυξε η Κυβέρνηση για χρηματοδότηση της εργοδότησης ανέργων, για την κατάρτιση των εργαζομένων, τα μέτρα που λήφθηκαν για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, τον τερματισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού στην εργασία, το μορατόριουμ στους εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Σημειώνουμε ότι η Κύπρος είναι η χώρα με το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σε δαπάνες για τις ενεργές πολιτικές απασχόλησης.  

Σήμερα δόθηκε συνέχεια στα διάφορα σενάρια για την PIMCO. Έχουμε ισχυρή άποψη ότι η συζήτηση περί ακραίων σεναρίων όχι μόνο δεν είναι εποικοδομητική, αλλά και αποπροσανατολίζει από το κύριο καθήκον που έχουμε μπροστά μας τούτη την ώρα. Και το καθήκον είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμοστεί το βασικό σενάριο το οποίο, ανεξαρτήτως μεθοδολογίας και εταιρείας, αφήνει την Κύπρο με ένα βιώσιμο χρέος. Η επιλογή του ακραίου ή του βασικού σεναρίου δεν είναι θέμα μεθοδολογίας, είναι θέμα βούλησης. Και είναι γιʼ αυτό που θα πρέπει να επικεντρωθούμε σʼ αυτό, προσπαθώντας να πείσουμε εκείνους τους κύκλους που επιμένουν σε ακραία σενάρια, να εφαρμοστεί το βασικό. Αυτή είναι η ουσία και όχι η συζήτηση περί μεθοδολογίας που έτσι και αλλιώς εγείρεται εκ των υστέρων.

Εμείς θα επιμένουμε σʼ αυτό το βασικό σενάριο. Και για όσους επιμένουν ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει να εφαρμοστεί ακραίο σενάριο, έτσι ώστε για κάθε ενδεχόμενο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, η Κυβέρνηση έχει δώσει εναλλακτική λύση την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στον κ. Barroso. Ότι, δηλαδή, η Κύπρος μπορεί να χρηματοδοτηθεί βάσει του βασικού σεναρίου και αν στην πορεία τα πράγματα αποδειχθούν πιο άσχημα από ό,τι προβλέπει το βασικό σενάριο, η επιπρόσθετη χρηματοδότηση να δοθεί από τον Μηχανισμό Απευθείας Χρηματοδότησης των Τραπεζών που μέχρι τότε θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί.

Επειδή πολλά λέγονται για την επιλογή της PIMCO, αναφέρω ότι επιλέγηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο Μηχανισμός Σταθερότητας, και από κυπριακής πλευράς η Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και η Εποπτική Αρχή Συνεργαστισμού. Άρα, η Κύπρος δεν ήταν μόνη της και δεν ήταν καν η πλειοψηφία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δόθηκε η έκθεση της PIMCOχθες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι ένα θέμα που αφορά πρώτιστα την Κεντρική Τράπεζα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω, διότι θα λέγονται διάφορα περί των αριθμών, ότι οι όροι εντολής που έχει εκδώσει το τελευταίο Eurogroup είναι ότι τα ποσά θα δημοσιοποιηθούν μετά την υπογραφή του Μνημονίου».

6.  Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 1.2.13
Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου ήταν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο, και η κατάσταση στο Μάλι και τη Σομαλία. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ εν όψει της δεύτερης θητείας του Προέδρου Ομπάμα και έγινε σύντομη ανασκόπηση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και της πρόσφατης συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στη Χιλή. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα που αφορούν την περιοχή της Αρκτικής.

Αναφορικά με τη Συρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα σε σχέση με την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα και τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη Συρία κ. LakhdarBrahimi για εξεύρεση λύσης.Μια πιο ενδελεχής συζήτηση και ανασκόπηση της κατάστασης θα γίνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου 2013, κατά το οποίο αναμένεται να υιοθετηθούν Συμπεράσματα, κατόπιν ανταλλαγής απόψεων και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο κ. Brahimi, ο οποίος θα προσκληθεί στο Συμβούλιο.
Σε σχέση με την Αίγυπτο, το Συμβούλιο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα  καθώς και την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποστολή ομάδας παρατηρητών για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε παρέμβαση της στη συζήτηση, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Δεν πρέπει να επιβληθούν λύσεις, είπε, ούτε να έχουμε πατερναλιστική στάση έναντι των λαών αυτών. Τόνισε επίσης ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων πρέπει να παραμείνει στις ίδιες τις χώρες. Επισήμανε ότι, παρά τις γενικότητες, καμία χώρα δεν είναι ίδια με μια άλλη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι διαφορετικά, τονίζοντας ότι  η περιφερειακή προσέγγιση είναι μεν σημαντική αλλά δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο στήριξης που να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Τόνισε εμφαντικά τη σημασία της αρχής ιδιοκτησίας ενώ πρόσθεσε ότι το κέντρο βαρύτητας των πολιτικών της ΕΕ στην περιοχή θα πρέπει να είναι η προώθηση των αρχών και αξιών μας, δηλ. δημοκρατία, σεβασμός και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και μειονοτήτων, σεβασμός του κράτους δικαίου. Ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη χρηματική στήριξη προς την περιοχή ενώ τόνισε τη σημασία επικέντρωσης της στήριξης μας στις ανάγκες του πληθυσμού των χωρών της περιοχής και δη των νέων.

