26/6/12

Ολοκλήρωση των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Εθνικών Κοινοβουλίων, στις Βρυξέλλες 26/06/2012


Oλοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Εθνικών Κοινοβουλίων, η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βασικό θέμα συζήτησης τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Στη Συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκης Γαβριήλ.


Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ κατά την περίοδο 2014 - 2020 και οι σχετικές Εκθέσεις των Εισηγητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στα πλαίσια συζήτησης για τις Εκθέσεις που αφορούν στις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Γιαννάκης Γαβριήλ, αφού συγχάρηκε τον εισηγητή, επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου ώστε να αποφευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού φακέλου των μικρών κρατών μελών που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα λόγω μεγέθους, αλλά και απόστασης από τις αγορές, ενώ παράλληλα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η περίπτωση της Κύπρου. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στο «πρασίνισμα» των άμεσων πληρωμών τόσο ως προς την επιλογή των επιμέρους μέτρων όσο και για σκοπούς απλοποίησης των διαδικασιών εφαρμογής. Σε ό,τι αφορά στους «μικρούς» γεωργούς, ο κ. Γαβριήλ, τόνισε την ανάγκη όπως δοθεί η δυνατότητα σε μικρά κράτη μέλη, τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό «μικρών» γεωργών, να διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό από το δημοσιονομικό τους φάκελο για την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου. Αναφορικά με την πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν επικαλύψεις μεταξύ του «πρασινίσματος» των άμεσων πληρωμών και των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης με ταυτόχρονη περαιτέρω απλοποίηση της πρότασης και μείωση του δημοσιονομικού κόστους.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση της Έκθεσης για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (Κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ), ο κ. Γαβριήλ, αφού χαιρέτισε τις πρόνοιες που επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση μεγάλων διαταραχών στην αγορά με χρηματοδότηση από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε την ανάγκη καθορισμού ξεκάθαρων κριτηρίων για την ενεργοποίηση των μέτρων αυτών, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη μέλη θα μπορούν να επωφεληθούν. Παράλληλα, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται θετικά τα νέα μέτρα αναφορικά με τη συμβολαιακή γεωργία και την ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων παραγωγών.
Σε ό,τι αφορά στην Έκθεση σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΓΠ, o κ. Γαβριήλ χαιρέτισε το γεγονός ότι οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης είναι πλέον ξεκάθαροι και συγκεντρωμένοι και ότι οι μικροί παραγωγοί δεν θα υπόκεινται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του συστήματος αυτού.
Στο περιθώριο της Συνάντησης, ο κ. Γαβριήλ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους του για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Γεωργίας.