30/7/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Αθλητισμός στην Κύπρο – Μια ιστορία αιώνων», χθες στο Λονδίνο 30/07/2012

Αγαπητοί φίλοι,

Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα για τα εγκαίνια αυτής της πολύ σημαντικής έκθεσης.



Οι ιστορικά πλούσιοι και σημαντικοί δεσμοί της Κύπρου με τον Αθλητισμό περνούν διά μέσου των αιώνων και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την οποία οι Κύπριοι νιώθουμε ξεχωριστή περηφάνια. Αυτή την κληρονομιά προβάλλουμε από σήμερα στην καρδιά του Λονδίνου, όπου αυτή την περίοδο διοργανώνεται το μεγαλύτερο αθλητικό συναπάντημα της υφηλίου, οι τριακοστοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε αυτή την παγκόσμια αθλητική σύναξη η Κύπρος δηλώνει παρούσα προβάλλοντας και αναδεικνύοντας μέσα από την ιστορία της τις πανανθρώπινες αξίες του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού. Οι ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα είναι και μέρες της Κύπρου.
Ο αθλητισμός, όπως και ο πολιτισμός ευρύτερα, αντανακλά, διατηρεί και εμπλουτίζει την πολιτιστική ταυτότητα και την πνευματική κληρονομιά των κοινωνιών. Η κληρονομιά της Κύπρου αναδεικνύεται μέσα από τις 40 απεικονίσεις των αρχαιολογικών ευρημάτων που συνθέτουν την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, κάτω από τον τίτλο «Ο αθλητισμός στην Κύπρο - Μια ιστορία αιώνων». Ο αθλητισμός, από τους αρχαίους χρόνους, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ζωής των Κυπρίων και βασικό στοιχείο της αγωγής των νέων, κάτι που αναδεικνύεται μέσα από τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα που έχουν ανευρεθεί στην κυπριακή γη και φυλάσσονται σε μουσεία της χώρας μας. Η έκθεση αντανακλά επίσης τους ισχυρούς δεσμούς που είχε η Κύπρος με το αρχαίο Ολυμπιακό ιδεώδες και τους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.
Αυτή η κληρονομιά αποτυπώνεται επίσης μέσα από το ντοκιμαντέρ που μόλις παρακολουθήσαμε και το οποίο καταγράφει την ιστορική πορεία του κυπριακού αθλητισμού από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα. Μια πορεία που αποτελεί μικρογραφία της ταραχώδους, πολυκύμαντης αλλά και τραγικής πορείας του τόπου και του λαού μας.
Συγχαίρουμε τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για την πρωτοβουλία του και το ωραίο και νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν που μας πρόσφερε. Συγχαίρουμε επίσης το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την πολύτιμη συνεισφορά του και για το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε σε συνεργασία με τον ΚΟΑ.
Εκφράζω την ικανοποίηση μου για την απόφαση τη Ανώτατης Αθλητικής Αρχής να δωρίσει την έκθεση και αντίγραφα του ντοκιμαντέρ στην κυπριακή παροικία εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι σίγουρος ότι η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία θα τα αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό για την προβολή της Κύπρου και του πολιτισμού της.
Παρά το ότι δεν κατάφεραν τελικά να βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τα παιδιά της χορωδίας του σχολείου του Finchley και τη δασκάλα τους κα Στάλω Γεωργίου. Νιώθουμε περήφανοι γιατί με την επιτυχία τους να κερδίσουν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό τραγουδιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τιμούν την Κύπρο και τον πολιτισμό της στο εξωτερικό.
Τελειώνοντας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν το άπαν των δυνάμεων τους εκπροσωπώντας επάξια την πατρίδα μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τους καμαρώσουμε και να τους στηρίξουμε προσβλέποντας σε νέες διακρίσεις τους.