10/12/12

Δημόσια τοποθέτηση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κας Ελίζας Σαββίδου για την Έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) 10/12/2012

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της Έκθεσης της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), η οποία περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της Επιτροπής μετά το πέρας της επίσκεψής της στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι τις 19 Μαΐου 2008, κρίνω σκόπιμο να υποβάλω τις παρατηρήσεις μου δημόσια, καθώς τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και αφορούν την κοινή γνώμη.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω Έκθεση υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Δεκέμβριο 2008. Σημειώνω ότι η αλληλογραφία και τα πορίσματα της Επιτροπής με την κάθε χώρα είναι εμπιστευτικής φύσεως και δημοσιεύονται είτε όταν ζητηθεί από κράτος είτε όταν το κράτος επιδεικνύει συνεχή άρνηση συμμόρφωσης με τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Έκθεση είναι σε γνώση της πολιτείας από τον Δεκέμβριο 2008 και τίθεται τώρα στη δημοσιότητα μετά από σχετικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το περιεχόμενο της Έκθεσης της Επιτροπής επιβεβαιώνει, δυστυχώς, πλήρως τις διαχρονικές θέσεις του Γραφείου καθώς και τα συμπεράσματα που έχω υποβάλει με επανειλημμένες παρεμβάσεις μου όσον αφορά την κατάσταση σε χώρους κράτησης.

Μακρόχρονη κράτηση ατόμων υπό απέλαση σε ακατάλληλα Αστυνομικά Κρατητήρια, περιπτώσεις κακοποίησης από μέλη της Αστυνομίας και των Φυλακών που μένουν ατιμώρητες, συνωστισμός ανθρώπων σε ακατάλληλες συνθήκες, ελλιπής ιατρική περίθαλψη, περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναδεικνύει η Επιτροπή και που συνθέτουν, ομολογουμένως, την εικόνα των χώρων περιορισμού της ελευθερίας στην Κύπρο.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει επαρκώς υπόψη τις διαπιστώσεις και εισηγήσεις της εν λόγω Επιτροπής ούτε και τα πορίσματα του Γραφείου μου, μέσω των οποίων επί χρόνια εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την κατάσταση στις Φυλακές και στα Αστυνομικά Κρατητήρια και για τη μεταχείριση των ψυχικά ασθενών. Παρότι από το 2008 μέχρι σήμερα, έγιναν κάποια θετικά βήματα από τις αρμόδιες Αρχές, αυτά είναι συνήθως αποσπασματικά και δεν συντείνουν αποφασιστικά στην επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων.

Η επικείμενη επίσκεψη της Επιτροπής εντός του 2013 επιτείνει τον κίνδυνο, για τον οποίο επανειλημμένα προειδοποίησα, η Κύπρος να εκτεθεί διεθνώς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη συμμόρφωση στις εισηγήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για άλλη μια φορά, καλώ επιτακτικά όλους για την έναρξη ενός εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου ώστε να καθοριστούν άμεσες, συγκεκριμένες και δυναμικές δράσεις όσον αφορά τα ζητήματα αυτά, τα οποία άπτονται χρόνιων προβλημάτων π