17/8/12

Εισαγωγή τέλους για επισκέψεις στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των δημόσιων νοσηλευτηρίων 17/08/2012


Την εισαγωγή τέλους ύψους 10 ευρώ για επισκέψεις στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς, το νέο μέτρο θα ισχύει για όλους τους πολίτες εκτός από τους συνταξιούχους και κάποιες ειδικές ομάδες και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής.
Ο κ. Υπουργός, ο οποίος μιλούσε μετά το πέρας επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Ιατρείου Ήπιων Περιστατικών, ανέφερε ότι το νέο μέτρο θα αποτρέψει πολλούς οι οποίοι καταχρώνται αυτές τις υπηρεσίες από του να επισκέπτονται το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Τόνισε, παράλληλα, ότι ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν οποιεσδήποτε άλλες επιβαρύνσεις για εξετάσεις, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αποφασίστηκε η επιβολή ενός πολύ μικρού τέλους για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία της τάξης των 50 σεντ, έτσι ώστε να περιορίζεται η κατάχρηση. Ανέφερε ως παράδειγμα τις αιματολογικές αναλύσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι αχρείαστες.
Αναφερόμενος στο νέο Ιατρείο Ήπιων Περιστατικών που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι τα περιστατικά τα οποία προσέρχονται για διεκπεραίωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και είναι ήπια δεν θα εισέρχονται εντός του θαλάμου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών αλλά θα τυγχάνουν χειρισμού σε ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο έτσι ώστε να γίνεται γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ο δρ Μαλάς σημείωσε, παράλληλα, πως έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία χώρος ενημέρωσης συγγενών ασθενών για χειρουργεία. «Μετά τη διεκπεραίωση κάθε χειρουργικής επέμβασης ο γιατρός ενημερώνει τους συγγενείς των ασθενών, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην άμεση, έγκυρη και σωστή επικοινωνία μεταξύ των γιατρών και των συγγενών», επισήμανε.
Ερωτηθείς κατά πόσον οι ίδιες πρακτικές θα εφαρμοστούν και στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση η υποδομή είναι αρκετά παλιά και η χωρητικότητα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών πολύ μικρή. Τα ίδια δεδομένα, ανέφερε, ισχύουν και σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Ο δρ Μαλάς πρόσθεσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξης προσφορών για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λεμεσού.
Συγχάρηκε τέλος, τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου Λευκωσίας η οποία λειτουργεί, όπως είπε, πάνω σε ένα μοντέλο αυξημένης αυτοδιοίκησης και αυτονόμησης. Λαμβάνονται, κατέληξε, εξαιρετικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν θετικό όφελος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα νοσηλευτήρια.