19/9/12

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα ιδιωτικά φαρμακεία 19/09/2012

H άμεση εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, επισήμανε ο Υπουργός Υγείας Δρ. Σταύρος Μαλάς, κληθείς να τοποθετηθεί επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όσο και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Εξήγησε μάλιστα ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα επιλυθούν μόνο με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στη βάση των όσων έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Αναφερόμενος στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σημείωσε ότι το κράτος στηρίζει μεν κάποιες εξειδικευμένες κλινικές μέσω της αγοράς υπηρεσιών, ξεκαθάρισε δε ότι αυτό δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν. Τόνισε παράλληλα ότι οι οποιοιδήποτε πειραματισμοί σε σχέση με τον τρόπο ασφάλισης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δημιουργούν συνθήκες ιδιωτικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, θα διαιωνίσουν το πρόβλημα, καθώς θα δημιουργήσουν συνθήκες υπερκοστολόγησης με αποτέλεσμα ο Κύπριος πολίτης να αναγκαστεί να πληρώσει πολύ περισσότερα νοσήλια.
Ως προς το χρονικό πλαίσιο της εφαρμογής του ΓΕΣΥ ο Δρ. Μαλάς ανέφερε ότι η πλήρης εφαρμογή του τοποθετείται περί τα τέλη του 2015, ή περί τις αρχές του 2016. Επισήμανε δε πως όλοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς παλινδρομήσεις και νέους προγραμματισμούς.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου των Φαρμακοποιών ότι το 35% των φαρμακείων ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, ο κ. Μαλάς είπε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει με τους φαρμακοποιούς τη νέα τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων. Σημείωσε πάντως ότι στην Κύπρο το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών είναι πολύ ψηλό.
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη κατά αναλογία πληθυσμού, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φαρμακείων, καθώς για κάθε ένα ιδιωτικό φαρμακείο αναλογούν περίπου 1700 πολίτες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υπερπροσφοράς. Από αυτούς τους 1700 εν δυνάμει πελάτες, σημείωσε, τα ιδιωτικά φαρμακεία προσελκύουν μόνο ένα 20%. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε κάποιες χώρες όπως η Δανία, για κάθε ένα φαρμακείο αναλογούν 17000 πολίτες.
Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, κατέληξε ο κ. Μαλάς, θα ενοποιήσει την αγορά των φαρμάκων και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί. Ξεκαθάρισε πάντως ότι τάσσεται υπέρ της ενοποίησης της αγοράς των φαρμάκων, πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.