28/9/12

Συνάντηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 28/09/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Εσωτερικών με αντιπροσωπία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο
στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την αντιπροσωπία αποτελούσαν οι Ευρωβουλευτές κ. Γιώργος Σταυρακάκης (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής – Επικεφαλής, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), κα Constanze Angela Krehl (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) και ο κ. Miroslav Mikolášik (Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Από κυπριακής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εξωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών κα Στέλλα Δημητρίου - Μισαούλη. Επίσης, συμμετείχαν τα μέλη των εν λόγω Επιτροπών κ.κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Μάριος Μαυρίδης, Αδάμος Αδάμου, Χρήστος Μέσης, Αθηνά Κυριακίδου, Σοφοκλής Φυττής, Φειδίας Σαρίκας, Νίκος Νικολαϊδης, Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουτσού.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου τόνισε τη βαρύτητα της συνάντησης, αφού πραγματοποιείται εν μέσω οικονομικής κρίσης και λίγο πριν την ψήφιση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014 – 2020.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως, αν και τα Πολυετή Προγράμματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών, εντούτοις μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα Δημητρίου – Μισιαούλη είπε ότι η συνάντηση αυτή προσφέρει στη Βουλή την ευκαιρία να ενημερωθεί εκτενέστερα για το θέμα της Πολιτικής Συνοχής, αλλά και για τις πρόνοιες που προωθούνται στο νέο νομοθετικό πακέτο.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας κ. Σταυρακάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργώντας μέσα από αυτά σημαντικά, αλλά και ποιοτικά έργα, τα οποία πρόσφεραν νέες θέσεις εργασίας. Τόνισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συνεχώς να εξεύρει λύσεις που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση των προβλημάτων των απομακρυσμένων περιφερειών των κρατών μελών.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ όλων των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών σχετικά με το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα επιμέρους χαρακτηριστικά και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως απομακρυσμένο νησιωτικό κράτος
μέλος της Ένωσης, σε σύγκριση και με άλλες περιοχές που επωφελούνται των πόρων οι οποίοι διατίθενται από τα Ταμεία, που εντάσσονται στην Πολιτική Συνοχής της Ένωσης.