Αναφορικά με τη Συρία, η δρΜαρκουλλή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Κύπρου για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Εξέφρασε, επίσης,  την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου κ. Brahimi και κάλεσε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί μαζί του. Τόνισε, επίσης,  την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποφυγή μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και για προσπάθεια για επίλυση της κρίσης με ειρηνικά, πολιτικά μέσα. Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα με στόχο την έκδοση δεσμευτικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.

Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Μάλι, το Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις στα διάφορα επίπεδα, ιδιαίτερα μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Ιανουαρίου 2013.  Το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είχε συνέλθει αποκλειστικά για το Μάλι και υιοθέτησε σχετικά Συμπεράσματα, τα οποία καθορίζουν τα επόμενα βήματα της ΕΕ προς στήριξη της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για επαναφορά της νόμιμης τάξης στη χώρα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της πρόσφατης υιοθέτησης του Οδικού Χάρτη Μετάβασης από την κυβέρνηση του Μάλι, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκλογών, προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το βόρειο τμήμα της χώρας όπως επίσης και τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013 και σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα στην πολιτική διαδικασία. Αναφέρεται ότι η κατάσταση στο Μάλι θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σχέση με τη Σομαλία, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να αφήσει πίσω της δύο δεκαετίες συγκρούσεων και να εγκαθιδρύσει διαρκή ειρήνη. Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και τονίζουν ότι σκοπεύουν να εμπλακούν πιο άμεσα σε ενέργειες για το συμφέρον του λαού της Σομαλίας, με συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας  και ενεργό στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Σε γεύμα εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συζήτηση για τη Σομαλία με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της χώρας κ. HassanSheikhMohamud.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, το Συμβούλιο συζήτησε τις προτεραιότητες της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου BarackObama, ιδιαίτερα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, στη συνεργασία αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής, το Ιράν και τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Σε παρέμβαση της κατά τη συζήτηση, η δρΜαρκουλλή τόνισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση των σοβαρών διεθνών προβλημάτων και παγκόσμιων προκλήσεων. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και προσπαθειών ΕΕ-ΗΠΑ για αντιμετώπιση των εξελίξεων στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, ιδιαίτερα, όμως, όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και τη Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος ή ευκαιρία, τόνισε, για την προώθηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού, καθότι η στασιμότητα των τελευταίων δύο χρόνων ενέχει πολλούς κινδύνους για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η Υπουργός τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ και στα θέματα των Βαλκανίων, ιδιαίτερα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ούτως ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη και σταθερότητα στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Ευρώπης.

7.  Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα - 2.2.13
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης θα μεταβεί μεθαύριο Δευτέρα στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας θα αρχίσει με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

8.  Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων - 1.2.13
Οι παραδοσιακά φιλικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης με τον Υπαρχηγό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό SergeyIvanov.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Ηλιάδης τόνισε στον Στρατηγό Ivanov ότι ο λαός και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν φιλικά αισθήματα και αισθάνονται ευγνωμοσύνη διότι η Ρωσία, όπως και παλαιότερα η Σοβιετική Ένωση, είναι ένας σταθερός φίλος που έχει στηρίξει διαχρονικά την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις δύσκολες στιγμές.
Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Ρώσο Στρατηγό για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, καθώς και για την πολιτική βούληση και την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για λύση στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συνόδων Κορυφής και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη συριακή κρίση, ο κ. Υπουργός είπε ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και ο λαός της Συρίας πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε τους λαούς της περιοχής να δημιουργήσουν τους δικούς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη, πρόσθεσε. 

Από μέρους του, ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών και επανέλαβε τη στήριξη και την πάγια θέση της Ρωσίας για λύση στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αναφορικά με τις μεσανατολικές εξελίξεις ο κ. Ivanov ανέφερε ότι η πολιτική της Ρωσίας στοχεύει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ομαλότητα στην περιοχή καθώς και στη λύση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα.

Οι δυο άντρες ανασκόπησαν τις σχέσεις των Υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών και χαρακτήρισαν την αμυντική συνεργασία μεταξύ τους ως εξαίρετη, ενώ τόνισαν την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. 



