3/8/12

Άρθρο – «Από Άφιξη σε Αναχώρηση»

 

Για τους έξι μήνες από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβρη, 40.000 άτομα αναμένονται να ταξιδέψουν στην Κύπρο για να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι επισκέπτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδραστικά έργα τέχνης τα οποία διερευνούν  το συναίσθημα του ταξιδιώτη και τη σχέση του με το ταξίδι, «από άφιξη σε αναχώρηση».


Στους έξι μήνες από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβρη, υπολογίζεται ότι θα ταξιδέψουν στην Κύπρο για δραστηριότητες της Προεδρίας 40.000 άτομα. Με αυτό το σκεπτικό και στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας, έξι καλλιτέχνες από τρεις Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν διαδραστικά έργα χώρου ειδικά για το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, με τίτλο «Από Άφιξη σε Αναχώρηση».
Τα έργα τέχνης δημιούργησαν οι Θεόδουλος Γρηγορίου και Κλίτσα Αντωνίου από την Κύπρο, ο Δημήτρης Αληθεινός και η Ελένη Πανουκλιά από Ελλάδα και ο Βινς Μπρίφα και η Λιλιάνα Φλερί Σολέρ από Μάλτα.
«Το κάθε ένα από τα έργα περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο ήχος, το φως και το παιχνίδι. Στοιχεία που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με τον θεατή, δημιουργώντας ευχάριστα συναισθήματα αλλά και αφορμή για προβληματισμό, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία του επιβατικού κοινού σε έναν πολυσύχναστο χώρο υπηρεσιών όπως είναι το αεροδρόμιο,» αναφέρει η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας και επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρίνα Βρυωνίδου-Γιάγκου.

Διερευνώντας το συναίσθημα του ταξιδιώτη

Τα τελευταία χρόνια, ο συνολικός αριθμός επιβατών που ταξίδεψαν με αεροπλάνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται γύρω στα 800 εκατομμύρια ετησίως. Για εργασία ή για αναψυχή, για σύντομη επίσκεψη ή μόνιμη διαμονή, η διαδικασία της αναχώρησης από ένα αεροδρόμιο και η άφιξη σε ένα άλλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής ενός μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων πολιτών.
Τα έργα τέχνης, τοποθετημένα σε διάφορους χώρους του αεροδρομίου, εξετάζουν την ιδιοσυγκρασία και το συναίσθημα του ταξιδιώτη και την ιδέα του ταξιδιού - από σωματική και πνευματική άποψη - όπως επίσης και τις έννοιες του χρόνου και της μετάβασης.
 «Τα έργα τέχνης που ο επισκέπτης θα ανακαλύπτει κατά τη διάρκεια της διακίνησής του στις αίθουσες του Διεθνούς Αεροδρόμιου Λάρνακας διερευνούν την ιδιοσυγκρασία και το συναίσθημα του ταξιδιώτη, αλλά και τη σχέση του με το ταξίδι, από την άφιξη μέχρι την αναχώρηση,» πρόσθεσε η κα Βρυωνίδου-Γιάγκου.
Η έκθεση οργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας σε συνεργασία με την Hermes Airports και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας, τον Δεκέμβριο του 2012. Τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, καθώς και οι περιγραφές του κάθε έργου καταγράφονται στο σχετικό έγγραφο.