5/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, στην εκδήλωση της ΕΚΑ «Παράδοση – Περιβάλλον – Άνθρωπος», στην Τεμβριά 05/10/2012

Είναι ξεχωριστή τιμή για μένα η πρόσκληση της ΕΚΑ να παρευρεθώ στην εκδήλωση που διοργανώνει κάτω από τον τίτλο «Παράδοση – Περιβάλλον – Άνθρωπος» και που στοχεύει στην ανάδειξη της κυπριακής παράδοσης, των ηθών και εθίμων του τόπου μας.

Πρώτα απ’ όλα, επιθυμώ να εκφράσω την εκτίμηση που τρέφω για την Οργάνωση σας, μια Οργάνωση που δίκαια κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στον αγροτικό μας κόσμο για τη διαχρονική ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει αναφορικά με τα δίκαια του Κύπριου αγρότη και της Κύπριας αγρότισσας, αλλά και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα γενικότερα στο νησί μας.

Είναι γεγονός ότι ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας αντιμετωπίζει αρκετά διαρθρωτικά προβλήματα αλλά η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε για επίλυση των προβλημάτων αυτών είναι συνεχής και επίμονη.

Παράλληλα, υπάρχει η ανάγκη για εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησης της ώστε αυτή να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί και, κατά συνέπεια, να γίνει πιο ανταγωνιστική. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις αγροτικές μας Οργανώσεις.

Η αποψινή σας εκδήλωση με τον πολύ εύστοχο τίτλο, ο οποίος υποδηλεί τη στενή σχέση του ανθρώπου της υπαίθρου με την παράδοση και το περιβάλλον, αποτελεί αξιέπαινη πρωτοβουλία γιατί τέτοιου είδους διοργανώσεις, εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, προβάλλουν δημιουργικά την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης. Μιας κληρονομιάς που μεταδόθηκε από τα βάθη των αιώνων, από γενιά σε γενιά και στην οποία έχουν αποκρυσταλλωθεί οι καημοί και οι πόθοι του λαού μας, η ψυχή του, η καθημερινή του ζωή, τα οράματα του, ακόμη και οι περιπέτειές του. Αυτή την κληρονομιά, που επάξια τίμησαν και εμπλούτισαν μεγάλοι, προερχόμενοι μέσα από τις τάξεις της αγροτιάς, λαϊκοί ποιητές όπως ο Παύλος Λιασίδης, ο Κυριάκος Καρνέρας, ο Πιερής Πιερέττης, αυτήν την κληρονομιά που απεικονίζουν πολλοί από τους παραδοσιακούς μας χορούς, οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταφέρουμε στα παιδιά μας.

Η πολιτιστική ανάπτυξη που επιτελείται με τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη διαχρονική συμβολή των κατοίκων της υπαίθρου, των αγροτών και αγροτισσών, που πέρα από τις ασχολίες τους, διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διατήρηση και διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που με τις αγροτικές τους ασχολίες προστατεύουν το περιβάλλον και διατηρούν την ομορφιά του αγροτικού τοπίου.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της υπαίθρου και τον πολύπλευρο ρόλο του αγρότη κατοίκου της, το Υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει ως ένα από τους κεντρικούς στόχους της αγροτικής ανάπτυξης, τη διατήρηση και αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας μέσω της οποίας θα ενισχυθεί το εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Οι στόχοι μας συγκεκριμενοποιούνται στα διάφορα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που ήδη εφαρμόζονται. Μέτρα με τον ίδιο στόχο θα περιλαμβάνονται και στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ την Ένωση Κυπρίων Αγροτών για την ανάληψη και υλοποίηση τέτοιων όμορφων πρωτοβουλιών με τις οποίες διατηρείται, ενισχύεται και αναδεικνύεται η πολιτιστική παράδοση και ιστορία του τόπου μας.