24/1/13

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου κατά την υπογραφή του συμβολαίου για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας 24/01/2013

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλέσαμε σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για να παρευρεθείτε στην υπογραφή του συμβολαίου για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση έναντι δαπάνης €20εκ. περίπου συν Φ.Π.Α.

Η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αφορά στην ανέγερση ενός κτηρίου ολικού εμβαδού 19.700m², ανεξάρτητου από το υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου. Θα ανεγερθεί απέναντι από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, στο χώρο όπου βρίσκονται σήμερα η καντίνα και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Σε γενικές γραμμές το κτήριο της επέκτασης θα περιλαμβάνει τους ακόλουθους χώρους:

• Δύο επίπεδα υπογείων, 2200 m² έκαστο, για αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης,
• ημιυπόγειο, 2200 m², για φυσιοθεραπευτήριο, καφετέρια και χώρους τεχνικής υποστήριξης,
• ισόγειο, 3100 m², για εγγραφή ασθενών, εξωτερικά ιατρεία και φαρμακείο,
• Τέσσερις ορόφους, 2500 m² έκαστος, εκ των οποίων ο 2ος όροφος είναι μόνο κέλυφος και ο 4ος όροφος είναι για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Θα γίνει επίσης πρόνοια για ανέγερση τεσσάρων μελλοντικών ορόφων.

Στον 1ο όροφο θα στεγάζονται η βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων, σταθμός νοσηλευτών, Δωμάτια διημέρευσης ασθενών και τα Τμήματα Αιμοκάθαρσης, Μεσογειακής Αναιμίας και Αιμοληψίας Εξωτερικών Ασθενών.

Στον 3ο όροφο θα έχουμε τα Γραφεία Εφημερευόντων Ιατρών, Τμήμα Αιμοδοσίας / Αιμοδοτών, Τμήμα Επεξεργασίας, Διασταυρώσεων και Ελέγχου και Τράπεζα Αίματος και τα Βιοκλινικά Εργαστήρια.

Το κτήριο της επέκτασης θα ενώνεται μέσω κλειστών γεφυρών με το υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου στον 1ο και 3ο όροφο.

Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχιτεκτονική του όλου έργου. H αρχιτεκτονική είναι θεμελιώδες στοιχείο της ιστορίας, του πολιτισμού και του πλαισίου ζωής. Αποτελεί μια από τις βασικές καλλιτεχνικές εκφράσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και συγκροτεί την κληρονομιά του αύριο. Η αρχιτεκτονική ποιότητα είναι συστατικό στοιχείο του περιβάλλοντος.

Η αισθητική του συγκεκριμένου κτηρίου θα είναι ξεχωριστή και πολύ υψηλού επιπέδου. Θα αντικατοπτρίζει τη σημαντικότητα ενός σύγχρονου, διαχρονικού, δημόσιου κτηρίου το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην περιοχή ανέγερσής του σε βάθος χρόνου. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σωστή ανάδειξη του κτηρίου καθώς και στη συνύπαρξή του με το υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Ο εσωτερικός σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δομή, η διάρθρωση, η σύνδεση και η κατανομή των χώρων ανά επίπεδο και των επιπέδων μεταξύ τους θα διασφαλίζουν τη μέγιστη λειτουργικότητα, την εύκολη πρόσβαση ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, την αίσθηση άνεσης και τη φιλική χρήση τους από το προσωπικό και το κοινό.

Τονίζεται ακόμη η σπουδαιότητα της εξωτερικής διαμόρφωσης, των χώρων στάθμευσης, του εσωτερικού οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, του περιβάλλοντος χώρου, των προσβάσεων των πεζών από και προς τους υπαίθριους και υπόγειους χώρους στάθμευσης και της ορθής και ασφαλούς διακίνησης τροχοφόρων εντός του τεμαχίου.
Θα γίνει εξωτερική διαμόρφωση των χώρων, οι οποίοι αναμένεται να λειτουργήσουν ως οργανική συνέχεια των άλλων ανοικτών δημόσιων χώρων. Οι εξωτερικοί χώροι θα διαμορφωθούν ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης και θα λαμβάνεται υπόψη η ασφαλής διακίνηση των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες εντός του τεμαχίου. Επίσης θα τοπιοτεχνηθούν και θα φυτευτούν από τον εργολάβο με καλλωπιστικά φυτά και δέντρα τα οποία θα είναι πολυετή, εύκολα για συντήρηση και δεν θα απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Η περίοδος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες και η περίοδος συντήρησης είναι 12 χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Τμήμα Δημοσίων Έργων στο οποίο ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου και η διαχείριση του κατασκευαστικού συμβολαίου. Ευχαριστώ, επίσης, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Υγείας, τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και γενικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να γίνει δυνατή η προώθηση αυτού του έργου. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την εταιρεία A. Panayides Contracting Public Ltd για την ανάληψη της σύμβασης.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία όλων - εργολάβων, συμβούλων/μελετητών, επιβλεπόντων, αρμόδιων Κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, Ημικρατικών Οργανισμών και Δήμου Λάρνακας – το έργο θα κατασκευαστεί με άριστη ποιότητα και σύμφωνα με τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα του συμβολαίου, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Η υλοποίηση της επέκτασης του Νοσοκομείου Λάρνακας αναμφίβολα θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία, με συνεπαγόμενα οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.