2/1/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια 02/01/2013

Φεύγουμε περήφανοι για τις υπηρεσίες μας στον κυπριακό λαό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να διασφαλίσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων καθώς και ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία του κράτους κατά τις συζητήσεις της με την Τρόικα.

Μιλώντας στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας στα Επαρχιακά Γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε σε όλους ‘Καλή Χρονιά’ και πρόσθεσε: «Οι παραδοσιακές ευχές μάς συνοδεύουν, αλλά φέτος αντί οι ειδήσεις στα ΜΜΕ να ξεκινούν με τα ‘Χρόνια Πολλά’ ξεκινούν με τα διάφορα μέτρα της Τρόικας. Είναι και αυτό στο πλαίσιο της καθημερινότητας πλέον, μιας καθημερινότητας την οποία, επιμένω, δεν έχει δημιουργήσει η παρούσα Κυβέρνηση. Έχουν δημιουργήσει – λυπούμαι που το λέω και πάλι – τραπεζίτες και επιχειρηματίες οι οποίοι λοιδορούν την Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, μη εξαιρουμένου και του Προκαθήμενου της Εκκλησίας ο οποίος δεν είναι εξαιρετέος ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες. Και το λέω ενσυνείδητα γνωρίζοντας τι λέω.

Φέτος δεν εστάλη καν πρόσκληση, όπως κάθε χρόνο όταν γινόταν και υπενθύμιση, και μου φαίνεται, το ‘πονηρό’ μου το μυαλό οδηγείται σε συμπεράσματα, μήπως και η μη αποστολή της πρόσκλησης είχε στοχοπροσήλωση. Εν πάση περιπτώσει, 1η του χρόνου μετά από δοξολογία δεν είθισται Προκαθήμενοι Εκκλησίας να μιλούν με τον τρόπο που έχει μιλήσει ο Μακαριότατος. Λυπούμαι ειλικρινά γι’ αυτό».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι «ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ‘έχουμε δικοινοτικό κράτος’. Δεν έχουμε θεοκρατικό κράτος. Αλλά έκανε και την παρένθεση, επειδή είναι η κατάσταση τέτοια 'πρέπει να καθοδηγεί ο Προκαθήμενος'. Εγώ αυτό το μήνυμα πήρα, κάτι το οποίο είναι πολιτικά απαράδεκτο και θεσμικά δυο φορές απαράδεκτο.

Δεν είναι φιλοσοφική η διαφορά μας με τον Μακαριότατο και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Σέβομαι απόλυτα την Εκκλησία και έχω και πολύ φιλικές σχέσεις με πολλούς αρχιερείς. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, και πρέπει να κατανοήσει ότι στην Κύπρο το κράτος, με βάση το Σύνταγμα, με βάση τις Συμφωνίες, ναι, είναι δικοινοτικό και πολυπολιτισμικό, δεν είναι θεοκρατικό. Αυτό είναι το μήνυμα μου και καλώ τον κυπριακό λαό, επίσης, να εμπεδώσει αυτό το μήνυμα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει τον Θεό που θεωρεί ότι πρέπει να πιστεύει. Έχουμε ελευθερία έκφρασης και ελευθερία της σκέψης εδώ στην Κύπρο. Λέμε είμαστε ευρωπαϊκό κράτος. Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι με αυτό τον τρόπο που συμπεριφέρονται ούτε και εκχωρούν στην Εκκλησία και στους ηγέτες της Εκκλησίας αρμοδιότητές τους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ασχολήθηκα πολύ και λυπούμαι γι’ αυτό».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στη διακυβέρνησή του είπε: «Θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι εμείς φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και περήφανοι για τις υπηρεσίες μας στον κυπριακό λαό εδώ και 90 τόσα χρόνια και για τις υπηρεσίες μας την τελευταία πενταετία. Βρισκόμαστε στο πλαίσιο της προσπάθειας ολοκλήρωσης ενός κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, το παγκόσμιο σύστημα και η κρίση του είχε διαφορετική άποψη, όπως και η κρίση των τραπεζιτών. Είχαν διαφορετική άποψη, όπως και εκείνος ο οποίος έπρεπε να τους ελέγχει και που άλλη δουλειά δεν έκανε από το να παλεύει ενάντια στην Κυβέρνηση, αντί να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, δυστυχώς, και ήταν ο αρμόδιος. Η Κυβέρνηση δεν ήταν αρμόδια για κάτι τέτοιο. Παρακαλώ ειλικρινά τον κυπριακό λαό να το κατανοήσει αυτό. Αν ήμασταν αρμόδιοι θα κάναμε έλεγχο. Δεν είμαστε αρμόδιοι. Αρμόδιος είναι ο εκάστοτε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας».

Πρόσθεσε ότι κατά τις συζητήσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα, «προσπαθήσαμε, εφόσον υποχρεωθήκαμε να μπούμε στον Μηχανισμό, αυτές οι συζητήσεις με την Τρόικα να είναι ενδελεχείς. Ήταν σκληρές και δύσκολες οι συζητήσεις για να πετύχουμε όσο γίνεται λιγότερες αποκοπές από τα κοινωνικά ωφελήματα του κόσμου. Έχω τη γνώμη ότι σε σημαντικό βαθμό το έχουμε πετύχει αυτό.

Παρακολουθώ τις ειδήσεις και αρχίζουν με την κατάθλιψη την οποία δημιουργούμε από μόνοι μας στον εαυτό μας και με τον πανικό για την Κύπρο. Ακολουθεί η Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία. Η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι κατά παρασάγγας χειρότερη από ότι στην Κύπρο. Εμείς έχουμε πετύχει, τουλάχιστον, να διασφαλίσουμε ορισμένες κατακτήσεις, όπως είναι ο 13ος μισθός τον οποίο έχει πάρει ο κόσμος – και γίνεται μάχη στον ιδιωτικό τομέα το κατανοώ αυτό – όπως είναι ο έλεγχος των υδρογονανθράκων, δηλαδή, η κυριαρχία του κράτους πάνω σε αυτό το θέμα, και διάφορα άλλα ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την κυριαρχία του κράτους.

Μακάρι όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση να μην μας ζητήσουν και ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, διότι αν το ζητήσουν - το κάνω ξεκάθαρο - δεν έχω καμιά διάθεση να προχωρήσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα τέτοιο βήμα. Είμαι δεσμευμένος και από το κόμμα μου, είμαι δεσμευμένος και από το πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Αυτό θέλω να γίνει ξεκάθαρο».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους να έχουν το κεφάλι ψηλά και «να μην περάσουν εκείνοι οι οποίοι μας ασκούσαν αφόρητες πιέσεις να υπογράψουμε εδώ και χθες μνημόνια τα οποία περιελάμβαναν αυτά που αποφύγαμε και που αρνηθήκαμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».