13/12/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο 13/12/2012

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητά μου παιδιά,

Σας καλωσορίζω στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Η παρουσία σας εδώ μας γεμίζει πάντα με χαρά και ενδυναμώνει τις προσπάθειες που η Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια.

Η Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου από την ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει καταφέρει και επιτελεί έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που λήφθηκαν αποφάσεις επέκτασης της κοινωνικής προσφοράς της Επιτροπής με τρόπους που να απευθύνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών που εντάσσονται στο σχέδιο.

Αυτές οι αποφάσεις αφορούσαν πέρα από την οικονομική και συναισθηματική στήριξη, την ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και την εξεύρεση πόρων για επιχορήγηση των σπουδών τους. Δημιουργήθηκε έτσι ένα Ταμείο Υποτροφιών του οποίου ο στόχος είναι με περαιτέρω επιμόρφωση, να διευρύνει τις επιλογές των παιδιών για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Στα χρόνια λειτουργίας του θεσμού πετύχαμε να εξασφαλίσουμε από τη έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2009 μέχρι και σήμερα χορηγίες ύψους €203,048. Επιπρόσθετα διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς πρόσφεραν 18 πλήρεις υποτροφίες και 13 μισές (50%).

Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή ήταν διάφοροι οργανισμοί, οργανώσεις και επιχειρηματίες με γνωστή κοινωνική προσφορά, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία αυτού του θεσμού. Η ανταπόκριση τους υπήρξε πέρα από άμεση και γενναιόδωρη και τους ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής. Είμαστε βέβαιοι από τις μέχρι τώρα ενδείξεις ότι οι υποτροφίες θα αξιοποιηθούν προσφέροντας στα παιδιά τα εφόδια για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η Επιτροπή εργάζεται πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώνει και να επεκτείνει την προσφορά της ώστε να καλύπτει όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα αναγκών.

Όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων γίνεται εντονότερη στις καρδιές μας η επιθυμία για ένα μέλλον με ειρήνη, ευτυχία και ευημερία για τον τόπο μας. Η Κύπρος μας διανύει μια δύσκολη περίοδο που συνδέεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Την κρίση του συστήματος που οδηγεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον πλανήτη σε εξαθλίωση. Πρώτα θύματα όλης αυτής της σκληρής πραγματικότητας είναι τα παιδιά. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να διασφαλίσει πως τα δικά μας παιδιά δεν θα βιώσουν ότι βιώνουν παιδιά στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία… Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Εύχομαι ο Καινούργιος Χρόνος 2013 να αποτελέσει χρόνο – αφετηρία για εξάλειψη της φτώχειας, των διακρίσεων και των ανισοτήτων, επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο και στη μικρή μας Κύπρο, μαζί με την υλοποίηση του οράματος του λαού μας για μια επανενωμένη πατρίδα.