Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Σε βάθος ενημέρωση, ανασκόπηση και ανταλλαγή απόψεων για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα έγινε κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα την οικονομία, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της σύσκεψης για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η σύσκεψη συνεκλήθη από τον Πρόεδρο Χριστόφια «εν όψει της καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Ανώτερο Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Σπύρο Σταυρινάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.
Στη σύσκεψη έγινε μια σε βάθος ενημέρωση και ανασκόπηση που αφορά την κυπριακή οικονομία και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα».
Ερωτηθείς αν στη σύσκεψη συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε συζητήσει τα βασικά θέματα που έχουν να κάνουν και με την επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο και τα ζητήματα της συζήτησης και διαβούλευσης, ασφαλώς, με την Τρόικα».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Τρόικα δεν έχει θέσει ακόμη τις θέσεις της. Αυτά θα τα δούμε από Δευτέρας όταν η Τρόικα θα έρθει στην Κύπρο. Γι’ αυτό να μη βιαζόμαστε αναφορικά με την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων», ενώ κληθείς να αναφερθεί στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Στεφάνου είπε πως «είναι φυσιολογικό να συμμετέχουν στη σύσκεψη και στις διαβουλεύσεις και επαφές με την Τρόικα οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί για την οικονομία, καθώς και για ζητήματα που είναι σημαντικά στοιχεία και σημαντικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, και όχι μόνον, που αποτελούν μέρος του γενικότερου οικοδομήματος της οικονομίας μιας χώρας».
Πρόσθεσε ότι «επειδή ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοδομήματος της οικονομίας είναι το τραπεζικό σύστημα – με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζονται ένεκα της πολύ μεγάλης έκθεσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνεται σε μια σειρά από εκτιμήσεις και αναφορές τόσο των Οίκων Αξιολόγησης όσο και θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – σήμερα ήταν παρών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου».
Κληθείς να αναφερθεί στο ποσό που η Κυβέρνηση θα θέσει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει τις δικές της εκτιμήσεις και αξιολογήσεις τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία. Και αυτά τα ζητήματα, ασφαλώς, θα τα συζητήσουμε και θα τα διαβουλευτούμε με την Τρόικα όταν θα έρθει στην Κύπρο. Είναι φανερό ότι και η Τρόικα θα έχει τις δικές της εκτιμήσεις και αξιολογήσεις».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί ακόμη το ποσό που θα διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Και ούτε θα το ακούσετε ούτε και θα δείτε καμιά άλλη χώρα, η οποία διαπραγματεύτηκε με το Μηχανισμό Στήριξης και η οποία από πριν και δημόσια να έθετε τις θέσεις της, τη διαπραγματευτική της τακτική και τις εκτιμήσεις της. Για σκοπούς που ο καθένας αντιλαμβάνεται γιατί».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε στη σύσκεψη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το ποσό που θα ζητηθεί για τις τράπεζες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας συζητήσαμε τα θέματα που άπτονται των θεμάτων που αφορούν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα».
Κληθείς να πει αν το ποσό που θα διαπραγματευτεί η Κύπρος αφορά τις τράπεζες ή είναι μεγαλύτερο, ο κ. Στεφάνου συνέστησε υπομονή «εν όψει της καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα. Θεωρούμε ότι δεν είναι ορθό να αρχίσουμε τις δημόσιες δηλώσεις για αυτά τα ζητήματα».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κύπρος απευθύνθηκε στον Μηχανισμό Στήριξης για τους κινδύνους που δημιουργούνται στην κυπριακή οικονομία ένεκα της κατάστασης που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα με τη μεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονομία».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες φέρουν την Τρόικα να προσφέρει τη στήριξη περί τα τέλη του χρόνου και ερωτηθείς αν το κράτος θα είναι σε θέση μέχρι τότε να καλύψει τις ανάγκες του, ο κ. Στεφάνου δήλωσε: «Υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που μιλούν για πιο νωρίς. Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Συν τω χρόνω, η Κυβέρνηση καταβάλλει πολύ συγκροτημένη προσπάθεια και κάνει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες έτσι ώστε να έχουμε την άνεση αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης των αναγκών του κράτους, των οικονομικών, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάρει η όποια διαβούλευση με τον Μηχανισμό Στήριξης και ανάλογα με το πότε ο Μηχανισμός θα αρχίσει να απελευθερώνει βοήθεια και στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε προηγούμενη του δήλωση αναφέρθηκε σε ποσό 4,5 δις ευρώ για τις ανάγκες των τραπεζών και αν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε σε αυτό το ποσό κατά τη σημερινή σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Όπως και εμείς κάνουμε τις δικές μας τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, το ίδιο κάνει και η εποπτική Αρχή για το τραπεζικό σύστημα που είναι η Κεντρική Τράπεζα. Τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του κράτους μέχρι το τέλος του 2014 που αφορούν τα δάνεια και την αναχρηματοδότηση δανείων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για κάλυψη των αναγκών.
