26/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια της οδού Ανοικοδομήσεως, στον Άγιο Αθανάσιο 26/09/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή έχω αποδεχθεί την πρόσκληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Αθανασίου να τελέσω τα εγκαίνια της οδού Ανοικοδομήσεως.

Ο δρόμος αυτός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο Αγίου Αθανασίου, αφού αποτελεί την κύρια οδική πρόσβαση στο κέντρο του Δήμου και με τη διεύρυνση και τη βελτίωση του επιτυγχάνεται η ομαλή και απρόσκοπτη κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, το έργο της οδού Ανοικοδομήσεως και μέρους της οδού Χαράλαμπου Φτερούδη αφορά τη διεύρυνση και βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, από τον κυκλικό κόμβο παρά τη συμβολή με τη Λεωφόρο Αγίου Αθανασίου και την οδό Γοργοποτάμου, μέχρι τη συμβολή με την οδό Κόντογλου, περιλαμβανομένου και τμήματος της οδού Χαράλαμπου Φτερούδη.

Με τη διεύρυνση και βελτίωση της οδού Ανοικοδομήσεως έχουν επιλυθεί σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία τα οποία προκλήθηκαν ιδιαίτερα μετά την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή του υπεραστικού δρόμου Λεμεσού- Λευκωσίας με την οδό Αγίου Αθανασίου με τη ραγδαία ανάπτυξη των παρακείμενων οικιστικών περιοχών όπως επίσης και με την κατασκευή του κυβερνητικού οικισμού που εφάπτεται της οδού Ανοικοδομήσεως.

Οι αλλαγές αυτές, που στην ουσία μετέτρεψαν την οδό αυτή σε κύρια πρόσβαση στο κέντρο του Δήμου - όπου βρίσκεται το Δημοτικό Μέγαρο, η κεντρική πλατεία του Δήμου, η εκκλησία και το δημοτικό σχολείο όπως επίσης και το γεγονός ότι εκατέρωθεν του δρόμου υπάρχουν πολλές εμπορικές αναπτύξεις και κατοικίες με αποτέλεσμα την άτακτη και επικίνδυνη κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων αλλά και την ανασφαλή κυκλοφορία πεζών, κατέστησαν αναγκαία την άμεση κατασκευή του έργου. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου αυτού ήταν απαραίτητη και η κατασκευή μέρους της οδού Χαράλαμπου Φτερούδη, και ιδιαίτερα του τμήματος που περιλαμβάνει τη μεγάλη απότομη στροφή.

Το έργο αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και αναμένεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν.

Για το έργο, ετοιμάστηκε Ρυθμιστικό Σχέδιο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο εγκρίθηκε από την Τεχνική Επιτροπή του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων. Ακολούθως ετοιμάστηκαν κατασκευαστικά σχέδια από ιδιώτη μελετητή, υπό το συντονισμό τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης της οποίας προήδρευε η Δημοτικός Μηχανικός του Αγ. Αθανασίου και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο, η οδός Ανοικοδομήσεως έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και στις σημαντικές συμβολές ακόμη μία λωρίδα, για δεξιόστροφες κινήσεις, παρόδιους χώρους στάθμευσης για εξυπηρέτηση της εμπορικότητας του δρόμου και πλακόστρωτα πεζοδρόμια σε κάθε πλευρά του δρόμου. Στην οδό Χαράλαμπου Φτερούδη έγινε επιπλέον πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης λόγω της επικίνδυνης στροφής. Το έργο περιλαμβάνει επίσης υπογειοποίηση των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και σύγχρονο οδικό φωτισμό.

Το συνολικό κόστος του έργου, που ανήλθε στα €2.200.000 περίπου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από κυβερνητικά κονδύλια και συγκεκριμένα από τον Προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και την ομάδα παρακολούθησης και συντονισμού του έργου, για την επιτυχή και ποιοτική υλοποίηση ενός σημαντικού έργου.
Ευχαριστίες επίσης απευθύνω στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, την Αστυνομία και τους μελετητές αλλά και σε όλα τα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.

Ακόμη, ευχαριστίες απευθύνω στους δημότες Αγίου Αθανασίου, και ιδιαίτερα στους επηρεαζόμενους από τα έργα κατοίκους, για την κατανόηση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Είμαι σίγουρη ότι, τώρα που ολοκληρώθηκε, το όφελος που θα αποκομίσουν θα είναι πολλαπλάσιο της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στο Δήμαρχο Αγίου Αθανασίου και τους λειτουργούς του Δήμου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για συντονισμό του έργου.