2/5/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα Γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
02/05/2012


«Είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε για το σπίτι μας και το σπίτι μας είναι η Κύπρος μας», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο προσωπικό της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβεβαιώνοντας τα μέλη του προσωπικού για την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου, επισκέφθηκε το μεσημέρι τα Γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας όπου τον υποδέχθηκε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.


Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ενημερώσεων που τυγχάνει ο Πρόεδρος για το στάδιο προετοιμασιών της Κυπριακής Προεδρίας και «για να ακούσουμε τις συμβουλές του για τον τρόπο που πρέπει να εργαστούμε περαιτέρω για να είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου». Όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, η Γραμματεία εργάζεται ακατάπαυστα για την ολοκλήρωση των προετοιμασιών.


Απευθυνόμενος στα μέλη του προσωπικού της Γραμματείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε
: «Η άμεση επαφή είναι απαραίτητη, διότι θέλω και εγώ να εκφράσω την πλήρη στήριξη μου στη Γραμματεία για την όλη δουλειά που γίνεται. Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ από μέρους της Κυβέρνησης, διότι όντως εργάζεστε σκληρά για να φέρετε εις πέρας το μεγάλο και δύσκολο έργο της προετοιμασίας της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με βάση τις ενημερώσεις που έχω από τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, πάμε καλά. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, τα πράγματα ολοένα και στενεύουν, η δουλειά είναι τεράστια και θα πρέπει από εδώ και πέρα να ελέγξουμε τη λεπτομέρεια που αφορά και εμάς αλλά και αυτή που αφορά τα διάφορα Υπουργεία και Τμήματα. Θα διοργανωθούν δεκάδες εκδηλώσεις όλων των επιπέδων από ομάδες εργασίας μέχρι Υπουργικές Σύνοδοι και Σύνοδοι που θα φιλοξενήσουν και τα ανώτατα Όργανα ή στελέχη-καθοδηγητές της ΕΕ. Κατά συνέπεια κρίνεται η κάθε δουλειά από τη λεπτομέρεια.


Μπορεί το πολιτικό αποτέλεσμα καμιά φορά να είναι σωστό και καλό, αλλά η οργάνωση της δουλειάς να δημιουργεί κακές εντυπώσεις και αντί να κριθεί μια δουλειά από το αποτέλεσμα κρίνεται, δυστυχώς, πάρα πολλές φορές από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και από τις λεπτομέρειες.


Μπαίνουμε τώρα στον τομέα της λεπτομέρειας. Η δουλειά αφορά όλους μας. Ξεκινώντας από τον Πρόεδρο και καταλήγοντας εδώ στη Γραμματεία. Και στο Υπουργικό Συμβούλιο κάνουμε έλεγχο για το πού βρισκόμαστε. Δίνονται διαβεβαιώσεις, όμως, επειδή έχω εργαστεί παλαιότερα για τη διοργάνωση παγκόσμιων και παγκύπριων φεστιβάλ νεολαίας και άλλων μεγάλων εκδηλώσεων, έχω μάθει να απαιτώ τη λεπτομέρεια και απαιτώντας αυτή τη λεπτομέρεια και κάνοντας καθημερινό έλεγχο, επιτυγχάνουμε».


Πρόσθεσε ότι «νοερά θα πρέπει να εξετάσουμε την αρχή και το τέλος της εκδήλωσης, από την παραλαβή μέχρι και την κατευόδωση των ξένων – αυτό σημαίνει οδηγούμαστε στην επιτυχία», διαφορετικά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αν τα ‘φορτώσουμε του πετεινού’ - το κάνουν άλλοι, άλλες Προεδρίες - αυτή δεν είναι η σωστή διαχείριση.


