3/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό 03/01/2013

Το έγγραφο για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους που προκαλούνται για την Κύπρο από την πολιτική της νέας διαδικασίας και της διευρυμένης διαπραγμάτευσης που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης, καθώς και τους κινδύνους που προέρχονται από την πολιτική της μηδενικής βάσης που προτείνει ο κ. Λιλλήκας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας το έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την τουρκική εξωτερική πολιτική για το 2013 είπε: «Το έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μέσα στο 2013 προβάλλει ως ένα από τους σημαντικούς στόχους της Τουρκίας την εκτροπή του Κυπριακού από τη διαδικασία που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και για λύση του Κυπριακού μέσα από μια τετραμερή διάσκεψη, λύση, η οποία, ασφαλώς, δεν θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό το τουρκικό έγγραφο αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους που προκαλούνται για την Κύπρο και για την προοπτική του αγώνα μας για λύση και επανένωση, από την πολιτική της νέας διαδικασίας και της διευρυμένης διαπραγμάτευσης που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης, καθώς και τους κινδύνους που προέρχονται από την πολιτική της μηδενικής βάσης που προτείνει ο κ. Λιλλήκας.

Τόσο η νέα διαδικασία και οι διευρυμένες διαπραγματεύσεις όσο και η πολιτική για μηδενική βάση στο Κυπριακό διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει και να υλοποιήσει τους στόχους της στο Κυπριακό που είναι η διχοτόμηση. Είναι για αυτόν, ακριβώς, τον λόγο που εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε και να μένουμε συνεπείς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καθορίζουν τόσο την ουσία της λύσης όσο και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη λύση που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Και αυτή είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, η οποία περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, λύση για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Μια λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού».