19/10/12

Εκδήλωση στο Ισραήλ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου 19/10/2012

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο Τελ Αβίβ εκδήλωση της Κυπριακής Πρεσβείας στο Ισραήλ για την 52η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Σε ομιλία του ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Ισραήλ κ. Δημήτρης Χατζηαργυρού αναφέρθηκε στην πορεία προς την ανεξαρτησία, την επίτευξή της μέσα από αντίξοες συνθήκες, την τουρκική εισβολή και τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου και την επίτευξη το 2004 της ένταξης στην ΕΕ, της οποίας η Κύπρος προεδρεύει αυτή την περίοδο.


Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Κύπρου, υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, να λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής για αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον της Κοινότητας, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τις διαχρονικά εξαίρετες σχέσεις με το Ισραήλ, τη θεαματική βελτίωσή τους τα τελευταία τρία χρόνια και τις προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας.


Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ δρ Ούζι Λάνταου και μεγάλος αριθμός ξένων διπλωματών, κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.


Στην ομιλία του ο δρ Λάνταου αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, τις διαχρονικά εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών ως δύο δημοκρατικών κρατών με πλήρη σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο κράτος δικαίου και την επιδίωξη του Ισραήλ για στενότερες σχέσεις με την Κύπρο. Εξέφρασε, επίσης, προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου τα θερμά του συγχαρητήρια για την επέτειο της ανεξαρτησίας.


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ η Κυπριακή Πρεσβεία προγραμματίζει στις 29 Νοεμβρίου μουσική εκδήλωση στο Μουσείο του Τελ Αβίβ με συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου. Επίσης θα φιλοξενήσει συνάντηση των Εμπορικών Επιμελητηρίων ΕΕ – Ισραήλ στις 18 Δεκεμβρίου με κύριο ομιλητή τον καθηγητή Νταν Σιέχτμαν, κάτοχο του Νόμπελ Χημείας για το 2011.