Όπως έχουμε πει, η αναχρηματοδότηση των δανείων δεν προσθέτει στο δημόσιο χρέος και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το σημειώνουμε διότι και οι αριθμοί, δηλαδή τι στατιστικά στοιχεία από δημοσιονομικής άποψης έχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε και ως ένα χαρτί στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με τη διαβούλευση που θα γίνει με τον Μηχανισμό Στήριξης. Διότι, επιμένουμε ότι οι δημοσιονομικοί δείχτες της κυπριακής οικονομίας είναι σε καλή κατάσταση πάντοτε σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ».
Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι εκτιμήσεις, είπε ότι «υπάρχουν αυτές οι εκτιμήσεις, όμως, εν όψει και των συναντήσεων που θα γίνουν με την Τρόικα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να λεχθούν δημόσια. Όταν θα τα πούμε στην Τρόικα τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».
Κληθείς να αιτιολογήσει τον χρονικό ορίζοντα του 2014 που θέτει η Κυβέρνηση για κάλυψη των αναγκών του κράτους, είπε ότι «θέτουμε ένα λογικό χρονικό ορίζοντα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι η οικονομία δεν είναι στατική. Πρώτον, κανείς δεν προεξοφλεί ότι οι διεθνείς αγορές θα μείνουν κλειστές για την Κύπρο και μετά από το 2014, ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να βγαίνει στις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση των αναγκών της και για τη αναχρηματοδότηση των δανείων».
Ερωτηθείς από πού θα πάρει το κράτος τα 4,5 δις ευρώ και αν αυτά τα χρήματα θα τα πάρει από τον Μηχανισμό, είπε ότι «όπως έχει ενημερώσει χθες ο Υπουργός Οικονομικών την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είμαστε ήδη σε επαφή με διάφορους τραπεζικούς Οργανισμούς που είτε έχουμε δάνεια είτε μπορούμε να εξασφαλίσουμε δάνεια για να αναχρηματοδοτήσουμε αυτή την ανάγκη που υπάρχει».
Σε ερώτηση για το θέμα του ρωσικού δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε νεότερο για αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ακόμη στην αναμονή».
Σε ερώτηση αν αποτεινόμαστε στον Μηχανισμό Στήριξης για κάλυψη των αναγκών των τραπεζών ή και για τις ανάγκες της οικονομίας, είπε ότι «αυτά θα τα πούμε από βδομάδας. Εδώ υπάρχει μια σύγχυση την οποία εμείς προσπαθήσαμε μερικές φορές να την ξεδιαλύνουμε. Ο λόγος, η αιτία για να πάμε στον Μηχανισμό Στήριξης είναι η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτά τα κεφάλαια δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και προσφεύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης. Όταν λέμε ότι γι’ αυτό η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας προσομοιάζει με την κατάσταση της Ιρλανδίας - πράγμα που έχει λεχθεί χθες και από τον κ. Αναστασιάδη που είναι ορθό - είναι διότι, ακριβώς, μια πολύ ισχυρή οικονομία που όλοι στην Ευρώπη, και όχι μόνον, είχαν ως υπόδειγμα και παράδειγμα, η ιρλανδική οικονομία, αναγκάστηκε να ζητήσει στήριξη από τον Μηχανισμό, λόγω του προβλήματος που είχε με τις τράπεζες και τα τοξικά προϊόντα που είχαν πάρει οι τράπεζες τότε. Εμείς είμαστε σε μια παρόμοια θέση.
Επειδή, ακριβώς, οι κυπριακές τράπεζες εκτέθηκαν στην ελληνική οικονομία -και με τα ελληνικά ομόλογα και όχι μόνον, και έχοντας υπόψη το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο- τα προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις τράπεζες φυσιολογικά μετακυλούνται και στην οικονομία. Αναφερόμαστε στην ανάγκη αναχρηματοδότησης δανεισμού. Το κράτος ανέκαθεν παίρνει ρευστότητα σε ό,τι αφορά στον εσωτερικό δανεισμό κυρίως από τις τοπικές τράπεζες ή τις τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο. Άρα, και εδώ προκύπτουν χρηματοδοτικές ανάγκες για την κυπριακή οικονομία, της οποίας ανάγκες, ασφαλώς, έχουμε στο πλαίσιο της προσέγγισης μας όταν θα μιλήσουμε με τον Μηχανισμό Στήριξης. Από εκεί και πέρα, όμως, ακόμη πιο συγκεκριμένα πράγματα αυτά θα τα συζητήσουμε με τον Μηχανισμό».