1/2/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης-Πολιτιστικού Κέντρου Πέρα Χωρίου Νήσου 01/02/2013

Είναι με προθυμία που απάντησα θετικά στην επιθυμία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου και Νήσου για να τελέσω τα εγκαίνια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτιστικού Κέντρου. Προσφέρει αισιοδοξία για το μέλλον να βλέπουμε τις κοινότητες μας να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν για το καλό της κοινότητας τους. Με στόχο την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των κοινοτήτων και του λαού μας γενικότερα.

Η Λαϊκή τέχνη είναι ότι πιο γνήσιο έχει να επιδείξει ο λαός μας. Γιατί η λαϊκή τέχνη είναι βγαλμένη μέσα από τη φαντασία, την ιδιοσυγκρασία και την αγνότητα των απλών ανθρώπων. Αποτελεί την πιο δημοκρατική μορφή τέχνης, αφού για τη διαμόρφωση της απαιτείται η εμπλοκή του συνόλου ή μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Η λαϊκή τέχνη πρέπει να προστατεύεται για να μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον λαό μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια Πέρα Χωρίου όπου η ιστορία της ευρύτερης περιοχής, ειδικότερα της κοινότητας του Πέρα Χωρίου, είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή την κληρονομιά να την κρατήσετε για πάντα ζωντανή, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να σας κάμπτουν οι δύσκολες συγκυρίες. Οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την παρουσία τους σε αυτό τον κόσμο, είναι οι άνθρωποι που δεν παζαρεύουν ούτε πουλούν αξίες και ιδανικά, την ιστορία τους και την ιστορία των προγόνων τους.

Φίλες και φίλοι,

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αυτό οφείλεται κύρια στην παγκόσμια οικονομική κρίση που σαν τσουνάμι έχει παρασύρει μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης σε περιπέτειες. Για την Κύπρο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και η εγκληματική αμέλεια της εποπτικής αρχής. Παρά την καθημερινή και συνειδητή προσπάθεια μετατόπισης των πραγματικών αιτίων, ο λαός μας έχει τον απαραίτητο κριτήριο για να μπορεί να διαχωρίζει τα προεκλογικά συνθήματα από τον μεστό και ώριμο πολιτικό λόγο. Τα υφιστάμενα προβλήματα της οικονομίας πρέπει να τα αντικρίσουμε στην πραγματική τους διάσταση ξεκινώντας από τις γενεσιουργές αιτίες και να δώσουμε λύσεις που δεν θα αποτελούν αντιγραφή των αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Αυτές οι λύσεις οδηγούν σε περισσότερη φτώχεια, ανεργία, ανέχεια και ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και των αγορών.

Ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι στη δεινή θέση που βρεθήκαμε η Κυβέρνηση αυτή έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγουμε το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι χθες αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος πολιτικών δυνάμεων εδώ στην Κύπρο, οι οποίες μας έλεγαν ότι "το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας" για να παρεμβαίνει στην κυπριακή οικονομία. Εμείς δώσαμε μια μάχη που μας επέβαλε το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Για το καλό των πολλών και όχι για το κέρδος των λίγων. Αποφύγαμε τις ρήτρες των αρχικών προτάσεων της Τρόικας που πρότειναν τις ιδιωτικοποιήσεις ως όρο του μνημονίου.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η απεγνωσμένη προσπάθεια να καταλογιστεί στην Κυβέρνηση δήθεν απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις. Γνωρίζουμε ότι αυτοί που διαδίδουν τέτοιες, να μου επιτρέψετε να πω διαστρεβλώσεις, είναι εκείνοι που διαχρονικά σχεδιάζουν και στοχεύουν στις ιδιωτικοποιήσεις. Ούτε μας εκπλήσσουν οι επιθέσεις από συντηρητικούς κύκλους του εξωτερικού κατά του Προέδρου και της Κυβέρνησης γιατί εμείς δεν αποδεχόμαστε το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Εμείς αντισταθήκαμε. Ακόμη και όταν άλλοι μας εκβίαζαν για άμεση αποδοχή των βουλών της Τρόικας. Μακάρι και η νέα Κυβέρνηση να συνεχίσει να υπερασπίζεται με τόση θέρμη τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Φίλες και φίλοι,

Η Κοινότητα του Πέρα Χωρίου Νήσου ήταν πάντα μια φιλοπρόοδη κοινότητα η οποία διαφύλαξε με αφοσίωση και αγάπη την ιστορία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειες της κυπριακής γης. Σήμερα προχωρεί ακόμη ένα βήμα μπροστά με τη δημιουργία αυτού του παραδοσιακού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.

Το Μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα στεγάζεται στην πολύ αξιόλογη αυτή οικοδομή που αποτελεί παλιά κατοικία παραδοσιακού χαρακτήρα η οποία έχει αποκατασταθεί. Το κτήριο αυτό εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή αρχιτεκτονική της αρχής του περασμένου αιώνα. Το κτήριο είναι τόσο αξιόλογο που έχει ανακηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαίο μνημείο, βάσει των περί αρχαιοτήτων νόμων.

Στο Μουσείο θα εκτίθενται αντικείμενα του παραδοσιακού κυπριακού νοικοκυριού, γεωργικά αντικείμενα και εργαλεία καθημερινής χρήσης. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της πλούσιας λαϊκής κυπριακής παράδοσης. Υπήρξαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης στην αγροτική οικονομία του τόπου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα δεν θα είναι μόνο μουσειακός. Περιλαμβάνει και άλλους χώρους με όλες τις σύγχρονες υποδομές για τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων της κοινότητας.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία να δημιουργήσουν έναν χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η φιλοπρόοδη σας κοινότητα συνεχίζει να πρωτοπορεί. Πρέπει να ευχαριστήσω επίσης όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο έργο αυτό. Δυστυχώς λόγω της οικονομικής στενότητας δεν υπήρξε η οικονομική ευχέρεια για υλοποίηση όλων εκείνων των αξιόλογων έργων που αφορούν τις τοπικές κοινότητες της περιοχής. Και αυτό παρά τις επίμονες, έντονες και διαχρονικές προσπάθειες του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου του Πέρα Χωρίου Νήσου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά σταθήκαμε δίπλα στη κοινότητα του Πέρα Χωρίου Νήσου και στις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής.

Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζουμε σήμερα το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της κοινότητας, ένα πραγματικό στολίδι λαϊκής τέχνης και παράδοσης. Να το χαίρεστε.