Με την ευκαιρία της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δόθηκε στις 10 Ιουλίου δεξίωση στο Μουσείο Τέχνης Ian Potter του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.
Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Γιάννης Ιακώβου ανέδειξε τη σημασία του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου, τονίζοντας την ποικιλομορφία του, που οφείλεται στη γεωστρατηγική θέση του νησιού ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Πρόσθεσε ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος εξαιτίας της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής, συμπεριλαμβανομένης και της συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, ο πανάρχαιος κυπριακός πολιτισμός συνεχίζει να εμπλουτίζει τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας και μεγάλης υπερηφάνειας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας αποσκοπούν στο να συμβάλουν προς μια καλύτερη, πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Στόχος, πρόσθεσε, αποτελεί η επίτευξη μιας Ευρώπης που θα προσφέρει ευημερία, ασφάλεια και ανάπτυξη στους πολίτες της και που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κυπριακή Προεδρία σε συνεργασία με τους εταίρους της και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συμβάλει θετικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στη δεξίωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Μουσείου Τέχνης Ian Potter του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και της Υπάτης Αρμοστείας της Καμπέρας, παρέστησαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου, Βουλευτές από την Ομοσπονδιακή και Πολιτειακή Βουλή, ακαδημαϊκοί και μέλη της κυπριακής ομογένειας.
Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε σε προσκείμενο χώρο της έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων “Ceramic art of ancient Cyprus” η οποία εγκαινιάστηκε στις 2 Μαΐου 2012 και παρουσιάζει πήλινα αντικείμενα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2400-1900 π.Χ.). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.
Τη δεξίωση ακολούθησε διάλεξη με θέμα: «Νέα δεδομένα για τους Φοίνικες του Κιτίου» με ομιλητή τον δρα Γιώργο Γεωργίου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η διάλεξη εντασσόταν στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων στην Αυστραλία με θέμα την κυπριακή αρχαιολογία.