5/9/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου Αβδελλερού 05/09/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Μουσικό και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αβδελλερού κ. Κώστα Κοντόπουλο.


Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κοινότητας έθεσαν το θέμα της αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών και της καθυστέρησης που παρατηρείται στην έγκριση της κτηνοτροφικής ζώνης και στην παραχώρηση χαλίτικης γης προς τους κτηνοτρόφους, ώστε να μεταφέρουν τα υποστατικά τους που βρίσκονται στην κοινότητα εντός της κτηνοτροφικής ζώνης. Για το θέμα αυτό ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, μέσω του αρμοδίου Τμήματος Γεωργίας, είναι θετικό στη μετατροπή γεωργικής ζώνης στην περιοχή σε κτηνοτροφική, όμως για την ετοιμασία του Γενικού Σχεδίου (Master Plan) αναμένεται ο καθορισμός της έκτασης που θα καταλαμβάνει ακριβώς η κτηνοτροφική ζώνη από τα σχέδια που θα δοθούν από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της αποκατάστασης του σκυβαλότοπου της περιοχής. Ο κ. Αλετράρης είπε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για αποκατάσταση της περιοχής του σκυβαλότοπου, εφόσον είναι εστία μόλυνσης και αποτελεί συχνά αιτία για πρόκληση πυρκαγιών στην περιοχή και στα γειτονικά κρατικά δασύλλια. Μετά την αποκατάσταση, επισήμανε, το Τμήμα Δασών θα προσφέρει την τεχνογνωσία του για τοπιοτέχνηση, καθώς και φυτά για δεντροφύτευση της περιοχής.
Αναφορικά με το αίτημα της Κοινότητας για εξωραϊσμό των ποταμών που διασχίζουν την κατοικημένη περιοχή, ο κ. Αλετράρης έδωσε οδηγίες όπως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έρθει σε επαφή με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας ώστε να προωθηθεί ο εξωραϊσμός των ποταμών.
Σε σχέση με το αίτημα της Κοινότητας για αποκατάσταση βλαβών του δικτύου υδατοπρομήθειας λόγω απώλειας νερού, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι παρότι τα υδρευτικά δίκτυα από τα οποία υδροδοτούνται οι κοινότητες ανήκουν σε αυτές, οι οποίες έχουν και την ευθύνη διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησής τους, το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Λάρνακας βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας γεωφώνου για εντοπισμό απώλειας νερού και θα βοηθήσει την Κοινότητα για διερεύνηση απώλειας νερού.
Τέλος, οι εκπρόσωποι έκαναν αναφορά στην ανέγερση μνημείου της Μάνας Αγρότισσας στην Κοινότητα Αβδελλερού. Ο κ. Υπουργός είπε ότι θα δοθεί οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Γεωργίας για την ανέγερση του μνημείου.