7/2/13

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 07/02/2013

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 07/02/2013
1. Ένοχοι κρίνονται οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της πτώσης του αεροσκάφους της ΗΛΙΟΣ, τον Αύγουστο του 2005, απεφάνθη το Εφετείο Αθηνών. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, μηχανικός της Άλαν Ίργουϊν, ο οποίος έλεγξε το αεροσκάφος πριν την πτήση αθωώθηκε. Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι είναι ο Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης, Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας. 

2. Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα ληφθεί πιθανότατα στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, εκτιμά ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, επεσήμανε ότι υπάρχει εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η αξιολόγηση της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας στον τομέα αυτό.
3 . Τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι η Κύπρος δεν αποτελεί "πλυντήριο" βρώμικου χρήματος και φορολογικό παράδεισο, έδωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προηγήθηκε σειρά επαφών του κ. Ομήρου στο ΕΚ. Ο Γ. Ομήρου έλαβε από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα τύχει της στήριξης της ΕΕ όπως και τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετώπισαν προβλήματα.
4. Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για να επωφεληθεί της βοήθειας από το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σύμφωνα με το Πρακτορείο Bloomberg . Ανέφερε συγκεκριμένα ότι εκκρεμή ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η συστημική σημασία της Κύπρου για την Ευρωζώνη, το μελλοντικό μέγεθος του τραπεζικού της κλάδου, η φορολογική πολιτική και το πώς οι κυπριακές Αρχές διαχειρίζονται τα χρήματα "τα οποία ίσως δεν είναι νόμιμα και μεταφέρονται" στο νησί. 5. Άλλα δύο τεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης παραχωρήθηκαν την Τετάρτη με την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της Κύπρου και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, Total, ο οποίος φαίνεται ότι θα διενεργήσει έρευνες τόσο για φυσικό αέριο όσο και για πετρέλαιο στα τεμάχια 10 και 11.
6. Με προσήλωση στο σύστημα εργασιακών σχέσεων και με αποδοχή ότι το ζητούμενο είναι ένας συμβιβασμός, μπορεί να βρεθεί λύση στην οικοδομική βιομηχανία, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση των επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και απεργών οικοδόμων στην Πάφο, με διορισμό ποινικών ανακριτών, θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Έκθεση από την Αστυνομία αναμένει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Οι συντεχνίες απορρίπτουν ότι γίνονται έκτροπα κατά την περιφρούρηση απεργιών σε εργοτάξια, ενώ η ΟΣΕΟΚ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμοδίους να παρέμβουν για να δώσουν τέλος «στα επεισόδια βίας που εκτυλίσσονται καθημερινά». 7. Την πεποίθηση ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε την Τετάρτη ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, John Koenig. Την ίδια ώρα από την Ουγγαρία όπου βρέθηκε, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου ΕLTE της Βουδαπέστης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος.
8. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Για παρατεταμένη ακυβερνησία η οποία εντείνει το αίσθημα της αγωνίας, της αβεβαιότητας και της κοινωνικής ανασφάλειας, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος. Η συζήτηση για το θέμα της μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους προκαλεί μεγάλη ζημιά στην κυπριακή οικονομία και δημιουργεί παρατεταμένη αβεβαιότητα και συνθήκες αποσταθεροποίησης, δήλωσε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Mε ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεσμεύεται ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας. 9. Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι Κύπριοι πολίτες στις δραστηριότητες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ιδιαίτερα, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Europarltv υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία συνεργασίας, στο Στρασβούργο.
10. Περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, συμμετείχαν έστω και κατ’ ελάχιστο στην αμερικανική επιχείρηση έκτακτων μεταφορών συλληφθέντων υπόπτων τρομοκρατών σε διάφορα κέντρα κράτησης και ανάκρισης της CIA ανά τον κόσμο, πρακτική που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και έχει καταγγελθεί διεθνώς ως παράνομη. Ολοκληρωμένη έκθεση επί του θέματος δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική οργάνωση Open Society Foundation.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΚΔ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER