15/5/12

Κύπρος και Κίνα συζητούν τρόπους συνεργασίας στον τομέα της ιατρικής
 
15/05/2012


Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Κίνα
Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο
, ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας της Κίνας δρα Chen Zu.
Καλωσορίζοντας τον δρα Μαλά, ο δρ
Chen Zhu αναφέρθηκε στις πολύπλευρες σχέσεις των δύο χωρών και στις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. Εξέφρασε, μάλιστα, τις θερμές ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου για την ανεκτίμητη, όπως ανέφερε, βοήθεια που παρείχε προς την Κίνα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας στις νότιες επαρχίες της.
Από της πλευράς του ο δρ Μαλάς σημείωσε πως οι δύο χώρες συνδέονται με ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αμέριστη υποστήριξη που παρέχει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις προσπάθειες που καταβάλλει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε
, επίσης, ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το θέμα της εξεύρεσης τρόπων συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ιατρικής. Συζητήθηκε, συγκεκριμένα, το ζήτημα της προώθησης της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική, μέσω της δημιουργίας ιατρικού κέντρου στην Κύπρο με στόχο την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.

Ο δρ Μαλάς πρότεινε τη δημιουργία στην Κύπρο διαπιστευμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία να παρέχουν εκπαίδευση στους τομείς της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής σε Ευρωπαίους πολίτες.

Ο κ. Υπουργός έθεσε παράλληλα θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό την δραστηριοποίηση στη χώρα μας Κινέζων ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών.

Ο Υπουργός Υγείας της Κίνας εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του δρος Μαλά, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεών τους στον τομέα της ιατρικής. Αποφασίστηκε, μάλιστα, η σύσταση ομάδων εργασίας για επεξεργασία των προτάσεων που υπέβαλε ο δρ Μαλάς.

Η επίσκεψη του δρος Μαλά στην Κίνα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς οικονομικής αιχμής.