20/2/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 20/02/2013

Ο καταιγισμός ανακοινώσεων από μέρους του επιτελείου του κ. Αναστασιάδη αποδεικνύει τη σκοπιμότητα της επιλεκτικής και παραπλανητικής διαρροής της επιστολής της PIMCO προς την Κεντρική Τράπεζα σε εφημερίδα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο καταιγισμός ανακοινώσεων από μέρους του επιτελείου του κ. Αναστασιάδη και όλων όσοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη αποδεικνύει τη σκοπιμότητα της επιλεκτικής και παραπλανητικής διαρροής σε καθημερινή εφημερίδα επιστολής της PIMCO προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στόχος είναι να αποκρυβούν οι πανθομολογούμενες ευθύνες των τραπεζών και να φορτωθούν στην Κεντρική Τράπεζα και στον νέο Διοικητή, αλλά και στην Κυβέρνηση.

Το περιεχόμενο της επιστολής, όμως, συγκρούεται με τα όσα προσπαθούν να υποβάλουν οι εμπνευστές της μαύρης προπαγάνδας. Λέει η επιστολή της PIMCO: «Καθ’ όλη τη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν οι εξειδικευμένες γνώσεις και η κρίση της εταιρείας, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο σε τέτοιες περιπτώσεις».

Είναι φανερό ότι η PIMCO αναφέρεται στις διαφωνίες που υπάρχουν με την κυπριακή πλευρά, ακόμα και με την Καθοδηγητική Επιτροπή (Steering Committee), για τη μεθολογία και τις παραδοχές που χρησιμοποίησε η εταιρεία. Παραθέτουμε δύο από τις διαφωνίες:

1. Η PIMCO, σύμφωνα με τη δική της κρίση, εκτιμά ότι η μείωση των τιμών των ακινήτων είναι 25% μεγαλύτερη από αυτή που έχει συμφωνηθεί στην Καθοδηγητική Επιτροπή. Αυτό οδηγεί σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 1,9 δις ευρώ.
2. Η PIMCO εφάρμοσε παραδοχή για απομείωση της αξίας σε σημερινές τιμές των πιθανών προσόδων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγώντας σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 1,3 δις ευρώ.

Μόνο σ’ αυτά τα δύο θέματα, όπου υπάρχουν έντονες διαφωνίες της κυπριακής πλευράς, το σύνολο της διαφοράς είναι 3,2 δις ευρώ.

Εξαιτίας εκλογικών σκοπιμοτήτων, το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη και οι ηγεσίες των κομμάτων που τον υποστηρίζουν, αντί να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου, στέκονται ουσιαστικά στο πλευρό της PIMCO. Με αυτό τον τρόπο ακυρώνουν την προοπτική που υπάρχει να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κυβέρνησης για χρησιμοποίηση του βασικού σεναρίου για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και χρησιμοποίηση του Μηχανισμού Απευθείας Χρηματοδότησης των τραπεζών, αν και εφόσον οι τράπεζες χρειαστούν στην πορεία περισσότερα κεφάλαια».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης ένιωσε σήμερα την ανάγκη να προσπαθήσει να διασκεδάσει αυτά που δηλώνουν ξένοι παράγοντες και που γράφει ο ξένος Τύπος σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Wall Street Journal έγραφε χθες ότι θα φύγει ο Χριστόφιας που αντιστέκεται στις ιδιωτικοποιήσεις και θα έρθει ο Αναστασιάδης που είναι υπάκουος. Η JP Morgan γράφει σήμερα ότι οι διαμορφωτές πολιτικής αναμένουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι πιο δεκτικός στους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης. Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Asmussen δήλωνε προ μερικών ημερών ότι η Κύπρος χρειάζεται έναν Πρόεδρο που να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, διότι ο κ. Χριστόφιας τις απέρριπτε.

Οι ξένοι γνωρίζουν κάτι που γνωρίζει και ο κυπριακός λαός: Ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε όλα με την Τρόικα. Το απέδειξε άλλωστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όταν απειλούσε και εκβίαζε τον Πρόεδρο να υπογράψει άρον-άρον το Μνημόνιο.

Οι πολίτες όταν ψηφίζουν είναι καλά να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και θέσεις του κ. Αναστασιάδη».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κύπρος – το δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρα πολλές φορές – θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτό που κατ’ αρχήν συμφώνησε. Παραμένει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ενόσω εγείρονται και νέοι όροι και μπαίνουν νέα ζητήματα, τότε δυσχεραίνεται και η προσπάθεια που καταβάλλεται. Είναι καιρός και η Ευρώπη να δείξει την πραγματική της αλληλεγγύη προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που στην ουσία έπεσε θύμα της ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους – κάτι που κόστισε πάρα πολύ στην Κύπρο και κοστίζει ακόμη ένεκα της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία».