1/2/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής του Παρασκευά Παπαπαντελή, στην Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία 01/02/2013

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην γκαλερί «Γκλόρια» για να εγκαινιάσω την έκθεση ενός Κύπριου δημιουργού με αξιόλογη εικαστική πορεία, του Παρασκευά Παπαπαντελή ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια καταθέτει τη δική του καλλιτεχνική πρόταση στον χώρο τηςγλυπτικής.

Η γλυπτική είναι η τέχνη που αναπαριστά πάνω σε στερεή ύλη αντικείμενα ή παραστάσεις. Είναι η τέχνη της αφής, του αγγίγματος και του χεριού. Ένας τρόπος αίσθησης και έκφρασης για τον καθένα από εμάς.

Σήμερα ένας αυτοδίδακτος γλύπτης μας αποκαλύπτεται, προβάλλοντας τις ευαισθησίες του, τον ρομαντισμό του και τον ρεαλισμό του, μέσα από τα έργα του.

Αντλώντας στοιχεία από την ντόπια παράδοση της κυπριακής κεραμικής, ο Παρασκευάς Παπαπαντελής καταθέτει μια ξεχωριστή εικαστική προσέγγιση που δεν προσκολλάται σε κάποιο ρεύμα ή κίνημα, αλλά διαμορφώνεται έχοντας πάρει εκείνα τα στοιχεία που της προσδίδουν μοναδικότητα. Ο Παρασκευάς Παπαπαντελής μέσα από τα έργα του επικοινωνεί και μοιράζεται σκέψεις και προβληματισμούς με το κυπριακό κοινό επιτρέποντας μας να δούμε για λίγο την καθημερινότητα μέσα από τη δική του ματιά.

Η σημερινή έκθεση αποτελεί μια έκθεση ποιότητας και πολυμορφίας και προσθέτει το δικό της κομμάτι στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας. Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν με τόση αγάπη και μεράκι, μεταφέρουν μέσα από τα έργα τους την ομορφιά της ζωής, τις δικές τους ανησυχίες, τις δικές τους εμπνεύσεις και ευαισθησίες με τρόπο ξεχωριστό και εντυπωσιακό.

Αξίζει πραγματικά να επαινέσουμε καλλιτέχνες όπως ο Παρασκευάς Παπαπαντελής γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από αγάπη και μεράκι για την τέχνη.

Η τέχνη αποτελεί ποιοτικό δείκτη βιωσιμότητας της κοινωνίας. Όσο περισσότερη είναι η πολιτιστική δημιουργία σε μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζωτικότητα και η προοπτική της. Γιατί μέσω της καλλιεργούνται στον άνθρωπο αρχές και αξίες, γίνεται ευαίσθητος απέναντι στην αδικία, λάτρης του ωραίου και του ευγενικού. Όλα αυτά είναι άκρως αναγκαία στον σύγχρονο άνθρωπο για να αντισταθεί στον κατήφορο της πνευματικής μιζέριας και υποτέλειας που χαρακτηρίζουν πολλές φορές την κοινωνία μας.

Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μέσο έκφρασης και αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας. Είναι ταυτόχρονα ισχυρό μέσο αντίστασης στη φθορά των ανθρώπινων αξιών, είναι η ταυτότητα του λαού μας και το νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Η άντληση έμπνευσης μέσα από το χάος μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζονται κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε.

Η στροφή προς ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις δίνει ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας. Σε αυτή τη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στον τόπο μας σε ό,τι αφορά τις εικαστικές τέχνες εντάσσεται και η δουλειά και το έργο του καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Είμαι βέβαιη ότι και η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το φιλότεχνο κοινό της Κύπρου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων τον καλλιτέχνη και δημιουργό Παρασκευά Παπαπαντελή για το έργο και τη συνεισφορά του και να του ευχηθώ να είναι πάντα καλά και να συνεχίσει με την ίδια έμπνευση και δημιουργικότητα το έργο του.