9.  Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. ΝεοκλήΣυλικιώτη στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια - 1.2.13
(απόσπασμα)
(…)Ερχόμενος, λοιπόν, εδώ, το πλέον κρίσιμο και καθοριστικό για την Κυβέρνηση ήταν να βάλουμε γερές βάσεις έτσι που η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει οφέλη τόσο για τις παρούσες όσο και τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων πολιτών, αλλά και να δημιουργεί πραγματικές συνθήκες για κοινωνική ισότητα, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση του τόπου μας και του λαού μας.

Στρατηγικός σχεδιασμός
Με αυτή τη σαφή εικόνα ξεκινήσαμε πριν από έντεκα μήνες, πρώτα να αποσαφηνίσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας για να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε, πώς προχωρούμε και τι κάνουμε για να επιτύχουμε εκείνο που θέλουμε. Ως βασικούς στρατηγικούς μας στόχους ορίσαμε: 

  1. Τη διασφάλιση και ενίσχυση της κρατικής μας κυριαρχίας.
  2. Την ανάδειξη και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής και γεωοικονομικής θέσης της Κύπρου μέσα από τη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
  3. Την ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας.
  4. Τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος με την ένταξη φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να καταστούμε σταδιακά ενεργειακά αυτάρκεις ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας.
  5. Την ορθολογική, συνετή και αειφόρο εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, έτσι που μέρος των οφελών να περάσουν στις επόμενες γενιές.

Στη βάση αυτή προχωρήσαμε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων:

  • να δημιουργήσουμε τους αναγκαίους θεσμούς για τη διαχείριση των διαφόρων πτυχών που συναποτελούν τη βιομηχανία υδρογονανθράκων,
  • να προωθήσουμε τις διεργασίες για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών όπως το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό,
  • να προωθήσουμε τις διαδικασίες του 2ου Γύρου Αδειοδότησης,
  • να μεθοδεύσουμε τον διάλογό μας με τη Noble προς αμοιβαίο όφελος,
  • να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για έλευση φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση,
  • να συγκεκριμενοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με τις γειτονικές μας χώρες και
  • να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να προβληθούμε ως η ασφαλής γέφυρα σύνδεσης της νοτιοανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας. (…)

(Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Γ.Τ.Π.)

Το Υπουργικό Συμβούλιομε Απόφασή του (με αριθ. 73.099 και ημερομηνίας 31/1/2012) ενέκρινε το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις 2012 - 2014. Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης προωθείται η αγορά πράσινων προϊόντων από ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή του πρώτου Σχεδίου Δράσης είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα για μια πιο «πράσινη» Κύπρο, αφού μέσω της προσπάθειας αυτής έχει ενεργοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος, μέσω της κατασκευής, παραγωγής και εισαγωγής περισσότερων πράσινων προϊόντων, υπηρεσιών καθώς και νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Τον συντονιστικό ρόλο για την προώθηση και  εφαρμογή  των  Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων έχει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την αγορά πράσινων προϊόντων μέσω της Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, καλώντας τα κράτη μέλη να συντάξουν και εφαρμόσουν Σχέδια Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. Προκειμένου όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν κοινά κριτήρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό βοήθημα (εργαλειοθήκη) με κοινά κριτήρια/προδιαγραφές Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων για διάφορες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις ενσωματώθηκαν τα κοινά κριτήρια της εργαλειοθήκης της ΕΕ και τέθηκε ως γενικός στόχος το 50%.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος, στα τηλέφωνα 22408900, 22408923, 22408927 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.moa.gov.cy/moa/environment.

11.  Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας – 2.2.2013 - 3.2.13
Η Συντονιστική Επιτροπή έχει παραλάβει σήμερα (2.2.2013) την τελική έκθεση για τον διαγνωστικό έλεγχο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο από τις εταιρείες PIMCO και Deloitte.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης θα δημοσιοποιηθούν όταν υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών πιστωτών της.
Μέχρι την υπογραφή του Μνημονίου, θα έχει καταρτιστεί ένα λεπτομερές πλάνο που θα καθορίζει τις ανάγκες των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία διόρισε την εταιρεία PIMCO, αποτελείται από εκπροσώπους:

-          της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
-          της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
-          του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,
-          του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
-          της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών,
-          του Υπουργείου Οικονομικών,
-          της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και
-          της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών.
12.  Αναχώρηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Στρασβούργο - 1.2.13
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ.  Γιαννάκης Λ. Ομήρου αναχωρεί την ερχόμενη Τρίτη, 5 Φεβρουαρίουγια το Στρασβούργο, όπου θα είναι ομιλητής σε Συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Ομάδας κ. HannesSwoboda.  Θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Ομήρου θα αναφερθεί και στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. MartinSchulz, καθώς και με αρχηγούς ή εκπροσώπους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος.

Τον κ. Ομήρου συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής κ. Σωκράτης Σωκράτους και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων κα Εύη Χατζηγιάννη.

Η αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου.

Διευθύντρια