Είναι τιμή για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή την ετήσια αντικατοχική εκδήλωση που καθιέρωσαν ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας στο οδόφραγμα Μιας Μηλιάς. Είναι τιμή για μένα να σμίξω απόψε μαζί σας τη φωνή μου για να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες των κατεχόμενων περιοχών μας.
Είμαστε εδώ για να προσκυνήσουμε νοερά την κατεχόμενη γη μας, τη γη που αντιστάθηκε σε δεκάδες αδίστακτους κατακτητές κατά τη χιλιόχρονη ιστορία αυτού του τόπου και που σήμερα αντιστέκεται, παλεύει ενάντια στον χρόνο και τη φθορά.
Η 15η Ιουλίου έχει καταγραφεί στην ιστορική μας συνείδηση ως ημέρα προδοσίας και καταισχύνης. Ως η ημέρα που μοίρασε στα δύο την ιστορία μας, την πατρίδα μας, τον λαό μας, τη ζωή μας.
Τριάντα οκτώ χρόνια από τη μεγαλύτερη προδοσία και όλεθρο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μαζευτήκαμε σε αυτό το οδόφραγμα για να τιμήσουμε την κατεχόμενη περιοχή Κυθρέας για την προσφορά της στους αγώνες του κυπριακού λαού με πάμπολλους ηρωϊκά πεσόντες και αγνοούμενους.
Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο η μνήμη στρέφεται γεμάτη πόνο και οδύνη στην Κυθρέα, το Νέο Χωριό, το Τραχώνι, τη Βώνη, το Έξω Μετόχι, τη Μια Μηλιά και το Παλαίκυθρο, καθώς και σε κάθε γωνιά της μαρτυρικής μας πατρίδας. Στρέφεται στα αρχαία μνημεία, τις εκκλησιές και τα μοναστήρια μας, στρέφεται στον περήφανο Πενταδάκτυλο, στις ακρογιαλιές και τους καταπράσινους κάμπους που κρατούμε τις μνήμες τους ολοζώντανες και αξεθώριαστες από τον χρόνο.
Ο πόνος παραμένει ανυπόφορος και οδυνηρός. Την Κυθρέα πατάει ακόμη η μπότα του Αττίλα. Ο Κεφαλόβρυσος στέρεψε. Οι καμπάνες της Παναγίας της Χαρδιακιώτισσας και της Αγιάς Μαρίνας της Τζιυρκάς περιμένουν ακόμη βουβές.
Τέτοια εποχή, Ιούλη μήνα, ο λαός μας βιώνει ξανά τον εφιάλτη του δίδυμου εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος της πατρίδας μας. Ενός εγκλήματος που σχεδιάστηκε σε ξένα κέντρα εξουσίας, πραγματώθηκε όμως μέσα από δικά μας λάθη.
Το ανοσιούργημα του πραξικοπήματος και της ΕΟΚΑ Β’ ενάντια στον Εθνάρχη Μακάριο, τον νόμιμα εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έφερε πίσω του ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα: την έλευση του τουρκικού Αττίλα.
Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες: Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου.
Παρόλο που ο λαός μας, με το πείσμα της επιβίωσης, όχι μόνο δεν λύγισε, αλλά αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες, ανοικοδόμησε μέσα από τα ερείπια την οικονομία και εδραίωσε τη διεθνή υπόσταση του κράτους του, συνεχίζει πεισματικά να πολεμά τη λήθη και δεν αφήνει την κόπωση και την απογοήτευση να τον κυριεύσουν.
Οι Ελληνοκύπριοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τη στασιμότητα στο Κυπριακό και τη μη εξεύρεση λύσης μέχρι σήμερα. Ο λαός μας δεν είπε ποτέ όχι στη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και δεν αποδέχτηκε ούτε και μπορεί ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής ως την τελική λύση του Κυπριακού.
Αμετάθετος στόχος μας είναι να τερματιστεί η τουρκική κατοχή, να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και να διασφαλιστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της ευρωπαϊκής Κύπρου.
Οι Συμφωνίες Κορυφής που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, μαζί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν την ασφαλιστική δικλίδα για μια βιώσιμη και ειρηνική λύση.
Η δική μας πλευρά έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλη την καλή θέληση για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να διευκολυνθεί ο διάλογος και να τεθούν σε συστηματική βάση οι επαφές και οι συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Δίνουμε σήμερα το μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται για τη λύση και για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, ότι οφείλουν να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι έφτασε πλέον ο χρόνος για να επιδείξει και η τουρκική πλευρά την ανάλογη διάθεση συνδιαλλαγής, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια διαπραγμάτευσης και να ανατείλουν επιτέλους καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.
Η, μεταξύ άλλων, απαξιωτική στάση της Τουρκίας απέναντι σε ένα προεδρεύον κράτος του Συμβουλίου της ΕΕ, αποτελεί προκλητικό γεγονός που δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να παραγνωριστεί και να αγνοηθεί από καμία ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται τους θεσμούς και τις αξίες της ΕΕ.
Εμείς επιθυμούμε διακαώς τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού μας, ώστε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί του να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ εδώ και οκτώ χρόνια, επανενωμένη και απαλλαγμένη από την κατοχή, έχει όλες τις προϋποθέσεις να προοδεύσει και να αναπτυχθεί, διασφαλίζοντας για όλους τους κατοίκους της ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον.
Οι συνθήκες είναι πράγματι πολύ δύσκολες αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση και αποφασιστικότητα, με συνέπεια και υπευθυνότητα, για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης. Εμείς δεν βολευόμαστε με τη μισή πατρίδα.
Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι λύση ανάγκης. Είναι το τίμημα του δίδυμου εγκλήματος. Του φασιστικού πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ και της τουρκικής επιδρομής που έφερε τη συνεχιζόμενη έως και σήμερα κατοχή με όλες τις τραγικές συνέπειές της.
Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η στερεή βάση για επίτευξη μιας δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.
Αγαπητοί φίλοι,
Τριάντα οκτώ χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα, η μνήμη οφείλει να είναι παρούσα και αλώβητη. Αδυσώπητη, όχι για την αναβίωση ενός απεχθούς διχαστικού παρελθόντος, αλλά για να φωτίζεται διδακτικά το μέλλον.
Με όπλα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ειρήνη, η Κυπριακή Δημοκρατία, προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ εδώ και μερικές ημέρες, θα πορευτεί με στόχο ένα καλύτερο αύριο.
Η σημερινή εκδήλωση του προσφυγικού κόσμου της Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, για να ανταποδώσουμε στους ηρωικούς αγωνιστές τα όσα έχουν προσφέρει προς τη μαρτυρική μας πατρίδα.
Γιατί ξέρουμε ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τους νεκρούς των μεγάλων αγώνων είναι η συνέχιση και η νίκη στη μάχη που αυτοί δεν πρόλαβαν. Γιατί ξέρουμε ότι οι νεκροί της αντίστασης και της δημοκρατίας τότε μόνο θα γαληνέψουν στον αιώνιο ύπνο τους, όταν η καχυποψία, η κατοχή και η ξένη παρουσία ξεριζωθούν από τα χώματα μας, όταν οι άνθρωποι ξανασμίξουν. Όταν η σημαία της χώρας μας θα ανεμίζει ελεύθερη απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, χωρίς διαχωριστικές γραμμές που επιβάλλει η κατοχή.
Για άλλη μια φορά καταδικάζουμε την προδοσία και το έγκλημα.
Μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς μας.
Όλοι μαζί στον αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου.