3/8/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κινήματος Δικαιοσύνης για τα Ζώα της Κύπρου 03/08/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε, σήμερα, συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας με τον Συντονιστή κ. Κυριάκο Κυριάκου και τον εκπρόσωπο του Κινήματος Δικαιοσύνης για τα Ζώα της Κύπρου κ. Αχιλλέα Τριχιά, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:


«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση αλληλογνωριμίας με το νεοσυσταθέν Κίνημα Δικαιοσύνης για τα Ζώα της Κύπρου. Επικεντρωθήκαμε στο καυτό θέμα της διαδικασίας διερεύνησης των καταγγελιών για ανεύθυνη ιδιοκτησία ή κακομεταχείριση ζώων που ακολουθείται σήμερα και για την δράση των Επαρχιακών Επιτροπών. Είδαμε ότι έχουμε πραγματικά έναν εξαίρετο Νόμο, τον Νόμο 46 του 1994, όσον αφορά την προστασία και ευημερία των ζώων, που πονεί όμως στη διαδικασία εφαρμογής του. Γίνεται διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών από τις Επαρχιακές Επιτροπές ή από τους Επαρχιακούς Κτηνιατρικούς Λειτουργούς, γίνονται συστάσεις στους παραβάτες του Νόμου και το επόμενο βήμα είναι η καταγγελία στο δικαστήριο από μέρους της αστυνομίας. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό εάν είχε την εξουσία ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο γιατί θα ήταν πολύ πιο αποτρεπτικό απ’ ό,τι είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες του δικαστηρίου. Θα εισηγηθούμε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
Επίσης, μελετήσαμε και κάποια άλλα θέματα με το Κίνημα, θα έχουμε μια στενή συνεργασία μαζί τους και θεωρούμε άδικο να υπάρχει η εικόνα στους πολίτες ότι το Υπουργείο Γεωργίας δεν κάνει τίποτα όσον αφορά την ευημερία των ζώων. Γίνονται αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και να γίνει πολύ καλύτερη η κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Με τη συνεργασία και με το νέο αυτό Κίνημα, θεωρώ πως θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
Βέβαια, οφείλω να πω ότι η αγάπη προς τα ζώα είναι και θέμα κουλτούρας. Έτσι, για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Γεωργίας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ετοιμάζουν κάποια τηλεοπτικά φιλμάκια τα οποία θα προβάλλονται με στόχο να καλλιεργήσουμε αυτή την κουλτούρα και συνείδηση για την ορθή μεταχείριση των ζώων».
Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της δημιουργίας του Κινήματος είναι να δει τα θέματα της προστασίας και ευημερίας των ζώων εις βάθος ώστε να μην διαιωνίζονται τα προβλήματα που υπάρχουν. Η σημερινή συνάντηση, είπε, κατέδειξε ότι η συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα είναι πολύ σημαντική γιατί το Κίνημα έχει ήδη αρχίσει να στοιχειοθετεί σωστά υποθέσεις κακομεταχείρισης των ζώων και θα έχει άμεση συνεργασία με τις Υπηρεσίες και την Αστυνομία ώστε να δίδονται λύσεις. Τέλος, ο κ. Κυριάκου εισηγήθηκε όπως στα πλαίσια της καλλιέργειας κουλτούρας αγάπης προς τα ζώα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εντάξει στο ωρολογιακό πρόγραμμά του, θέματα εκπαίδευσης για την ευημερία των ζώων οργανωμένα.