Επειδή η χώρα μας είναι μια μικρή χώρα και επειδή η κατοχική δύναμη προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενσπείρει καχυποψίες στους διάφορους, εντός και εκτός της ΕΕ, ότι δεν είμαστε ικανοί, διότι, λέει ο κ. Ερντογάν και ο κ. Μπαγίς, είμαστε μισό κράτος τάχατες. Έχουν το θράσος αυτοί που αφαίρεσαν από την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέρος του εδάφους της, να μας αποκαλούν και μισό κράτος. Αυτή είναι η διεθνής κατάσταση σήμερα: να γίνονται ανεκτές τέτοιες κουβέντες και μάλιστα ατιμωρητί. Εμείς είμαστε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνει την κατεχόμενη περιοχή και την ελεύθερη περιοχή, αλλά και τις Βρετανικές Βάσεις.


Μας ρωτούν γιατί στο Κούριο η εναρκτήρια εκδήλωση; Στο Κούριο, διότι είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ναι, στο Κούριο διότι και με βάση τις Συμφωνίες, οι πολιτιστικοί χώροι είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτός είναι ένας από τους πολιτιστικούς χώρους που μας κάνει περήφανους. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να εκχωρήσουμε αυτούς τους χώρους στους ξένους.


Μιλώντας με τον Γκόρτντον Μπράουν, με τον οποίο είχα δημιουργήσει μια πολύ θετική, καλή και φιλική σχέση, του έκανα ξεκάθαρο ότι ναι μεν αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες μας η διάλυση των Βάσεων, διότι αντικειμενικά είτε το θέλουμε είτε όχι η προτεραιότητα μας είναι η απελευθέρωση των κατεχομένων και η αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί όλου αυτού του εδάφους, αλλά σε ένα επόμενο στάδιο φυσιολογικά θα κοιτάξουμε και θα πούμε ‘τι γυρεύουν οι Άγγλοι εδώ και να κρατούν έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας;’»


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που έχει προτεραιότητα τώρα και είναι στην ημερήσια διάταξη είναι η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θέλει να δώσει και αυτά τα πολιτισμικά, πολιτικά μηνύματα με την επιλογή του Κουρίου και διερωτώμαι γιατί υπάρχει αμφισβήτηση από μέσα. Θα δωρίσουμε μέρος της χώρας μας στους Βρετανούς ή στους οποιουσδήποτε άλλους; Όλοι μαζί, συνολικά και ενωμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι ‘ναι, εκεί θα γίνει η εκδήλωση διότι αυτή η εκδήλωση απευθύνει και πολιτικά και πολιτισμικά μηνύματα’.


Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος Δεκεμβρίου θα κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια με περηφάνια. Είναι ένα μεγάλο έργο, θα είναι ένα κατόρθωμα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλες μικρές χώρες επιτυγχάνουν, εμείς γιατί όχι; Θα δώσουμε τη χαρά και την ικανοποίηση στην κατοχική δύναμη ότι δεν έχουμε επιτύχει μια καλή Προεδρία; Θα επιτύχουμε μια καλή και, γιατί όχι, πολύ καλή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτή είναι η απάντηση μας σε όσους αμφισβητούν τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η έκκλησή μου, και ενώπιον σας, είναι ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση, το θέμα αυτό είναι μια εθνική υπόθεση και πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά, διότι αύριο
, μεθαύριο, δεν ξέρω πότε, κάποιος άλλος θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα άτομα έρχονται και παρέρχονται. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εδραιώνεται ακόμη περισσότερο από όλους. Όχι ένας να βάζει ‘χαλίκια’ και ο άλλος να τα αφαιρεί και μάλιστα να τα αφαιρούμε από το υπόβαθρο. Θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε και πιστεύω ειλικρινά – δεν αμφισβητώ τις προθέσεις οποιουδήποτε – ότι αυτό θα κάνουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε ακόμη παραπάνω την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι μια από τις προτεραιότητες μας αυτή τη στιγμή.

Να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη και της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά και είμαι στη διάθεσή σας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε για το σπίτι μας και το σπίτι μας είναι η Κύπρος μας, την οποία ως τώρα δεν μεριμνήσαμε να την προφυλάξουμε όσο έπρεπε. Από εδώ και πέρα δεν έχουμε και την πολυτέλεια να υποστεί περαιτέρω βλάβη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα που είμαστε και εμείς συμμέτοχοι, δυστυχώς, στη δημιουργία τους και το λέω αυτό με πόνο ψυχής», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.